Haveglæder, tips og tricks

Pinseviol og martsviol som fint bunddække

Pinseviol, Viola sororia ‘Freckles’

I den seneste måneds tid har det været martsviol, Viola odorata, der har været det fineste blomstrende bunddække i mange af havens bede. Men nu det er blevet påske, er det pinseviol, Viola sororia, der har taget over. Der er desværre ikke noget, der hedder påskeviol 🙂 Jeg har plantet en del af den helt særlige sort, Viola sororia ‘Freckles, der nu breder sig lystigt i bunden af bedene. Den er så sød med de fregnede blomster, synes jeg. En super genbrugsplante, der stammer fra tidligere års forårskrukker.

Pinseviol, Viola sororia

Til gengæld erindrer jeg ikke, at have plantet den “rigtige” blå pinseviol. Noget tyder på, at planterne har smidt om sig med frø, der slår tilbage til deres oprindelse. De kommer rigtig mange steder. Det har jeg det helt fint med, for jeg synes generelt, at violerne er rigtig gode som bunddækkeplanter. Og de er nemme at fjerne, hvis det bliver for meget.

Vibeæg, Fritillaria meleagris

Det gælder for både pinseviol og martsviol, at de efter afblomstring i forårsmånederne, lader bladene vokse og bladstænglerne strække sig. Her er det den søde pink martsviol, som de blomstrende vibeæg, Fritillaria meleagris, bruger som fodpose. Viola odorata Miracle ‘Classy Pink’ hedder sorten, der nu er næsten afblomstret.

Den hvidblomstrede martsviol, Viola odorata ‘Miracle ‘Bride White’ er afblomstret langs trædestien og omkring det lille spejlbassin/fuglebad i det hvide forårsbed. Den er allerede begyndt at gøre lidt mere fyldest som bunddække, end det gjorde under blomstringen.
Bassinet, der tidligere har været brugt som bålfad, har fået ny opgave efter sidste sommers tørke, hvor adgang til vand i haven blev nærmest livsvigtigt for fugle, egern, pindsvin, og hvad vi ellers har. Hermed er der også en mulighed for at komme til fadet for de mere generte, der ikke har lyst til at nærme sig det store spejlsbassin på terrassen.
Reklame: Bålfadet/fuglebadet/spejlbassinet kan erhverves hos Zinkbakken se her.

Previous

Det hvide forårsbed står i fuldt påskeflor

Next

Krukkekål og vortemælk med lysegule påskeblomster

4 Comments

 1. Pennie Teglborg

  Jamen, nu ser jeg sørme at et nyt spejlbassin er kommet til. Er skønne dag må je anskaffe et kan bare ikke bestemme om det skal stå hjemme eller i sommerhuset 🌞👍

  • Lotte Bjarke

   Kære Pennie
   Set her fra er der en meget enkel løsning på dit dilemma.
   2 haver = 2 spejlbassiner
   🙂
   (nu er du da kommet på med navn og det hele 🙂 Tak for hilsenen.
   Kærligst Lotte

 2. Vibeke Lippold

  Det er lidt sjovt med martsviol for jeg har læst at det er myrerne der spreder frøene. Frøene er fedtede og hænger fast på myrerne, som derved er med til at sprede dem rundt i haven. Jeg har nemlig også fået ret mange violer i haven og de er kommet “af sig selv”. Og de laver nemlig et ret fint bunddække.
  Desværre har jeg kun den almindelige lilla martsviol, så det kunne være at jeg skulle få fat i nogen af de andre, for de er da rigtig fine 😃👌🏼

  Kh Vibeke

  • Lotte Bjarke

   Hej Vibeke
   Jeg har også læst det der med myrespredning. Og det forklarer en hel del om alle de violer, for vi har en milliard myrer her på matriklen 🙂
   KH Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén