Uge 46/17

Høsttidløs, Colchicum autumnale, også kendt som nøgen jomfru, er ugens yndlingsplante. Tænk en gang, at planten er i stand til at blomstre direkte fra løget, uden hverken vådt eller tørt. De krokuslignende blomster dukker frem om efteråret, mens bladene venter adstadigt til foråret. Efter afblomstring bliver løgene plantet ud i haven.

Uge 45/17

Magical Four seasons hortensia’en, Hydrangea ‘Coral’ løber med titlen som ugens yndlingsplante i denne uge. Den har stået i sin krukke siden begyndelsen af juni og har været smuk non-stop. Som det fremgår, er den det endnu, hvor den står med næsten helt grønne lidt læderagtige blomsterstande. Sikke en præstation.

Uge 44/17

Rød skovsyre,  Oxalis vulcanicola, må være ugens yndlingsplante. Den blomster overdådigt årstiden til trods med varmt gule blomstrer i hundredevis i smuk kontrast til de mørke, rødbrune blade. Det er da virkelig en krukkeplante, der vil frem i verden, og så er de dekorative blade oven i købet spiselige.

Uge 43/17

Høststenbræk, Saxifraga cortusifolia, er lige begyndt at springe ud med fine skærme af yndefulde blomster. Man kommer helt i forårsstemning her midt i efteråret, så selvfølgelig er høststenbræk ugens yndlingsplante. Hele sommeren har den fungeret som smuk bladplante med blanke grønne blade, der er røde på undersiden.

Uge 42/17

Kinesisk sankthansurt, Sedum spectabile, er hermed udnævnt til ugens yndlingsplante. Det er en af de få stauder, man kan have glæde af næsten hele året, men lige nu, mens de fleste stauder har givet op for i år, diverterer den med de flotteste, rosa blomsterskærme. De er super i sæsonens havebuketter og senere dejlige vinterstandere.

Uge 41/17

Den dybt røde Dahlia ‘Lesotho’ er simpelthen ugens yndlingsplante. Det kunne den have været kåret til for længst, for den har blomstret i månedsvis, men et væld af de helt fantastiske blomster. En enkelt plante, der er overvintret i ly for frosten i flere omgange, bliver efterhånden til en hel busk i løbet af sæsonen.

Uge 40/17

Tobaksblomst, Nicotiana mutabilis, har været længe om at komme i gang, men den har bestemt været værd at vente på. Nu er der nemlig fuld fart på blomstringen, der omfatter alle farvenuancer i spektret fra hvid til pink. Det giver et skønt farvespil i blomsterstanden, og de friske blomster i klare farver giver næsten forårsfornemmelser.

Uge 39/17

Ugens yndlingsplante må være den sælsomme purpursolhat, Echinacea purpurea ‘Green Envy’. Farvekombinationen af grønne og støvet rosa nuancer er helt i særklasse. Jeg fik den sidste år og havde ikke rigtigt turde håbe på et gensyn, men det blev det altså til – og et glædeligt et af slagsen.

Uge 38/17

Den lille bitte efterårsblomstrende alpeviol, Cyclamen hederifolium, har stukket sine små, søde blomster op gennem jorden. Den må da score titlen som ugens yndlingsplante. Bladene var der i foråret, nu står der kun de nøgne stængler med de fineste nikkende blomster. En trofast lille knoldplante, det altid er dejligt at gense.

Uge 37/17

Titlen som denne uges yndlingsplante går til den dejlige busk sargentæble, Malus sargentii, der lige nu står fyldt med småbitte, røde æbler og er så fin både i solskin og regn.  Det gælder om at nyde synet, for når først fuglene får smag for frugterne, er de hurtigt væk. Sargentæble er en super busk med showtime både forår og efterår.

Uge 36/17

Spydverbena, Verena hastata ‘Pink Spires’, er ugens yndlingsplante. Jeg er vild med de småbitte blomsterspir, der springer ud nedefra og op. Egentlig en staude, men ikke særligt længe levende. Til gengæld ret god til at så sig selv, uden at det bliver for meget. Den dukker op hist og pist, hvor den synes, den passer ind, og rammer som regel plet.

Uge 35/17

Violfrøstjerne hører generelt til en af mine favoritplanter, men det bliver den dobbelte sort, Thalictrum delavayi ‘Hewitt’s Double’, der løber med titlen som ugens yndlingsplante. Den danner lige nu en liflig, syrenfarvet sky rundt om fuglehuset og fungerer desuden som den perfekte landingsplads for blandt andet fint matchende blåmejser.

Uge 34/17

Den sart lysegule skabiose, Scabiosa ochroleuca, er ugens ubestridte yndlingsplante. Den står blandt andet lige uden for stuevinduerne, hvor det flimrende blomsterflor, der er i evig bevægelse, er en nydelse at se på. Det giver ro i sjælen. Sommerfugle og insekter elsker blomsterne, så selv om det er helt vindstille, er der altid liv.

Uge 33/17

Skønhedsøje, Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’, løber med titlen som ugens yndlingsplante. I modsætning til mange af de nye, lækre sorter af skønhedsøje, er det en dejligt trofast staude, der kommer igen, uanset hvad den bliver budt. Jeg er vild med den sart lysegule blomsterfarve i de mange lysende stjerner, der nærmest dækker planten lige nu.

Uge 32/17

Ugens yndlingsplante er en af de meget selvstændige stauder, der selv finder ud af, hvor den vil vokse efter selvsåningsprincippet. Purpurtorskemund, Linaria purpurea, der her blander sig smukt med kærtepileurt, er simpelthen så sød og romantisk med de sart lyserøde blomster og det fine grågrønne løv.

Uge 31/17

Det måtte jo komme 🙂 Ugens yndlingsplante er selvfølgelig purpursolhat, Echinacea purpurea. Jeg har dem i mange forskellige farver og versioner, og de er alle sammen dejlige, men den rigtige, purpursolhat med purpurfarvede randkroner og rødbrune skivekroner, der ligner et pindsvin, er nu favoritten.

 Uge 30/17

Træagtig hortensia, Hydrangea arborescens ‘Pink Annabelle’ bliver ugens yndlingsplante i denne omgang. Den blev købt til en krukke sidste sommer, blev overladt til sig selv og vejrguderne hele vinteren og plantet ud i haven, da foråret kom. Og se nu bare. Den smukke, graciøse busk står i fuldt flor med de skønneste blomsterskærme.

Uge 29/17

Ugens yndlingsplante er virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum ‘Fascination’. I løbet af få år har stauden vokset sig stor og fyldig som en busk med lange stive stængler fyldt med fantastiske lyslilla blomsterstande. De er altid i bevægelse, for humlebierne har en fest i blomsterne og kan ligefrem finde på at overnatte der i bare blomsterberuselse.

Uge 28/17

Det er nok ikke den helt store overraskelse, at den mørklilla opiumvalmue, Papaver somniferum ‘Dark Plum’ får titlen som ugens yndlingsplante. Det er helt trist, når dagen er omme og kronbladene drysser af et for et. Men næste morgen er bedet fyldt med friske blomster igen, og frøkapslerne er heldigvis også smukke.

Uge 27/17 
Den ganske sart lysegule stolt kavaler, Cosmos bipinnatus ‘Xanthos’ må være ugens yndlingsplante. Den blev forspiret i vindueskarmen fra frø af egen høst, der spirede lystigt, og siden plantet ud. Nu står den med et væld af blomster over det fine, filigranagtige løv og klæder blomsterbedene rigtig godt med sin lethed. Der skal helt sikkert samles frø igen.

Uge 26/17

Voksurt, Cerinthe major, har gjort sig fortjent til titlen som ugens yndlingsplante. Det er en spændende og anderledes sommerblomst, der blev forspiret i vindueskarmen og siden plantet ud. Hele planten har en meget speciel blågrøn farve, der i sig selv skaber blikfang i blomsterbedet, og de nikkende, blålilla blomster er det perfekte farvematch.

Uge 25/17

Den fine, hvide kranslilje, Lilium martagon var. album, får titlen som ugens yndlingsplante i et meget stærkt felt af kandidater. Men se nu lige, hvor smukke de hængende blomster er med deres tilbagebøjede kronblade. Kransliljerne er en nyerhvervelse, som jeg virkelig håber, vil finde sig godt tilrette her i haven. Et stort velkommen til 🙂

Uge 24/17

Ugens yndlingsplante er så absolut den her helt skønne træpæon, der hedder Paeonia potaninii på latin men vist af uransaglige årsager ikke har noget dansk navn. Blomsterne er ikke så store og voldsomme som mange træpæoner, men de har en usædvanlig lækker farve, og det fint fligede løv er så smukt hele sommeren.

Uge 23/17

I denne uge må akelejefrøstjerne, Thalictrum aquilegiifolium, ha’ titlen som ugens yndlingsplante. Den er lige sprunget ud i flere varianter med sine fnuglette blomsterstande, der leder tanken hen på gammeldags støvkoste. Bladene ligner akelejeblade, så navnet er rimeligt oplagt på både dansk og latin.

Uge 22/17

Vinterært, Pisum sativum ‘Winterkefe’, er så absolut ugens yndlingsplante. De vinterhårdføre ærter sås i december – alene det er så fedt – og spirer tidligt, så de lækre ærter også kommer tidligt. Men lige nu blomstrer de med de skønneste blomster, der er så smukke som nogen autoriseret ærteblomst.

Uge 21/17

Den dejlige busk, almindelig snebolle, Viburnum opulus ‘Roseum’ har snuppet titlen som ugens yndlingsplante. Kært barn har som bekendt mange navne, så selve arten kaldes kvalkved eller ulvsrøn. Sorten har de fineste kuglerunde blomsterbolde, der lige nu har en lækker, limegrøn farve og efterhånden bliver snehvide.

Uge 20/17

Krybende floks, Phlox stolonifera ‘Sweet Seduction Pink’ er en plantenyhed, jeg fik fingre i sidste år. Nu blomstrer den med de fineste, sart lyserøde blomster. Den har bredt sig som et pænt bunddækkende tæppe, siden den blev plantet, men nu må vi se, hvad den virkelig kan. Foreløbig er den i hvert fald ugens yndlingsplante.

Uge 19/17

Den gule hundetand, Erythronium ‘Pagoda’ er ubestridt ugens yndlingsplante her i haven. De lysegule blomster med tilbagebøjede kronblade er simpelthen så fine, som de står der og lyser op i et skyggefuldt hjørne. Navnet hundetand kommer sig af, at knolden har en særpræget form, der minder om en hundetand.

Uge 18/17

Nu er de smukke busk med det mystiske navn allegheny-bærmispel, Amelanchier laevis, sprunget ud. Den har fortjent titlen, som ugens yndlingsplante. Den er så fin her i udspring, med en sky af lette, hvide blomster og bronzefarvede blade, der knapt har foldet sig ud. De bliver mørkegrønne senere og får fantastiske høstfarver også.

Uge 17/17

Den yndefulde sommer hvidblomme, Leucojum aestivum, får titlen som ugens yndlingsplante. De første af de smukke, hvide blomster er lige sprunget ud og indvarsler en lang og dejlig periode, hvor de hængende, hvide blomster som små klokker dingler fra lange bøjelige stængler. Løgene blev lagt for år tilbage, og er kommet stabilt igen hvert forår siden.

Uge 16/17

Vibeæg, Fritillaria meleagris, er ugens selvskrevne yndlingsplante. De smukke, ternede blomster, der virkelig ligner fugleæg, myldrer frem overalt i staudebedene, hvor de er plantet ud fra tidligere års krukker. Det engelske navn, snakes head fritillaria, er knapt så romantisk, men også ret sigende, når man ser på blomsterknopperne.

Uge 15/17

Den smukke, snehvide narcis, Narcissus ‘Thalia’ er ugens yndlingsplante. En hel flok er sprunget ud langs skovstien, der forbinder terrassen og køkkenhaven. Det ser nærmest ud som om, de hvide blomster lyser i den lette, flimrende skygge, der er skovbundens kendemærke. Jeg tror næsten, ‘Thalia’ er min yndlingsnarcis blandt dem alle.

Uge 14/17

Balkan-anemone, Anemone blanda, der kan ligne en storebror til den vilde, hvide anemone, er ugens yndlingsplante her i haven. Der vokser både den blå og den hvide version, der begge er lige dejlige. De stortrives i den lette, tørre jord, hvor de breder sig lystigt, endda helt ud i græsplænen, hvilket er helt i orden med mig.

Uge 13/17

Opret kobjælde, Pulsatilla vulgaris ‘Alba’, er ugens yndlingsplante her i haven. Den første er sprunget ud i en krukke men flere følger i bedene. Den er så fin med sin dunbløde behåring og de smukke snehvide blomster. Det er en af de stauder, man har glæde af utroligt længe, for efter blomstring følger den smukkeste, fnuglette frøstand.

Uge 12/17

Storblomstret kodriver, Primula vulgaris, er for mig den “rigtige” Primula. Nu er den sprunget ud under piletræet, hvor den vokser halvvildt mellem græs og vorterod, lige som den gør på sine naturlige voksesteder. Det ser så fint og skovbundsagtigt ud. Storblomstret kodriver er selvskrevet til titlen som ugens yndlingsplante.

Uge 11/17

Ugens, ja for den sags skylds en af forårets, absolutte yndlingsplanter er påskeklokke, Helleborus x orientalis. Knopperne har længe stået på spring trods både sne og kulde, og nu er de smukke blomster begyndt at folde sig ud. De holder i månedsvis, og er også fine, når de bliver til papiragtige vintageblomster og kønne frøstande.

Uge 10/17

Våriris, Iris reticulata ‘Katharine Hodgkin’, er ugens yndlingsplante her i haven. Pludselig er den der bare, den lille iris med den sarteste lyseblå farve og de kunstneriske farvetegninger. Der er heldigvis mange af dem, for knoldene, der er genbrug fra tidligere års forårskrukker, deler sig fint, så der bliver flere og flere.

Uge 9/17

Hornviol, Viola cornuta, er selvskrevet som ugens yndlingsplante. Endelig er de dukket op i butikkerne i alverdens forskellige søde farver som et helt sikkert forårstegn. De ser sarte ud, men de er sejere end som så og noget af det første, man kan plante i krukkerne. De holder dejligt længe og vokser og udvikler sig hele tiden.

Uge 07/17

Det er ikke hver dag, man støder på en nålestribet blomst. Men det er lige præcis, hvad den smukke Primula acaulis ‘Zebra Blue’ er. Den er hermed udnævnt til ugens yndlingsplante. De smukke blå blomster med tynde, hvide striber minder mig om fint gammelt porcelæn og lyser så fint og forårsagtigt op i årstidens krukkegrupper.

Uge 05/17

Nu myldrer de frem i jordoverfladen, de små fine danserinder i grønne strutskørter og bebuder, at foråret er på vej, uanset hvad meteorologerne siger. Den glade, gule erantis, Eranthis hyemalis, er selvfølgelig ugens erklærede yndlingsplante, ikke mindst fordi, det har taget en del år at få den etableret her i haven. Nu er de her heldigvis 🙂

Uge 04/17

Vintergæk, Galanthus nivalis, er ugens selvskrevne yndlingsplante. Endelig, endelig er denne utvetydige forårsbebuder dukket frem af jordbunden med alle sine løfter om, at nu er foråret på vej. Foreløbig har jeg kun fundet en enkelt lille klynge under en busk, men jeg ved heldigvis, at der er mange flere på vej.

Uge 03/17

Artiskok, Cynara scolymus, har tilbageerobret titlen som ugens yndlingsplante. De indtørrede blomster er smukke som stjerner, når de bliver pyntet af lidt is og sne. Faktisk er planterne også begyndt at skyde med friske skud fra bunden, så jeg er spændt på, om jeg kan være så heldig, at de kommer igen til næste år.

Uge 02/17

hamamelis-17-7

Det har frosset 10 grader, det har sneet, og det har stormet. Alligevel står troldnød, Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’ og blomstrer nok så fint og forårsgult i haven. Det kvalificerer den dejlige busk til titlen som ugens yndlingsplante. Man kan slet ikke lade være med at blive glad, når man ser på de sjove trævlede blomster.

Uge 01/17

prunus-subhirtella-autumnalis-7

Yndlingsplanten i denne første uge af det nye år er uden sammenligning oktoberkirsebær, Prunus subhirtella ‘Autumnalis’. Dag for dag folder flere og flere af de smukke hvide blomster sig ud midt i vintervejret, så man skulle tro, det allerede var forår. Naturens veje er nogen gange både uransaglige og helt forunderlige.

Uge 52/16

corokia-cotoneaster-3

Sølvtræ, Corokia cotoneaster, der også er kendt som spøgelsestræ, får æren af at være ugens yndlingsplante i årets sidste uge. Den kunne nu være løbet med titlen mange gange, for jeg er helt vild med det lille træ, der nu går ind i sin tredje sæson som krukkeplante. Det fine løv løber an som gammelt sølv i vintermånederne og bliver ekstra smukt

Uge 51/16

ilex-aquifolium-56

Almindelig kristtorn, Ilex aquifolium, er selvfølgelig ugens yndlingsplante her i haven, hvor kristtorn vokser vildt. På andre årstider bliver der snerret lidt af den, men nu, da den står der med de lakrøde bær som den fineste naturlige julepynt, er den simpelthen ikke til at stå for. Heller ikke for solsorten, der guffer bær i sig med rekordfart.

