Haveglæder, tips og tricks

Ukuelige sommerblomster

TRopaeolum Milkmaid-2Det er imponerende, så godt den smukke blomsterkarse, Tropaeolum majus ‘Milkmaid’, er kommet sig oven på skulpesnudebille invasionen først i august. Nu er den igen ved at erobre hele køkkenhaven. Det havde jeg ikke troet, da snudebillerne på en enkel nat havde forvandlet de ellers så frodige planter til noget, der mest lignede kogt spinat.Frøsamling 15-5Jorden under planterne er fyldt med frø fra den første blomstring. De bliver samlet sammen og lagt til tørre. Så er der gratis planter til næste år. Det bliver spændende, om de får samme fine, cremegule farve som de sortsægte, der blev sået i år. Det er jo ikke sikkert, når de selv har stået for bestøvningen.Tagetes-27En anden sommerblomst, der har gjort det rigtig godt i år, er en fløjlsblomst, jeg fik forærende sidst i maj. En vildart af Tagetes vist nok, men jeg ved ikke, hvad den hedder. Kun at den tydeligt viser, hvorfor Tagetes heder fløjlsblomst på dansk. (Og hvorfor det er unfair at lægge hele Tagetes slægten for had…) Sikke en farve, og så smyger den sine lange stængler så fint ind mellem de andre planter i bedet.Tagetes-28Dem kunne jeg også godt bruge flere af til næste år, så jeg er gået i gang med at samle frø, efterhånden som blomsterne visner, og frøene modner. De ser temmelig spiredygtige ud, omend der helt sikkert ikke kommer planter ud af de her til foråret. De er allerede begyndt at spire inden i den fugtige frøkapsel. Ikke så smart men temmelig ukueligt.

Previous

Efterårshindbær uden orm

Next

Hygge ved havebordet

1 Comment

  1. Jeannie Vogt

    Jeg har også set Tagetes (som jeg i øvrigt overhovedet ikke hader) spire om efteråret fra de tidligste afblomstrede frøkapsler, dog kun i jorden. Hos mig står Cosmos i diverse sorter i fuld vigør og dejlig friskgrøn, også enårig scabiose, okseøje og enårig Rudbeckia blomstrer smukt. Rudbeckia har i øvrigt overlevet fra sidste sommer, selvom det er en sommerblomst, også enkelte scabioser overlevede fra sidste år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén