Haveglæder, tips og tricks

Blomsterløg med fart på

Lav sol og travle tulipaner, der bare vil frem, er en dejlig kombination. Sikke et farvespil, der bliver tryllet frem. I det hele taget vælter det op af jorden med spirer af alverdens blomsterløg. Det er umuligt ikke at blive glad i låget ved det syn. Forventningerne tårner sig op. Bare de nu kan holde til presset. 🙂 Her er det de super elegante spirer af det smukke prydløg, Allium ‘Purple Rain’, der er på vej. Dejligt, for de blev sat forrige år og ser altså heldigvis ud til at komme igen.En anden Allium, der tydeligvis vil frem, er også noget at glæde sig til. Allium ‘Millennium’ er en plantenyhed fra sidste år, som jeg fik lov at prøve. En smuk, staudeagtig og sommerblomstrende plante, der stod med sine fine, lilla blomsterbolde i en lang periode. Den skulle for alvor komme i handlen i år. Se den i blomst her.I efteråret satte jeg for første gang løg af kejserkrone, Fritillaria imperialis, i et lønligt håb om, at de kunne skræmme mosegrise væk med deres lugt. Om det virker, ved jeg ikke, men de enorme spirer ser nærmest ud som om, de kan overfalde en sagesløs gnaver. De vokser, så man næsten kan høre det, så jeg er noget spændt på, hvor voldsomme de bliver.

Previous

Succes med vinterstiklinger

Next

Småplanter flytter i papirpotter

2 Comments

 1. Keld

  Holder også rigtig meget af tulipaner og kan næsten ikke få nok –
  desværre er det kun få sorter af de storblomstrede hybrider, der lever mere end et år eller to. De mange forskellige botaniske derimod, tror jeg, lever næsten evigt.
  De er ikke alle så ‘prangende’ men breder sig villigt og er ofte super tidlige –
  den lille turkestanica f. eks. har jo allerede ganske store blomsterknopper.
  Mange af sorterne har jo også meget flotte farver.
  De store allium kan du godt glæde dig over – de er absolut hårdføre, og så
  er de rigitig gode til at selvså – på det forkerte sted alt for gode, men man kan jo
  samle de små porre-lignede frø og bare drysse dem på det ‘rigtige sted’ og vente
  et par år, så har man et helt tæppe og en million insekter eller mere der nyder
  livet
  på en blå sky.

  • Lotte Bjarke

   Hej Keld
   Der er vi helt på linje. Jeg har nærmest opgivet at få de storblomstrede tulipaner til at blomstre flere år i træk, så jeg kan godt finde på at trække dem efter afblomstring for at undgå skuffelsen over, at der kun kommer blade… Turkestanica er til gengæld stabil og en af mine yndlinge.
   Jeg oplever også, at der er stor forskel fra prydløg til prydløg, om de kommer igen. Desværre kniber det for min favorit, Allium ‘Mount Everest’, mens Allium ‘Hair’ til gengæld smider om sig med frø 🙂
   Mvh Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén