Uge 23/18

Småbladet buddleja, Buddleja alternifolia, står i fuldt flor med lange klaser af sart lyslilla blomster. Det er et fantastisk syn, så selvfølgelig er den lidt sarte busk, ugens yndlingsplante. Den blomstrer på sidste års skud, så blomstringen er  i fare, hvis det fryser hårdt, men trods det kolde forår, blomstrer den faktisk flottere end nogensinde.

Uge 22/18

Lige nu er den opstammede kristtorn midt i haven fyldt med de smukkeste hvide blomster i hele kronen. Det er bjergskovranke, Clematis montana ‘Grandiflora’, der får træet til at se helt fantastisk ud. Titlen som ugens yndlingsplante går selvfølgelig til bjergskovranken, der er plantet ved træets fod og selv har fundet vej op.

Uge 21/18

Sjældent har der været så lidt tvivl om hvilken plante, der skal have titlen som ugens yndlingsplante. Nu blomstrer den fine lille linnea, Linnaea borealis, nemlig. Den er ny i haven men ser ud til at befinde sig godt og breder sig pænt. Det er den Forlaget Linnea er opkaldt efter, fordi den bare er så sød. Få historien på www.forlagetlinnea.dk

Uge 20/18

Pinselilje, Narcissus poeticus, er ugens yndlingsplante her i haven. Den kommer som den måske allersidste af årets narcisser, men hvor er den værd at vente på. Så fin med de lidt bagudbøjede hvide kronblade omkring den såkaldte bikrone, der er gul med en delikat rød kant. Med til historien hører, at duften er uovertruffen.

Uge 18/18

Den her lækkerbidsken af en tulipan er ugens yndlingsplante. Tulipa ‘Brown Sugar’ hedder den. De veldimensionerede tulipaner er lige sprunget ud med en helt fantastisk rødbrun-orange farve, der er både blød og lækker og iøjnefaldende på en gang. Sorten er et nyt bekendtskab, men det er kærlighed ved første blik.

Uge 17/18

Vibeæg, Fritillaria meleagris, er ugens selvskrevne yndlingsplante. De smukke, ternede blomster, der virkelig ligner fugleæg, myldrer frem overalt i staudebedene, hvor de er plantet ud fra tidligere års krukker. Det engelske navn, snakes head fritillaria, er knapt så romantisk, men også ret sigende, når man ser på blomsterknopperne.

Uge 15/18

Storblomstret kodriver, Primula vulgaris, er for mig den “rigtige” Primula. Nu er den sprunget ud flere steder i haven, hvor den vokser halvvildt mellem græs og vorterod, lige som den gør på sine naturlige voksesteder. Det ser så fint og skovbundsagtigt ud. Storblomstret kodriver er selvskrevet til titlen som ugens yndlingsplante.

Uge 14/18

Den blå anemone, Hepatica nobilis, som jeg arvede sidste år, da mine forældre flyttede i lejlighed, er ugens absolutte yndlingsplante. Tuen af sidste års blade har været pæn hele vinteren, og nu – nu – titter de fineste blå blomster frem mellem bladene. Jeg håber sådan, den vil sprede sig i haven. Det kræver myrer – og dem er der i hvert fald nok af.

Uge 13/18

Det er ikke særlig opfindsomt men til gengæld ret uundgåeligt her, hvor vi går ind i påskeugen. Ugens yndlingsplante er selvfølgelig påskeklokke, Helleborus x orientalis. Blomsterstænglerne har strakt sig en del, siden de gamle blade blev klippet sidste weekend, og de dejlige blomster står lige på spring. Nu bliver det forår 🙂

Uge 12/18

Våriris, Iris reticulata, har reageret prompte på de mildere temperaturer og lynhurtigt foldet de utroligt blå blomster med kunstneriske farvetegninger ud. Den er selvfølgelig ugens yndlingsplante, for det var simpelthen den skønneste overraskelse at opdage, at den lille forårsbebuder var kommet i gang med sit arbejde. Nu må det være forår 🙂

Uge 11/18

Vårlyng eller forårslyng, Erica carnea, er ugens yndlingsplante her i haven. Den blev plantet i en krukke på terrassen, før det satte ind med alvorlig vinter, og har hele vejen igennem stået der og blomstret uanfægtet. Den er placeret lige uden for stuevinduet og minder om, at foråret trods elementernes rasen ikke er så langt væk.

Uge 10/18

Der bliver tale om en genudsendelse, for ugens yndlingsplante er og bliver simpelthen troldnød, Hamamelis x intermedia, der som den eneste, tapre frontkæmper sætter  kulør på det sort-hvide havebillede.  Blomsterne er rullet lidt sammen i kulden, men er helt klar til at rulle ud igen, når det bliver mildere.

Uge 09/18

Selv om jorden er frossen, står påskeklokke, Helleborus x orientalis, på spring med store knopper, der bare venter på lidt mere forår i luften, så de kan springe helt ud. Det må være ugens yndlingsplante i denne uge, for det er da decideret tappert. Godt at vide, at påskeklokkerne nærmest har frostvæske i stænglerne, så de kan klare mosten.

Uge 08/18

Den fine, hvide vintergæk, Galanthus nivalis, skal selvfølgelig have den ærefulde titel som ugens yndlingsplante. Jeg har kigget efter den længe, men endelig er de små klynger begyndt at dukke frem med de yndefulde blomster dinglende fra de forårsgrønne stængler. Den er havens ultimative forårsbebuder.

Uge 07/18

Det er lidt snyd, men vibeæg, Fritillaria meleagris, er nu engang ugens yndlingsplante. Den blomstrer selvfølgelig ikke ude i haven endnu, men inde i drivhuset spreder de helt skønne, ternede blomster forårsstemning, så man bliver glad helt ned i tæerne. Planterne er drevet frem i et gartneri, men det bliver de jo ikke ringere af 🙂

Uge 06/18

Ugens yndlingsplante er – endnu engang – troldnød, Hamamelis x intermedia. Der er simpelthen intet der luner på en råkold frostdag som synet af den blomstrende busk, der står i fuldt solgult flor, så snart den bliver ramt af en solstråle. Blomsterne ruller sig lidt sammen i hård frost, men de ruller sig heldigvis hurtigt ud igen.

Uge 05/18

Det er ualmindelig nemt at kåre ugens yndlingsplante i denne uge. Jeg har nemlig lige opdaget, at de første erantis, Eranthis hyemalis, er brudt gennem den kolde jordskorpe. Nu står de fine forårsfrøkner der og lyser gult og dugfrisk op, så man slet ikke kan lade være med at smile. For mig er erantis simpelthen den ultimative forårsbebuder.

Uge 04/18

Cypresurt, Santolina chaemaecyparissus, er hermed udnævnt til ugens yndlingsplante. Den er simpelthen så sød med det sølvfarvede nærmest filigranagtige løv i al slags vejr og hele året rundt. Jeg klipper den lidt tilbage om foråret, for at holde den tæt og busket, men der ud over stiller den ingen krav.

Uge 03/18

Det har frosset, det har sneet, og det har stormet. Alligevel står troldnød, Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’ og blomstrer nok så fint og forårsgult i haven. Det kvalificerer den dejlige busk til titlen som ugens yndlingsplante. Man kan slet ikke lade være med at blive glad, når man ser på de sjove trævlede blomster.

Uge 01/18

Skimmia, Skimmia japonica, er ugens yndlingsplante. Den smukke stedsegrønne busk er altid en gevinst for haven, men det gælder i særdeleshed nu, hvor den står med fine røde blomsterknopper, selv om busken er pyntet med sne. Der kommer flere og flere i haven år for år, for den er perfekt som julekrukkeplante og god som genbrugsplante.

Uge 52/17

Vintersnebolle, Viburnum tinus, er selvskrevet til at være ugens yndlingsplante. Den smukke busk med de blanke, stedsegrønne blade er nemlig for alvor begyndte at springe ud med fine blomsterskærme i hvidt og lyserødt. Det ser fuldstændig forårsagtigt ud. Det er godt at vide, at den ikke plejer at tage skade, når der kommer vintervejr.

Uge 46/17

Høsttidløs, Colchicum autumnale, også kendt som nøgen jomfru, er ugens yndlingsplante. Tænk en gang, at planten er i stand til at blomstre direkte fra løget, uden hverken vådt eller tørt. De krokuslignende blomster dukker frem om efteråret, mens bladene venter adstadigt til foråret. Efter afblomstring bliver løgene plantet ud i haven.

Uge 45/17

Magical Four seasons hortensia’en, Hydrangea ‘Coral’ løber med titlen som ugens yndlingsplante i denne uge. Den har stået i sin krukke siden begyndelsen af juni og har været smuk non-stop. Som det fremgår, er den det endnu, hvor den står med næsten helt grønne lidt læderagtige blomsterstande. Sikke en præstation.

Uge 44/17

Rød skovsyre,  Oxalis vulcanicola, må være ugens yndlingsplante. Den blomster overdådigt årstiden til trods med varmt gule blomstrer i hundredevis i smuk kontrast til de mørke, rødbrune blade. Det er da virkelig en krukkeplante, der vil frem i verden, og så er de dekorative blade oven i købet spiselige.

Uge 43/17

Høststenbræk, Saxifraga cortusifolia, er lige begyndt at springe ud med fine skærme af yndefulde blomster. Man kommer helt i forårsstemning her midt i efteråret, så selvfølgelig er høststenbræk ugens yndlingsplante. Hele sommeren har den fungeret som smuk bladplante med blanke grønne blade, der er røde på undersiden.

Uge 42/17

Kinesisk sankthansurt, Sedum spectabile, er hermed udnævnt til ugens yndlingsplante. Det er en af de få stauder, man kan have glæde af næsten hele året, men lige nu, mens de fleste stauder har givet op for i år, diverterer den med de flotteste, rosa blomsterskærme. De er super i sæsonens havebuketter og senere dejlige vinterstandere.

Uge 41/17

Den dybt røde Dahlia ‘Lesotho’ er simpelthen ugens yndlingsplante. Det kunne den have været kåret til for længst, for den har blomstret i månedsvis, men et væld af de helt fantastiske blomster. En enkelt plante, der er overvintret i ly for frosten i flere omgange, bliver efterhånden til en hel busk i løbet af sæsonen.

Uge 40/17

Tobaksblomst, Nicotiana mutabilis, har været længe om at komme i gang, men den har bestemt været værd at vente på. Nu er der nemlig fuld fart på blomstringen, der omfatter alle farvenuancer i spektret fra hvid til pink. Det giver et skønt farvespil i blomsterstanden, og de friske blomster i klare farver giver næsten forårsfornemmelser.

Uge 39/17

Ugens yndlingsplante må være den sælsomme purpursolhat, Echinacea purpurea ‘Green Envy’. Farvekombinationen af grønne og støvet rosa nuancer er helt i særklasse. Jeg fik den sidste år og havde ikke rigtigt turde håbe på et gensyn, men det blev det altså til – og et glædeligt et af slagsen.

Uge 38/17

Den lille bitte efterårsblomstrende alpeviol, Cyclamen hederifolium, har stukket sine små, søde blomster op gennem jorden. Den må da score titlen som ugens yndlingsplante. Bladene var der i foråret, nu står der kun de nøgne stængler med de fineste nikkende blomster. En trofast lille knoldplante, det altid er dejligt at gense.

Uge 37/17

Titlen som denne uges yndlingsplante går til den dejlige busk sargentæble, Malus sargentii, der lige nu står fyldt med småbitte, røde æbler og er så fin både i solskin og regn.  Det gælder om at nyde synet, for når først fuglene får smag for frugterne, er de hurtigt væk. Sargentæble er en super busk med showtime både forår og efterår.

Uge 36/17

Spydverbena, Verena hastata ‘Pink Spires’, er ugens yndlingsplante. Jeg er vild med de småbitte blomsterspir, der springer ud nedefra og op. Egentlig en staude, men ikke særligt længe levende. Til gengæld ret god til at så sig selv, uden at det bliver for meget. Den dukker op hist og pist, hvor den synes, den passer ind, og rammer som regel plet.

Uge 35/17

Violfrøstjerne hører generelt til en af mine favoritplanter, men det bliver den dobbelte sort, Thalictrum delavayi ‘Hewitt’s Double’, der løber med titlen som ugens yndlingsplante. Den danner lige nu en liflig, syrenfarvet sky rundt om fuglehuset og fungerer desuden som den perfekte landingsplads for blandt andet fint matchende blåmejser.

Uge 34/17

Den sart lysegule skabiose, Scabiosa ochroleuca, er ugens ubestridte yndlingsplante. Den står blandt andet lige uden for stuevinduerne, hvor det flimrende blomsterflor, der er i evig bevægelse, er en nydelse at se på. Det giver ro i sjælen. Sommerfugle og insekter elsker blomsterne, så selv om det er helt vindstille, er der altid liv.

Uge 33/17

Skønhedsøje, Coreopsis verticillata ‘Moonbeam’, løber med titlen som ugens yndlingsplante. I modsætning til mange af de nye, lækre sorter af skønhedsøje, er det en dejligt trofast staude, der kommer igen, uanset hvad den bliver budt. Jeg er vild med den sart lysegule blomsterfarve i de mange lysende stjerner, der nærmest dækker planten lige nu.

Uge 32/17

Ugens yndlingsplante er en af de meget selvstændige stauder, der selv finder ud af, hvor den vil vokse efter selvsåningsprincippet. Purpurtorskemund, Linaria purpurea, der her blander sig smukt med kærtepileurt, er simpelthen så sød og romantisk med de sart lyserøde blomster og det fine grågrønne løv.

Uge 31/17

Det måtte jo komme 🙂 Ugens yndlingsplante er selvfølgelig purpursolhat, Echinacea purpurea. Jeg har dem i mange forskellige farver og versioner, og de er alle sammen dejlige, men den rigtige, purpursolhat med purpurfarvede randkroner og rødbrune skivekroner, der ligner et pindsvin, er nu favoritten.

 Uge 30/17

Træagtig hortensia, Hydrangea arborescens ‘Pink Annabelle’ bliver ugens yndlingsplante i denne omgang. Den blev købt til en krukke sidste sommer, blev overladt til sig selv og vejrguderne hele vinteren og plantet ud i haven, da foråret kom. Og se nu bare. Den smukke, graciøse busk står i fuldt flor med de skønneste blomsterskærme.

Uge 29/17

Ugens yndlingsplante er virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum ‘Fascination’. I løbet af få år har stauden vokset sig stor og fyldig som en busk med lange stive stængler fyldt med fantastiske lyslilla blomsterstande. De er altid i bevægelse, for humlebierne har en fest i blomsterne og kan ligefrem finde på at overnatte der i bare blomsterberuselse.

Uge 28/17

Det er nok ikke den helt store overraskelse, at den mørklilla opiumvalmue, Papaver somniferum ‘Dark Plum’ får titlen som ugens yndlingsplante. Det er helt trist, når dagen er omme og kronbladene drysser af et for et. Men næste morgen er bedet fyldt med friske blomster igen, og frøkapslerne er heldigvis også smukke.

Uge 27/17 
Den ganske sart lysegule stolt kavaler, Cosmos bipinnatus ‘Xanthos’ må være ugens yndlingsplante. Den blev forspiret i vindueskarmen fra frø af egen høst, der spirede lystigt, og siden plantet ud. Nu står den med et væld af blomster over det fine, filigranagtige løv og klæder blomsterbedene rigtig godt med sin lethed. Der skal helt sikkert samles frø igen.

Uge 26/17

Voksurt, Cerinthe major, har gjort sig fortjent til titlen som ugens yndlingsplante. Det er en spændende og anderledes sommerblomst, der blev forspiret i vindueskarmen og siden plantet ud. Hele planten har en meget speciel blågrøn farve, der i sig selv skaber blikfang i blomsterbedet, og de nikkende, blålilla blomster er det perfekte farvematch.

Uge 25/17

Den fine, hvide kranslilje, Lilium martagon var. album, får titlen som ugens yndlingsplante i et meget stærkt felt af kandidater. Men se nu lige, hvor smukke de hængende blomster er med deres tilbagebøjede kronblade. Kransliljerne er en nyerhvervelse, som jeg virkelig håber, vil finde sig godt tilrette her i haven. Et stort velkommen til 🙂

Uge 24/17

Ugens yndlingsplante er så absolut den her helt skønne træpæon, der hedder Paeonia potaninii på latin men vist af uransaglige årsager ikke har noget dansk navn. Blomsterne er ikke så store og voldsomme som mange træpæoner, men de har en usædvanlig lækker farve, og det fint fligede løv er så smukt hele sommeren.

Uge 23/17

I denne uge må akelejefrøstjerne, Thalictrum aquilegiifolium, ha’ titlen som ugens yndlingsplante. Den er lige sprunget ud i flere varianter med sine fnuglette blomsterstande, der leder tanken hen på gammeldags støvkoste. Bladene ligner akelejeblade, så navnet er rimeligt oplagt på både dansk og latin.

Uge 22/17

Vinterært, Pisum sativum ‘Winterkefe’, er så absolut ugens yndlingsplante. De vinterhårdføre ærter sås i december – alene det er så fedt – og spirer tidligt, så de lækre ærter også kommer tidligt. Men lige nu blomstrer de med de skønneste blomster, der er så smukke som nogen autoriseret ærteblomst.

Uge 21/17

Den dejlige busk, almindelig snebolle, Viburnum opulus ‘Roseum’ har snuppet titlen som ugens yndlingsplante. Kært barn har som bekendt mange navne, så selve arten kaldes kvalkved eller ulvsrøn. Sorten har de fineste kuglerunde blomsterbolde, der lige nu har en lækker, limegrøn farve og efterhånden bliver snehvide.

Uge 20/17

Krybende floks, Phlox stolonifera ‘Sweet Seduction Pink’ er en plantenyhed, jeg fik fingre i sidste år. Nu blomstrer den med de fineste, sart lyserøde blomster. Den har bredt sig som et pænt bunddækkende tæppe, siden den blev plantet, men nu må vi se, hvad den virkelig kan. Foreløbig er den i hvert fald ugens yndlingsplante.

Uge 19/17

Den gule hundetand, Erythronium ‘Pagoda’ er ubestridt ugens yndlingsplante her i haven. De lysegule blomster med tilbagebøjede kronblade er simpelthen så fine, som de står der og lyser op i et skyggefuldt hjørne. Navnet hundetand kommer sig af, at knolden har en særpræget form, der minder om en hundetand.

Uge 18/17

Nu er de smukke busk med det mystiske navn allegheny-bærmispel, Amelanchier laevis, sprunget ud. Den har fortjent titlen, som ugens yndlingsplante. Den er så fin her i udspring, med en sky af lette, hvide blomster og bronzefarvede blade, der knapt har foldet sig ud. De bliver mørkegrønne senere og får fantastiske høstfarver også.

Uge 17/17

Den yndefulde sommer hvidblomme, Leucojum aestivum, får titlen som ugens yndlingsplante. De første af de smukke, hvide blomster er lige sprunget ud og indvarsler en lang og dejlig periode, hvor de hængende, hvide blomster som små klokker dingler fra lange bøjelige stængler. Løgene blev lagt for år tilbage, og er kommet stabilt igen hvert forår siden.