Haveglæder, tips og tricks

Tomater med grønne nakker

Lycopersicon esculentum-313Tomatplanterne har været længe om at komme i gang i den kølige sommer, men den seneste uges varmegrader har virkelig sat skub i tingene. Der kan høstes masser af cherrytomater af sorten ’Gardeners Delight’, og jeg glæder mig over, at jeg tidligt begyndte at beskære klaserne, så planten ikke bliver overbelastet med frugter.

Lycopersicon esculentum-56Det er sjovt at se, hvor forskellig væksten er fra tomatsort til tomatsort. Cherrytomat planterne er tætte og buskede, mens den enlige blommetomat ’San Marzano’ er ekstremt tæt og kompakt, og tomaterne er knapt begyndt at modne endnu. Den almindelige tomat ’Elin’ er meget mere langstrakt og åben i væksten.

Grønnakke-13Det betyder, at fænomenet grøn nakke er begyndt at dukke op på en del af ’Elin’ tomaterne. Ved et hurtigt øjekast ser de umodne ud, men vender man dem er de smukt røde og klar til at plukke. Tomater bliver ikke røde, når de bliver solskoldede men grønne. Det er noget med, at solstrålerne hæver tomatens vævstemperatur så meget, at det forhindrer farvedannelsen. Man kan skygge sig ud af problemet, men det, synes jeg, er noget bøvl. Tomaterne fejler jo ikke noget, bare den hårde, grønne nakke bliver skåret væk.

 

 

 

Previous

Sommerfugle elsker staudebede

Next

Pladsbytteri i krukkerne

1 Comment

  1. Jeannie Vogt

    Jeg har desværre haft det værste tomatår jeg nogensinde har oplevet. Bortset fra den kolde forsommer der slog nogle af mine frilands ihjel og et besøg af ræveunger der med deres leg hærgede et af mine højbede og ødelagde to frilands mere, har jeg nu fået et voldsomt angreb af skimmel der også har ramt selve frugterne. Det kan dårligt blive et værre år. 🙁

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén