Haveglæder, tips og tricks

Aspargesbiller nedlægger aspargesbedet

Jeg er træt af aspargesbiller! De har totalt spoleret aspargeshøsten i år ved at lægge æg på alle de ellers så lækre friske aspargesskud, og nu har larverne nærmest afløvet toppene, der jo ellers skulle samle kræfter til planterne til næste års høst.De ternede aspargesbiller dukkede op for første gang for to år siden, og blev hårdnakket slået ihjel hen over sommeren. Men åbenbart ikke hårdnakket nok, for i år har den været endnu mere gal. Så nu opgiver jeg og nedlægger aspargesbedet. Aspargesbiller lever udelukkende af asparges, så når der er gået nogle år, må man gå ud fra, at de har fundet andre græsgange, så det kan svare sig at etablere et nyt bed. Jeg elsker simpelthen asparges, der jo er noget af det allerførste man kan høste i haven, så det bliver træls at undvære. Øv.Den kedelige situation blev så anledning til at afprøve en ny beskæresaks, jeg har fået forærende. Den er ret speciel med håndgreb af kork, der er rart at holde på. Virkelig lækker at arbejde med. Læs mere om nyskabelsen fra Fiskars her.Nu er alle aspargestoppene klippet ned til grunden, og skuddene klippet i stykker og puttet i poser, så de kan fragtes langt væk fra haven incl. larver og helst også biller. De skal absolut ikke på komposten. Som et sidste farvel dukkede der enkelte fine asparges op under klippe arbejdet – uden de grimme æg, som det tydeligvis ikke er sæson for. De skal nydes med andagt.

 

Previous

Krukke med kål og masser af peber til pynt

Next

Staudebørnehave i det sneglefri salatbed

8 Comments

 1. Anonym

  Hej Lotte

  Måske lidt drastisk 🙂

  Havde også en del for 2-3 år siden – men i år ikke en eneste, uden at gøre noget helt specielt .
  Tænker det måske også har noget vejr/temperatur at gøre.

  Har du læst om problemet på ‘plante-doktor.dk’?

  Keld

  • Lotte Bjarke

   Hej Keld
   Jeg har læst og forhørt mig og håbet, men nu gider jeg ikke mere. Tror også, jeg har et bedre sted i haven til netop asparges, så det er fint nok med en flytning, selvom vi må undvære de lækre sager et par år. Men dejligt at høre, at problemet kan løse sig selv 🙂
   Mvh Lotte

   • Keld

    Hej Lotte

    Jeg har i flere år haft hvidløg groende ‘vildt’ fra år til år mellem
    asparges’erne – trives tilsyneladende fint sammen.
    Jeg tænker lige nu på, om det er hvidløgene, der har forvirret/fordrevet
    de små irriterende biller.
    Du kunne jo gøre et forsøg i dit næste aspargesbed 🙂

    • Lotte Bjarke

     Hej Keld
     Det vil jeg prøve – hvidløg er jo kendt for at virke på lidt af hvert, så med lidt held også på asparges biller. tak for tippet.
     Mvh Lotte

 2. Hej Lotte
  Jeg kan godt forstå din ærgrelse og raske beslutning, men måske du kan tillade dig at give det et par år, som Keld siger. Er der ikke noget med at helt nye aspargesbede er et par år om at komme igang? Jeg har absolut ingen erfaring, men kender ærgelsen, når man må starte helt forfra med noget… Det er ellers nogle flotte biller. Men det hjælper jo ikke, når de spiser dine asparges.
  Mange hilsener, Lisbeth

  • Lotte Bjarke

   Hej Lisbeth
   Det er nogle meget smukkebiller, men deres larver er aldeles klamme, og det er dem, der laver ulykkerne. Det er rigtigt, at asparges er nogle år undervejs, men man kan købe sig til treårsplanter, så det går lidt hurtigere. Jeg har allerede regnet ud, hvad det nuværende aspargesbed skal bruges til og fundet et bedre sted til det nye, så ulykken er ikke så stor. Jeg må bare købe mig til friske asparges de næste par år.
   Mvh Lotte

 3. ann-mari rützou

  – Samme problem her! Vi nedlagde vores aspargesbed sidste år, da billerne totalt havde ødelagt høsten 🙁
  Min mand gravede alle planter op og brændte dem (kæmpearbejde, da vi havde to lange rækker). Håber så, at vi senere kan få held med dem igen.
  Mange hilsener
  – og tak for en god haveblog,
  Ann-Mari

  • Lotte Bjarke

   Hej Ann-Mari
   Rart ikke at være alene med “ulykken”. Jeg har også sat gemalen på opgaven med at få gravet planterne op med drænspaden og så fræse jordstykket, så det kan bruges til noget mere fornuftigt end asparges, vi alligevel ikke få noget ud af.
   Og selv tak – det er hyggeligt, at du læser med 🙂
   Mvh Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén