Uge 5/19

Selv om jorden er frossen, står påskeklokke, Helleborus x orientalis, på spring med store knopper, der bare venter på lidt mere forår i luften, så de kan springe helt ud. Det må være ugens yndlingsplante i denne uge, for det er da decideret tappert. Godt at vide, at påskeklokkerne nærmest har frostvæske i stænglerne, så de kan klare mosten.

 
 
Uge 50/18

Det kan ikke være anderledes. Skimmia, Skimmia japonica, er ugens yndlingsplante. Der er ikke mange planter, der kan konkurrere med skimmia, når det gælder fine, farverige blomsterknopper fyldt med glade forårsfornemmelser nu. Hele vinteren lyser de kuglerunde blomsterknopper op for så at springe ud ved de første forårstegn. Det er da dejligt.

Uge 49/18

Her kommer ugens yndlingsplante. Det er rosen ‘Inner Wheel Forever’, der giver den som julerose med både blomster og knopper, selv om kalenderen står på december. Det er en rosa buketrose, der oven i købet er velgørende, for  salget af rosen støtter kvindeorganisationen Inner Wheel’s internationale hjælpearbejde for børn.

Uge 48/18

Høsttidløs, Colchicum autumnale, også kendt som nøgen jomfru, er ugens yndlingsplante. Tænk en gang, at planten er i stand til at blomstre direkte fra løget, uden hverken vådt eller tørt. De krokuslignende blomster dukker frem om efteråret, mens bladene venter adstadigt til foråret. Efter afblomstring bliver løgene plantet ud i haven.

Uge 47/18

Kæmpeevighedsblomst, Helichrysum bracteatum, er ugens yndlingsplante. Jeg elsker den måde, de papiragtige blomster knitrer på og er fascineret over, hvor godt de holder farven, når de bliver tørret. De blev sået i køkkenhaven i foråret og har produceret imponerende mængder af blomster lige til nu.

Uge 46/18

Det er godt nok at være tidligt ude, men det er nu julerose, Helleborus niger, der er ugens yndlingsplante. Trods en mørk og regnfuld novemberdag står de nyudsprungne blomster og lyser smukt op, helt kolde overfor, at de i praksis har valgt det mest umulige tidspunkt at blomstre på. Et bevis på, at man kan, hvad man vil. Tak for det 🙂

Uge 45/18

Japansk løn, Acer palmatum ‘Jerre Schwartz’ er ugens yndlingsplante her i haven. Den står inde i skovhaven og lyser lige nu op som et flammende bål i gule, røde og orange nuancer. Egentlig er det utroligt, at den lille busk klarer sig under så skyggefulde forhold, men den har stået der i årevis med bronzefarvet sommerløv og flammende høstfarver.

Uge 44/18

I denne uge er der både titel og tapperhedsmedalje til ugens yndlingsplante. Den glade, gule sommerblomst, håret solhat, Rudbeckia hirta, har klaret weekendens frost og sne og blomstrer videre, som om intet var hændt. Det har den gjort i månedsvis, så den er faktisk både sommerblomst, efterårsblomst og nu også vinterblomst. Tak til den.

Uge 43/18

Den fyrige fløjlsblomst, Tagetes patula ‘Ildkongen’ er ugens yndlingsplante. Ikke mindst fordi jeg slet ikke troede, jeg havde den i år,da jeg ikke kunne finde de frø, jeg høstede sidste år, dengang de skulle sås. Men nu er der alligevel en enkelt plante, der har klaret ærterne selv og står der nok så fint og lyser op med sine skønne farver.

Uge 42/18

Den dybt røde Dahlia ‘Lesotho’ er simpelthen ugens yndlingsplante. Det kunne den have været kåret til for længst, for den har blomstret i månedsvis, men et væld af de fløjlsagtige blomster. En enkelt plante, der er overvintret i ly for frosten i flere omgange, bliver efterhånden til en hel busk i løbet af sæsonen.

Uge 41/18

Det har været en hård sommer for den gamle hortensia, Hydrangea macrophylla, men med lidt lejlighedsvis hjælp fra vandkanden har den klaret skærene og har blomstret fint, som den plejer. Nu er den ophøjet til ugens yndlingsplante, for med efterårets komme er farverne i både blomstrestande og løv simpelthen fantastiske.

Uge 40/18

Det er så skønt, at der er enkelte stauder, der gemmer krudtet til efterårsmånederne, så der er fine og friske blomster at glæde sig over i haven netop nu. Sådan en staude er pudeasters, Aster dumosus ‘Blue Lapis’, der lige har indledt sin blomstring og er helt fuld af løfterige knopper. Den er selvfølgelig ugens yndlingsplante.

Uge 39/18

Efteråret er prydgræssernes storhedstid, så nu står den smukke lampepudsergræs, Pennisetum alopecuroides, og vifter så fint i vinden med sine fnuglette aks. Den er hermed udnævnt til ugens yndlingsplante. Den har heldigvis har en lang blomstringsperiode foran sig, så staudebedet bliver ved med at have noget at byde på.

Uge 38/18

Den her solstråle af en staude er da ugens yndlingsplante. Det er en solhat af arten Rudbeckia subtomentosa i sorten ‘Henry Eilers’. Den er så fin med sine ganske smalle randkroner omkring de kastanjebrune skivekroner i midten. Blomsterne ligner vitterligt små sole, der lyser op i sensommerhaven. Dejligt med planter der topper nu.

Uge 37/18

Der er virkelig gang i passionsblomst, Passiflora caerulea, i drivhuset. Den er simpelthen ugens yndlingsplante, for efter en lang sommer, hvor det først og fremmest har været rankernes væksthastighed, der har fascineret, er det nu en strøm af sære, smukke blomster, der spiller hovedrollen. Det siges, at blomsterne fortæller Jesus lidelseshistorie.

Uge 36/18

Syrisk rose, Hibiscus syriacus ‘W.R. Smith’, er sprunget ud med sine snehvide silkepapirsblomster og har omgående erobret titlen som ugens yndlingsplante. Den blomstrende busk er en langsom starter men til gengæld en af de få virkeligt sensommerblomstrende buske. Dejligt at der er friske blomster at glæde sig over i septemberhaven.

Uge 35/18

Aldrig før har der været så mange frugter på min figen, Ficus carica. Så den må selvfølgelig udnævnes til ugens yndlingsplante. De første figner er modnet, høstet og spist, men der er mange flere på vej. Både nogle, der kan nå at modne i år, og nogle, der er så små, at de først modner næste år, hvis de altså klarer vinteren.

Uge 34/18

Sommerasters, Callistephus chinensis ‘Harz Peach’ er hermed kåret til ugens yndlingsplante. Det er en af de sommerblomster, jeg forspirede i foråret, priklede og siden plantede ud. Og nu blomstrer den så, netop som de andre sommerblomster i bedet er ved at gå i frø, med de smukkeste ganske sart ferskenfarvede blomster.

Uge 33/18

Spydverbena, Verena hastata ‘Pink Spires’, er ugens yndlingsplante. Jeg er vild med de småbitte blomsterspir, der springer ud nedefra og op. Egentlig en staude, men ikke særligt længe levende. Til gengæld ret god til at så sig selv, uden at det bliver for meget. Den dukker op hist og pist, hvor den synes, den passer ind, og rammer som regel plet.

Uge 32/18

Det er højsæson for sommerfugle og for sommerfuglebusk, Buddleja davidii ‘Pink Delight’. Jeg er så stolt af de hjemmelavede eksemplarer, der står og danner bagkant i køkkenhaven, at de må være ugens yndlingsplante. Det er nogle år siden, stiklingerne blev rodet, men nu er de fuldgyldige buske med en lækker blomstring.

Uge 31/18

Nu er den der igen, den fine slyngende hjerteblomst, Dicentra scandens, der hvert år i al ubemærkethed sniger sig op i sydbøgens krone for pludselig at springe ud med dinglende gule hjerter fra træets grene. Det er nemt at se slægtskabet med løjtnantshjerte, Dicentra spectabilis, men denne er en længe- og sommerblomstrende slyngplante.

Uge 30/18

Blå tidselkugle, Echinops bannaticus, har lige scoret titlen som ugens yndlingsplante. Den har blomstret et stykke tid, men alligevel er insekterne fuldstændig tossede med de flotte, perfekt kugleformede, stålblå blomsterstande. Ligesom purpursolhat, Echinacea, kommer det latinske navn Echinops af ligheden med et pindsvin. Hyggeligt 🙂

Uge 29/18
 

Nu er den super søde staude prydløg, Allium ‘Millennium’ lige ved at springe ud med sine fine lyslilla blomsterkugler. Den får fluks titlen som ugens yndlingsplante. Det er mindst tre år siden, den blev plantet og ikke alene kommer den helt stabilt igen, tuen bliver også lidt større og mere blomsterrig for hvert år, der går. Alletiders plante 🙂

Uge 23/18

Småbladet buddleja, Buddleja alternifolia, står i fuldt flor med lange klaser af sart lyslilla blomster. Det er et fantastisk syn, så selvfølgelig er den lidt sarte busk, ugens yndlingsplante. Den blomstrer på sidste års skud, så blomstringen er  i fare, hvis det fryser hårdt, men trods det kolde forår, blomstrer den faktisk flottere end nogensinde.

Uge 22/18

Lige nu er den opstammede kristtorn midt i haven fyldt med de smukkeste hvide blomster i hele kronen. Det er bjergskovranke, Clematis montana ‘Grandiflora’, der får træet til at se helt fantastisk ud. Titlen som ugens yndlingsplante går selvfølgelig til bjergskovranken, der er plantet ved træets fod og selv har fundet vej op.

Uge 21/18

Sjældent har der været så lidt tvivl om hvilken plante, der skal have titlen som ugens yndlingsplante. Nu blomstrer den fine lille linnea, Linnaea borealis, nemlig. Den er ny i haven men ser ud til at befinde sig godt og breder sig pænt. Det er den Forlaget Linnea er opkaldt efter, fordi den bare er så sød. Få historien på www.forlagetlinnea.dk

Uge 20/18

Pinselilje, Narcissus poeticus, er ugens yndlingsplante her i haven. Den kommer som den måske allersidste af årets narcisser, men hvor er den værd at vente på. Så fin med de lidt bagudbøjede hvide kronblade omkring den såkaldte bikrone, der er gul med en delikat rød kant. Med til historien hører, at duften er uovertruffen.

Uge 18/18

Den her lækkerbidsken af en tulipan er ugens yndlingsplante. Tulipa ‘Brown Sugar’ hedder den. De veldimensionerede tulipaner er lige sprunget ud med en helt fantastisk rødbrun-orange farve, der er både blød og lækker og iøjnefaldende på en gang. Sorten er et nyt bekendtskab, men det er kærlighed ved første blik.

Uge 17/18

Vibeæg, Fritillaria meleagris, er ugens selvskrevne yndlingsplante. De smukke, ternede blomster, der virkelig ligner fugleæg, myldrer frem overalt i staudebedene, hvor de er plantet ud fra tidligere års krukker. Det engelske navn, snakes head fritillaria, er knapt så romantisk, men også ret sigende, når man ser på blomsterknopperne.

Uge 15/18

Storblomstret kodriver, Primula vulgaris, er for mig den “rigtige” Primula. Nu er den sprunget ud flere steder i haven, hvor den vokser halvvildt mellem græs og vorterod, lige som den gør på sine naturlige voksesteder. Det ser så fint og skovbundsagtigt ud. Storblomstret kodriver er selvskrevet til titlen som ugens yndlingsplante.

Uge 14/18

Den blå anemone, Hepatica nobilis, som jeg arvede sidste år, da mine forældre flyttede i lejlighed, er ugens absolutte yndlingsplante. Tuen af sidste års blade har været pæn hele vinteren, og nu – nu – titter de fineste blå blomster frem mellem bladene. Jeg håber sådan, den vil sprede sig i haven. Det kræver myrer – og dem er der i hvert fald nok af.

Uge 13/18

Det er ikke særlig opfindsomt men til gengæld ret uundgåeligt her, hvor vi går ind i påskeugen. Ugens yndlingsplante er selvfølgelig påskeklokke, Helleborus x orientalis. Blomsterstænglerne har strakt sig en del, siden de gamle blade blev klippet sidste weekend, og de dejlige blomster står lige på spring. Nu bliver det forår 🙂

Uge 12/18

Våriris, Iris reticulata, har reageret prompte på de mildere temperaturer og lynhurtigt foldet de utroligt blå blomster med kunstneriske farvetegninger ud. Den er selvfølgelig ugens yndlingsplante, for det var simpelthen den skønneste overraskelse at opdage, at den lille forårsbebuder var kommet i gang med sit arbejde. Nu må det være forår 🙂

Uge 11/18

Vårlyng eller forårslyng, Erica carnea, er ugens yndlingsplante her i haven. Den blev plantet i en krukke på terrassen, før det satte ind med alvorlig vinter, og har hele vejen igennem stået der og blomstret uanfægtet. Den er placeret lige uden for stuevinduet og minder om, at foråret trods elementernes rasen ikke er så langt væk.

Uge 10/18

Der bliver tale om en genudsendelse, for ugens yndlingsplante er og bliver simpelthen troldnød, Hamamelis x intermedia, der som den eneste, tapre frontkæmper sætter  kulør på det sort-hvide havebillede.  Blomsterne er rullet lidt sammen i kulden, men er helt klar til at rulle ud igen, når det bliver mildere.

Uge 09/18

Selv om jorden er frossen, står påskeklokke, Helleborus x orientalis, på spring med store knopper, der bare venter på lidt mere forår i luften, så de kan springe helt ud. Det må være ugens yndlingsplante i denne uge, for det er da decideret tappert. Godt at vide, at påskeklokkerne nærmest har frostvæske i stænglerne, så de kan klare mosten.

 
Uge 08/18

Den fine, hvide vintergæk, Galanthus nivalis, skal selvfølgelig have den ærefulde titel som ugens yndlingsplante. Jeg har kigget efter den længe, men endelig er de små klynger begyndt at dukke frem med de yndefulde blomster dinglende fra de forårsgrønne stængler. Den er havens ultimative forårsbebuder.

Uge 07/18

Det er lidt snyd, men vibeæg, Fritillaria meleagris, er nu engang ugens yndlingsplante. Den blomstrer selvfølgelig ikke ude i haven endnu, men inde i drivhuset spreder de helt skønne, ternede blomster forårsstemning, så man bliver glad helt ned i tæerne. Planterne er drevet frem i et gartneri, men det bliver de jo ikke ringere af 🙂

Uge 06/18

Ugens yndlingsplante er – endnu engang – troldnød, Hamamelis x intermedia. Der er simpelthen intet der luner på en råkold frostdag som synet af den blomstrende busk, der står i fuldt solgult flor, så snart den bliver ramt af en solstråle. Blomsterne ruller sig lidt sammen i hård frost, men de ruller sig heldigvis hurtigt ud igen.

 
Uge 05/18

Det er ualmindelig nemt at kåre ugens yndlingsplante i denne uge. Jeg har nemlig lige opdaget, at de første erantis, Eranthis hyemalis, er brudt gennem den kolde jordskorpe. Nu står de fine forårsfrøkner der og lyser gult og dugfrisk op, så man slet ikke kan lade være med at smile. For mig er erantis simpelthen den ultimative forårsbebuder.

 
Uge 04/18

Cypresurt, Santolina chaemaecyparissus, er hermed udnævnt til ugens yndlingsplante. Den er simpelthen så sød med det sølvfarvede nærmest filigranagtige løv i al slags vejr og hele året rundt. Jeg klipper den lidt tilbage om foråret, for at holde den tæt og busket, men der ud over stiller den ingen krav.

Uge 03/18

Det har frosset, det har sneet, og det har stormet. Alligevel står troldnød, Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’ og blomstrer nok så fint og forårsgult i haven. Det kvalificerer den dejlige busk til titlen som ugens yndlingsplante. Man kan slet ikke lade være med at blive glad, når man ser på de sjove trævlede blomster.

Uge 01/18

Skimmia, Skimmia japonica, er ugens yndlingsplante. Den smukke stedsegrønne busk er altid en gevinst for haven, men det gælder i særdeleshed nu, hvor den står med fine røde blomsterknopper, selv om busken er pyntet med sne. Der kommer flere og flere i haven år for år, for den er perfekt som julekrukkeplante og god som genbrugsplante.

Uge 52/17

Vintersnebolle, Viburnum tinus, er selvskrevet til at være ugens yndlingsplante. Den smukke busk med de blanke, stedsegrønne blade er nemlig for alvor begyndte at springe ud med fine blomsterskærme i hvidt og lyserødt. Det ser fuldstændig forårsagtigt ud. Det er godt at vide, at den ikke plejer at tage skade, når der kommer vintervejr.