Haveglæder, tips og tricks

Tid til beskæring af roser

Rosa-123Havens roser er i forårshumør. Ikke nok med at de står med store knopper. Nogle af bladene er også begyndt at folde sig ud. Et sikkert signal om, at nu er det tid til den årlige beskæring, hvis roserne skal blive fine og fyldige og få masser af blomster.Rosa-124Så nu har jeg været ude med saksen. Det virker en anelse hærværksbetonet at klippe de friske skud af, men det lønner sig i længden, siger erfaringen. Det gælder om at få vækket så mange af de sovende knopper nederst i busken som muligt, så den bliver tæt og velforgrenet. Jo flere skud den har, jo flere er der jo at blomstre på.Rosa-126Rosenbusken ser lidt sørgelig ud efter sådan en omgang, men nu er den klar til en ny sæson. Jeg har ikke klippet den helt så langt ned, som jeg plejer, for stauderne omkring den fylder efterhånden så meget, at rosen godt må blive lidt højere, så rosenblomsterne bliver løftet op over stauderne.Rosa-125 Jeg synes, det er spændende at arbejde med at forme rosenbuskene, så de bliver flotte og harmoniske og passer til det sted, de vokser. Man kan i nogen grad styre vækstformen ved at kigge efter de sovende knopper. Den knop, man klipper over, bliver til et nyt skud, der vokser i den retning, knoppen vender. Jeg foretrækker at klippe, så de nye skud vender udad, så busken bliver velforgrenet men åben i væksten. Knoppen ligner nærmest en lille, rød klat på stænglen, men den er god nok. Den skal nok vågne hurtigt nu beskæringen har vækket den.

Previous

Støtte til stauder med særlige behov

Next

Køkkenhave layout tager form

3 Comments

 1. Jeannie Vogt

  Jeg tror lige jeg venter en uge 🙂

 2. Joy

  Hej Lotte, vi fik huset og haven august sidste år da det hus vi boede i skulle sælges da min farmor døde 🙁
  Da huset derinde jo sku sælges …gravede jeg en masse planter op i august og satte dem i jorden herude i vores nye hus i august….helt ude af sæson for mange af planterne…men roser osv….er jo minder om min farmor….
  Det jeg vil frem til…..er vi beskar dem jo i august da vi flyttede dem og nu er de jo kun skudt meget meget lidt….en ser måske ud til og ik overleve…..vil du stadig beskære dem nu her….eller vil du lave dem stå og komme sig til efteråret?
  Mvh Joy

  • Lotte Bjarke

   Hej Joy
   Jeg tror,jeg ville lade roserne være i fred indtil næste forår. Så er du ikke i tvivl om, hvilke der har overlevet og hvilke, der må skiftes ud. Held og lykke.
   Mvh Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén