Haveglæder, tips og tricks

Svævende stueplanter i kokedama

Jeg har længe spekuleret på, om jeg selv ville være i stand til at kreere de fine svævende stueplanter, der er blevet helt vildt populære, ikke mindst takket være Kaja Skytte, der har forfinet teknikken og skabt begrebet Planteplaneter. Så i dag skulle det være. Lige en dag til at gå og hygge sig i drivhuset sammen med den lille varmeblæser, der er en af mine bedste venner på denne årstid.Kokedama er oprindeligt en japansk ting. Koke betyder mos og dama betyder bold. Teknikken går ud på, at planterne vokser i en kugle af jord, der er svøbt i mos, der hjælper til med at holde på fugtigheden. Jeg gik i gang efter de forhåndenværende søms princip, så kokedama a la Sondrup er fremstillet af pottemuld tilsat lergranulat, mos fra plænen – som der heldigvis er rigeligt af 🙂 og sejlgarn. Pottemulden skal være temmelig fugtig for at man kan forme den til kugler, erfarede jeg hurtigt.Det var lidt en udfordring at flække kuglen, uden at den smuldrede fra hinanden, men da det først var lykkedes, gik det som en leg. På med mosmåtterne en efter en og så ellers vikle, vikle, ligesom man vikler et garnnøgle. Til sidst trådede jeg enden af sejlgarnet og syede det lidt ud og ind mellem viklingerne, så den kom til at fungere som ophæng.Og se nu bare her. Det er faktisk ikke så svært at lave kokedama. Det bliver ikke de sidste, jeg har begået, for de klæder hinanden så fint. Til nummer to snuppede jeg en stikling fra en parasolpilea, Pilea peperomoides og stak den direkte i jordbolden. Det er et eksperiment, men det er smart, hvis det virker, for så behøver man ikke flække jordbolden helt for at få plads til rødder og potteklump. Planterne passes ved at nedsænke hele kuglen i en skål vand med et par ugers mellemrum og lade dem dryppe grundigt af, før de hænges op igen.

 

Previous

Ny, lækker Primula Pricanto til vintervindueskarmen

Next

Dufttazetter spreder blomsterduft i vinterkulden

6 Comments

 1. Tænk, hvor enkelt. Det skal jeg prøve til forår. Det er meget smukt. Jeg har allerede mange ideer til hvor de skal hænge 🙂

 2. Hvor morsomt! Jeg har netop kastet mig ud i den samme DIY i sidste uge. Jeg brugte husløg og hyacinter og de var til meget morskab på arbejdet hvor vi havde kreaaften, men jeg synes at de blev fine. Jeg brugte hhv mos og kokosfibre til indpakning.
  Monikke der skal lidt varme til rodsætningen?

  • Lotte Bjarke

   Hej Lisbeth
   To sjæle 🙂 Hvor har du fået kokos fra? Jeg greb til den nemme løsning og pelsede bare plænen. Kreationerne er skam flyttet ind – det var bare nemmere at fotografere i drivhuset.
   Mvh Lotte

 3. Hvor morsomt! Jeg har netop kastet mig ud i den samme DIY i sidste uge. Jeg brugte husløg og hyacinter og de var til meget morskab på arbejdet hvor vi havde kreaaften, men jeg synes at de blev fine. Jeg brugte hhv mos og kokosfibre til indpakning.
  Monikke der skal lidt varme til rodsætningen?

 4. okay den udkom så to gange 🙂

 5. Grethe Frandsen

  De er også rigtig flotte med kokoshår. Jeg skal netop i gang i dag, sammen med 4 piger. Hvor sjovt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén