Santolina chamaecyparissus-3

Planter med sølvgråt løv bliver flittigt brugt her i haven. De klæder både blå, pink, lysegule og hvide blomster og giver passende pauser i helhedsindtrykket. Men nu slog det mig lige, at de sølvløvede planter også spiller en væsentlig rolle i efterårshaven, hvor de lyser op og giver modspil til alt det gyldne. Cypresurt, Santolina chamaecyparissus, er en af favoritterne med det fine, filigranagtige løv. Den bliver klippet ned om foråret lige som lavendler, og jeg kan godt finde på at klippe de gule blomster af, hvis de dukker op, for den er først og fremmest plantet for bladenes skyld,og det er langt fra alle steder, de varmt gule blomster matcher naboplanterne.

Salvia officinalis Purpurescens-2

Lægesalvie, Salvia officinalis ‘Pupurascens’ har de lækreste, fløjlsbløde blade i sølvgrå nuancer, der går over i det lilla. Egentlig en krydderurt men her er den først og fremmest til pynt.

Pieris japonica-8

Sortsnavnet på den hvidbrogede pieris, Pieris japonica, fortaber sig  i fortiden, men den står midt i det lysegule bed, hvor den spiller fint sammen med cremefarvede og sart lysegule blomster om sommeren og fra nu af holder stand, og lyser op mens planterne omkring den står af for vinteren en efter en. Pieris er stedsegrøn – eller stedsebroget – så den er også meget værd i vinterhaven.