Haveglæder, tips og tricks

Staudebedets forårskur

Nedklipning stauder 16-100Stauderne er ærlig talt noget rod nu, så nu bliver der taget hul på deres årlige forårskur. Staudebedene ligger som øer i klippet græs, så det er et dejligt, overskueligt projet at tage et bed ad gangen og glæde sig over den kæmpe forskel det gør med en ret begrænset indsats. Jeg lægger ud med det hvide bed, der ligger nærmest fordøren og derfor er det, man lægger mest mærke til.Nedklipning stauder 16-101Første trin er at få klippet alle de visne staudetoppe ned. De tynde, sprøde af dem klipper jeg i småstykker på stedet. De kan jo lige så godt formulde i bedet frem for at tage omvejen omkring kompostbunken.Nedklipning stauder 16-102Efter sådan en omgang ser bedet temmelig afpillet ud, men der er liv i jordoverfladen, hvor masser af løgvækster spirer frem. Det samme gør ukrudtet, så der hører også en omgang lugning til forårskuren. Det kan dog foreløbig udskydes, for jorden er småfrossen, så ukrudtet hænger fast.Eryngium planum-17Noget af det gode ved klippearbejdet er, at man kommer i nærkontakt med stauderne, der allerede er ved at gøre klar til en ny sæson. Når de visne toppe er fjernet, afslører det sig, at de første forårsgrønne skud er stærkt på vej. Det gælder for eksempel russisk mandstro, Eryngium planum, der næsten ikke kan vente længere.

Previous

Hjemmelavede chili frø

Next

Påskeklokkernes selvforsvar

4 Comments

  1. planterne er vel lidt ubeskyttede ift nattefrosten efter trimning? jeg klippede fx de plettede blade af påskeklokkerne, men turde ikke lade alle de skønne blomster og knopper være ubeskyttede – de fik sig lige nogle grankviste og andet forhåndenværende beskyttelse. Juleroserne var utrolig flotte i december – og blomsterne skvattede helt sammen da der kom frost, selvom det ikke var mange grader.

    • Jeg klipper en del af stauderne i småstykker, der sammen med en masse visne blade, der er blæst ind i bedene, er med til at holde på varmen. Her er både juleroser og påskeklokker stadig fine. De mest udsprungne blomster går til, men der kommer hele tiden nye, og knopperne klarer frosten fint. Mvh Lotte

  2. Man kan lige så godt udnytte at vejret er godt, så det er en god ide at begynde. Jeg klippede også nogle stauder i bund, men jeg ordnede ikke bedet. Jeg plejer at lægge noget champost eller anden topdressing i bedet efter nedklipning.

  3. Hello href=”https://www.comebackalive.in.ua/”>Comeback Alive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén