Haveglæder, tips og tricks

Trætte tulipaner

Tulipa Verona-29

Tulipaner fås i fantastiske farver og former, der er lige til at drømme havedrømme om. Det er der også al mulig grund til om efteråret, når man lægger sine løg, for foråret efter blomstrer de så smukt, at drømmen går i opfyldelse. Det gælder fx Tulipa ’Verona’, som var svær at få for meget af sidste år på denne tid.

Tulipa Verona år2-1

Anderledes sørgeligt ser det ud i år, selvom tulipaner i princippet bare burde komme igen og igen. Det gjorde de røde og de gule i hvert fald i min barndom. Men de højt forædlede sorter, der præsterer de lækreste farver, står sjældent distancen. I år er antallet af ’Verona’ minimeret, enkelte står rimeligt pænt, mens flere er forkrøblede og næppe nogensinde bliver til andet end blade.

Tulipa Blue Diamond-50

Samme historie gælder Tulipa ’Blue Diamond’, der var bare så smuk sidste år men i år er en skygge af sig selv. Om end stadig smuk så med garanti ikke langtidsholdbar. Det er ret irriterende, når man nu har gået og glædet sig og ventet på da capo og samtidig undladt at lægge nye løg i de bede, hvor der var tulipaner i forvejen. Heldigvis er der lagt nye løg i andre bede, så jeg kan få mit tulipan kick alligevel.

Tulipa Blue Diamond år2-1

Derfor bliver der nu søsat en ny strategi her i haven. Misfostrene bliver luget med det samme, så de ikke spreder dårligt humør. De små får lov at pynte, så længe de kan, og derefter bliver planterne trukket op, så der kan lægges nye løg til en flot forårshelhed til efteråret uden indblanding fra trætte andet års tulipaner. Det der med at grave løgene op og plante dem igen, har jeg ikke gode erfaringer med, og det er noget mere besværligt end at købe en pose nye løg eller to … eller tre … der trods alt ikke koster alverden men til gengæld giver rimelig stor sikkerhed for succes.

Previous

Årets første tulipan kick

Next

Tidlige delikatesser fra køkkenhaven

1 Comment

  1. Jeannie Vogt

    Hej Lotte, lige mit problem også, jeg har imidlertid erfaret, de sidste par år, at nogle af de tulipaner der bare har stået med grønne blade 3-4 år nu er begyndt at komme igen. For nogle år siden gad jeg ikke mere grave alle de “en-årige” tulipaner op der dukkede op flere og flere steder i haven. Jeg gødede bedene som normalt og nu er det som om de en-årige, som jeg var begyndt at kalde dem, vågner til live igen. Jeg er ikke sikker på at de kommer sig helt og bliver flerårige, men der er flere og flere af dem der er begyndt at give en eller to blomster efter bare at have været grønne i nogle år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén