Haveglæder, tips og tricks

Uregelmæssigheder i haven og forbudt ukrudt

I forlængelse af det gule sommerblomstbed blev der plantet en hassel, Corylus avellana, som afløser for et gammelt piletræ. Den har udviklet sig til en stor og fyldig busk, og i år bærer den hasselnødder for første gang. Eller skulle jeg sige bar. Der foregår uregelmæssigheder i haven. Dette var synet, der mødte mig på min morgenrunde. Nogen har plukket alle nødderne og deponeret dem på græsplænen i en rodet bunke.

Nogen, der kan det der med at bryde ind i hasselnødder, selv om der er rigeligt med solsikkefrø på foderbrættet. Vore rødhårede ven med den buskede hale er mistænkt nummer et. Jeg håber sandelig, han har nydt nødderne, der endnu er lidt til den bitre side.

Herude på landet har vi svært ved at forstå den omsiggribende trend med, at det er smart at bo i et “tower”. Der bliver opført tårnhøje bygninger både her og der, og nu har havens skovmyrer åbenbart besluttet sig for at ride med på bølgen. I hvert fald har de bygget dette myre-tower med plads til virkelig mange beboere i en gammel træstub lige uden for køkkenvinduet.

Med fine detaljer, må man sige. Jeg er ret sikker på at der har været en berømt arkitekt – formentlig af islandsk herkomst – ind over 🙂

Bynke-ambrosie, Ambrosia artemisifolia

Uregelmæssigheder i haven kan man vist også roligt kalde det, når der spontant dukker bynke-ambrosie, Ambrosia artemisifolia, op som ukrudt. Jeg plejer jo at være forholdsvis large, når det gælder ukrudt i den vilde del af haven, men lige den her får ikke ret lang snor.

Vupti på med handskerne og op med den. Bynke-ambrosie er kategoriseret som en invasiv art og dermed på Miljøstyresens dødsliste, og samtidig er den voldsomt allergifremkaldende – derfor handskerne – så jeg arbejder med nul tolerance. Det er langt fra første gang, jeg finder et eksemplar eller to på matriklen – læs mere her.

Previous

Det gule bed giver en ekstra omgang

Next

Særlige sensommerstauder indtager scenen

6 Comments

 1. Anonym

  Hej Lotte ! Hvor ved du meget 🙂 Jeg lære hele tiden ting jeg ikke anede når jeg kigger på din blok. Hilsen Søren.

  • Lotte Bjarke

   Hej Søren
   Tusind tak – det glæder mig, at du hygger dig med bloggen 🙂
   KH Lotte

 2. Det er en skam den er invasiv, for den har nogle yndige blade.. men sådan er der jo så meget. Snerler er jo også fine og skvalderkålens blomster og og og…
  Men i en have vil de hurtigt få overtaget, så VÆK med dem.
  Den træstub er da vildt fascinerende!

  • Lotte Bjarke

   Hej Tina
   Du har ret – det er virkelig ærgerligt, men når man læser alle advarslerne om plantens dårlige sider, giver det nu lidt respekt. Heldigvis er der så mange andre dejlige planter uden ubehagelige sider 🙂
   Go’ weekend her fra.
   Lotte

 3. Hahaha elsker din skønne humor, og det med myrernes tårnhøje bolig 😉
  Det er spændende at læse med hos dig, for du ved så meget, som en anden også skriver.
  Tak for sidst og Rigtig god weekend

  Knus
  Lone

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén