Hydrangea macrophylla Purple Romance-1

Danske gartnerier er langt fremme i skoene, når det gælder forædling af nye, lækre planter til hus og have. Det afslørede en rundtur på dagens salgsmesse, Handelspladsen for potteplanter, arrangeret af gartnernes brancheorganisation, hvor gartnerierne præsenterede deres planter for indkøbere fra nær og fjern. Gartneriet Schroll forædler og producerer hortensia, Hydrangea macrophylla og havde flere nyskabelser med på messen. ‘Purple Romance’ er ret svær at stå for.

Pelargonium Petit Sweet Pink-1

Gartneriet Tingdal har også egen forædling. Her gælder det de såkaldte Tip Top pelargonier, Pelargonium grandiflorum Tip Top. De minder om engelske pelargonier i blomsten, men blomsterne er mindre, og der er flere af dem, så de er lettere, sødere og mere elegante set med mine øjne. Gartneren fortæller, at de er fine som stueplanter nu og så senere kan plantes ud i krukkerne, hvor kuldepåvirkning (ikke frost) bevirker, at der dannes nye knopper. Det lyder da smart.

Trifolium Dark Debbie-1

Gartneriet Råhøj står bag de mange sorter af hvidkløver, Trifolium repens, med fantastiske bladfarver og -tegninger, der er dukket op de senere år. Her i haven er de blevet helt uundværlige i krukkerne, og seneste skud på stammen, sorten ‘Dark Debbie’ med næsten sorte blade med en fin, grøn kant, kommer jeg da vist heller ikke uden om, når de dukker op i butikkerne dette forår.

Rosa Our last summer-1

Roses Forever er en dansk rosenforædler, der i udgangspunktet forædlede potteroser men efterhånden har bredt sig til alle former for roser. Haverosen, Rosa ‘Our last summer’, er et iøjnefaldende resultat af forædlingen, der har indbragt forædleren stribevis af internationale priser. Rosen er ikke alene smuk, den har også en helt fantastisk dejlig duft.