Frugthave renovering-2

Frugthaven har været havens problembarn i år, så nu er der iværksat et større genopretningsprojekt. Der er to grundlæggende problemer: den er placeret på en grusbunke og på en skråning. Med andre ord, den er komplet umulig at holde med vand i en sommer som den forgangne. Ribshøsten gik fint, men hverken hindbær eller æbletræer blev til noget som helst, og selv de ellers så imperialistiske skovjordbær døde af tørst. Derfor blev både hindbær og æbletræer gravet op. Der blev gravet store huller, og gruset blev blandet med Champost og kommunal kompost, før frugttræerne blev plantet igen.

Frugthave renovering-1

Frugttræerne blev samtidig forsynet med et cirka halvanden meter langt lodret drænrør til at vande i. Så kan vandet komme dybt ned og forhåbentlig få rødderne til at søge samme vej. Og slidserne i drænrøret gør, at der også bliver vandet på vejen, hvor rødderne er nu. Kønt er det ikke, men der må kunne opfindes passende camouflage.

Rubus Fall Gold-1

Fræseren er gået i strejke, så hindbærplanterne er foreløbig sat på lager i en bunke jord, indtil stykket kan fræses med godt med kompost. Heldigvis er risikoen for akut udtørring jo minimal. En enlig gul hindbær, Rubus idaeus ‘Fallgold’ viser sin kampgejst midt i den ellers noget sørgelige frugthave og diverterer med sæsonens sidste hindbær.