Uge 50/16
gaultheria-procumbens-18

Det bliver den fine, lille bjerg-te, Gaultheria procumbens, der løber med titlen som ugens yndlingsplante. Den er simpelthen så julet med de blanke, mørkegrønne blade og de kuglerunde, lakrøde bær. Helt perfekt til julekrukkerne. Og så er det jo lidt sjovt, at bærrene dufter så markant af tyggegummi, når man knuser dem mellem fingrene.

Uge 49/16

helleborus-niger-36

Julerose, Helleborus niger, er så ubetinget ugens yndlingsplante. Der er blevet plante et par flotte, dansk producerede juleroser i krukker, og samtidig står juleroserne i haven med store knopper, der ser ud til at kunne nå at springe ud  til jul. Fantastisk, at der findes en staude, der kan finde på at blomstre midt om vinteren.

Uge 48/16

miscanthus-sinensis-kleine-silberspinne-34

Ugens yndlingsplante er en genganger. Det er nemlig finstrået elefantgræs, Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’, der endnu engang snupper titlen. De visne aks af det smukke prydgræs, skinner som det rene sølv i modlyset. Det er så fint som nogen julepynt, for det ser faktisk ud som om, det er tusindvis af små stjerner.

Uge 47/16

viburnum-tinus-49

Vintersnebolle, Viburnum tinus, er ugens – ja en af vinterens – absolutte yndlingsplanter her i haven. Det er en smuk, stedsegrøn busk, der står med fine skærme af blomsterknopper nu og venter tålmodigt på, at det bliver forår, så den kan folde knopperne ud. Den startede for år tilbage som krukkeplante men er en meterhøj busk i dag.

Uge 46/16

rosa-i-need-you-14

Ugens yndlingsplante får blandt andet titlen for tapperhed. Det er rosen, Rosa ‘I need you’, der tilsyneladende er helt upåvirket af sidste uges sne og frost. I hvert er den fortsat fuld af knopper, der ikke viser tegn på frostskader. De lyserøde rosenknopper på en baggrund af hvid sne er et meget specielt men også dejligt syn.

Uge45/16

skimmia-japonica-rubella-25

Ugens yndlingsplante er Skimmia japonica. En titel den formentlig vil kunne score mange gange gennem vinteren. Det er fascinerende, som den står der med sine fine,  røde knopper, og finder sig i alt fra vejrgudernes side. Den er så fin til årstidens krukker og super god at genbruge i haven, hvor den trofast kommer igen og igen og …

Uge44/16
miscanthus-sinensis-kleine-silberspinne-67

Finstrået elfantgræs, Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ er selvfølgelig ugens yndlingsplante. Den smukke prydgræs har mange gode årstider, men lige nu er den helt fantastisk, når løvet bliver til det pure guld i den lavtstående eftermiddagssol. Imponerende af en plante med et så barskt og knastørt voksested, som den har her.

Uge 43/16
brassica-oleracea-palmifolia-17

Palmekål, Brassica oleracea palmifolia, er hermed udnævnt til ugens yndlingsplante. Den står i køkkenhaven men kunne lige så godt være plantet mellem stauderne eller i en krukkke. Det er ikke svært at se, hvad navnet kommer af, som den står der og ligner en miniature palme med en fantastisk struktur i de blågrønne blade.

Uge 42/16

physalis-alkekengi-48

Nu lyser lygterne på jødekirsebær, Physalis alkekengi, for alvor smukt op i efterårshaven. Derfor skal jødekirsebær  være ugens yndlingsplante, selv om vi ta’r vores ture, når den aggressive staude breder sig for voldsomt med sine underjordiske udløbere. Det oppustede bæger med et orange bær inden i lyser op langt ud på vinteren.

Uge 41/16

cynara-scolymus-59

Der er ingen tvivl. Den blomstrende artiskok, Cynara scolymus, er ugens yndlingsplante. Den overdimensionerede tidsel har nemlig ikke kun status af lækker forret her i haven. Nogle af blomsterne har fået lov at udvikle sig ud over det spiselige stadie, og nu står den første kæmpeblomst i fuldt, smukt, lilla flor. Wow!