Haveglæder, tips og tricks

Støttepædagoger af rio-net til skærehaven

Blæst og regn er hård kost for sommerblomsterne, så nu er der installeret støttepædagoger af rio-net til skærehaven. Det dur jo ikke, at alle blomsterne lægger sig ned og får fik-zak formede stængler, der er umulige at have med at gøre i buketterne.

Jeg burde selvfølgelig have udstyret skærehaven med net, planterne kan vokse op igennem, fra begyndelsen. Men det fik jeg så ikke gjort, og det giver bagslag nu, hvor det rusker og regner i og på de ellers så driftige sommerblomster. Derfor er der nu installeret rio-net til de mest væltetilbøjelige planter. En enkel og rimelig velfungerende løsning. Nettene er skåret til i passende højde og er lige til at presse ned i jorden, fordi den nederste række net har lange ben.

Dusksalvie, Salvia viridis

Der er ellers kommet rigtig godt gang i planterne, så det er en fryd at gå en morgenrunde med saksen og klippe blomster til dagens havebuket. Her er det dusksalvie, Salvia viridis, med de farverige højblade, der også kan tørres til vinterbuketter.

Kinesisk hundetunge, Cynoglossum amabile

Kinesisk hundetunge, Cynoglossum amabile, som jeg har sået i både den himmelblå og en lyserød version, er en af de planter, der efter alt at dømme kommer til at nyde godt af de nye støttepædagoger af rio-net til skærehaven.

Her i begyndelsen af sæsonen gælder det jo om at få høstet flittigt, så planterne bliver inspireret til at sætte nye skud. Derfor høster jeg alt, hvad jeg kan, uden at skele til farverne og sorterer først efterfølgende til buketter, når jeg er kommet i ly for vind og vejr i planteværkstedet i drivhuset. Det er en supre hyggelig farveleg. Her er dusksalvie og kinesisk hundetunge kommet i godt selskab med blandt andet den mørklilla marokkansk torskemund, Linaria maroccana, den limegrønne tobaksblomst, Nicotiana knightiana, og fontænegræs, Panicum elegans.

 

Det blev også til en havebuket i den anden ende af farveskalaen, hvor sommerblomsterne har fået lidt hjælp af stauden lodden løvefod, Alchemilla mollis. Den er eminent som pauseplante i buketter med sine skyer af limegrønne blomster.

Kepaløg, Allium cepa

De fine hvide blomsterkugler, der titter frem mellem de andre blomster er i øvrigt stokløberne fra årets produktion af vinterløg. Der var heldigvis ikke så mange i år, og nu er dem, der var, kommet til ære og værdighed som buketblomster. Det havde de nok ikke lige regnet med 🙂

Som tidligere nævnt, holder vi åben have her på matriklen den 2. august kl. 9-17 med datter Annes traditionsrige pop-up staudeshop fyldt med sæsonens lækre stauder i store størrelser og fuldt flor i carporten. Jeg har netop oprettet arrangementet som en begivenhed på Helt hen i havens Facebook side. Vi – og især Anne – vil være rigtig glad for interessetilkendegivelser for begivenheden, så hun kan tilpasse sine indkøb derefter. Læs mere om Åben have her.

Previous

Tobaksblomst af flere slags – fra frø til fryd

Next

Blomsterfestival i Tivoli Friheden med plantemarked på søndag

1 Comment

  1. Joan lybæk

    Jeg glæder mig til åbent hus arrangement, og også til staudesalget. Var med for to år side, var det vist. Og købte med arme og ben 🤣🤣. Det var en dejlig oplevelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén