Haveglæder, tips og tricks

Sødkartoffel, Ipomoea Treasure Island, til pynt og nytte

En ny serie sorter af sødkartoffel, Ipomoea Treasure Island, er både smukke krukkeplanter, super bunddækkeplanter og leveringsdygtige i lækre, spiselige knolde af sødkartoffel.

Sensommerkrukker

Gennem mange år har jeg været ret vild med de dekorative sorter af sødkartoffel, Ipomoea batata, til sommerens krukker. De har så smukke blade i fantastiske farver fra limegrøn over næsten helt sort til kobberfarvede som dette eksemplar. Og så vokser de helt overdådigt og bliver ved, til frosten stopper dem. De er sorter af “den rigtige” sødkartoffel, der dyrkes i enorme mængder over hele verden, men i forædlernes jagt på de smukkeste blade er evnen til at danne spiselige knolde desværre gået tabt.

Sødkartoffel, Ipomoea Treasure Island i det eksotiske hjørne

Derfor var jeg mere end almindeligt lydhør, da jeg i foråret blev præsenteret for en ny serie sorter af sødkartoffel, Ipomoea Treasure Island, der kan mere end bare se godt ud. De kan simpelthen også producere sødkartofler, forlød det. Jeg fik lov at prøve nogle af sorterne, der blev plantet ud i det nyanlagte eksotiske hjørne af haven, hvor planterne på det tidspunkt stod og råbte til hinanden, og der så ubetinget manglede et smukt bunddække. Her er det forrest med de næsten sorte blade Ipomoea Treasure Island ‘Tatakoto’ og længere tilbage den grønbladede ‘Tahiti’.

Sødkartoffel, Ipomoea Treasure Island ‘Tahiti’

Så vidt jeg husker, satte jeg tre små planter af hver, så jeg skal da lige love for, at de har haft fart på. De har skabt et ganske tæt bunddækkende tæppe, der virkelig effektivt har holdt ukrudtet nede. Jeg må sige, at jeg er ret imponeret.

Ipomoea Treasure Island ‘Kaukura’

Sorten med de næsten sorte, hjerteformede blade, Ipomoea Treasure Island ‘Kaukura’ har haft det lidt svært under de decideret imperialistiske narcistobak planter, der har antaget gigantiske dimensioner. Så da jeg nu ikke længere kunne holde spændingen ud, var det dem, der forsøgsvist blev gravet op for at tjekke, om der var noget at komme efter under jorden.

Sødkartofler af egen avl 🙂

Og sandelig så. De fineste orangefarvede knolde dukkede frem af den sorte jord, så nu ved jeg, hvad vi skal have til aftensmad. Resten af planterne får lov at vokse videre, for det vil være synd at ødelægge bunddækket allerede nu. Det var prøveplanter, jeg var så heldig at få fingre i fra Gartneriet Pedersen i foråret, men jeg tror næsten jeg kan love, at Ipomoea Treasure Island sorterne for alvor kommer i handlen, når det bliver forår igen 🙂

Previous

Spændende krukkeplanter hygger foran drivhuset

Next

Haven er fuld af gratis frø til næste års blomster

1 Comment

  1. Aj hvor fantastisk, sikke en dejlig artikel! Jeg må på jagt efter den, for den er da i sandhed både pæn og nyttig! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén