Jeg savner sommerdagene, da jeg kunne frådse i blomsterbuketter fra skærehaven, og planerne for den kommende sæson farer forvirrede rundt i mit hoved. Men i dag skinner solen, så det er lige til at blive glad af, og en rundtur i haven med løftet saks resulterede faktisk i en vinterbuket med både farve og duft.

Skærehaven ligger brak, men som jeg før har slået til lyd for, behøver man jo ikke have en skærehave for at kunne plukke blomster til masser af havebuketter i sin have. Der er næsten altid et eller andet, der dur til formålet, og med vinterblomstrende buske i haven, er man i hvert fald garderet, selv om der står januar i kalenderen. Dagens vinterbuket med blandt andet rød skimmia, Skimmia japonica, gul troldnød, Hamamelis x intermedia, og hvid japansk snebolle, Viburnum tinus, taler da for sig selv.

Min vinterbuket er ovenikøbet duftende, for som pauseplanter mellem de blomstrende grene har jeg brugt rosmarin, Rosmarinus officinalis, og cypresurt, Santolina chaemaecyparissus, der begge er vintergrønne krydderurter med lækker, krydret duft.

Som et lille kuriosum er der også fine, kuglerunde porreblomsterstande i min vinterbuket. Da jeg høstede årets sidste porrer kunne jeg ikke lade være med at plukke stokløberne. De kom i en vase i drivhuset, hvor de har stået siden. Det kan man da kalde langtidsholdbare blomster 🙂 Nu kom de så til ære og værdighed i dagens buket.

Troldnød, Hamamelis x intermedia ‘Arnold promise’