Haveglæder, tips og tricks

Rød kvan i fuldt flor

Angelica gigas-11-1Endelig er rød kvan, Angelica gigas, sprunget ud med store, flotte skærme i en fantastisk, rødlilla nuance. Det har været nødvendigt at beskære den gamle ene i flere etaper for at skabe plads til blomsterstandene, der i hurtigt tempo har strakt sig meterhøjt til vejrs.

Angelica gigas-15-1

Det er en fascinerende oplevelse, at følge blomsterknoppernes udspring. Den runde knop ligner næsten et æg og ser sjov ud med det lille blad på toppen.

Angelica gigas-16-1

Men der er noget inden i ægget, der bare vil ud. Det er vist en lille mangebenet alien fra et uhyggeligt sted, der kæmper sig ud i friheden 🙂

Angelica gigas-13-1

Men hurtigt forvandler den grimme ælling sig til en stor, smuk blomsterskærm. Skærmene kommer i mange etager op ad den høje blomsterstængel. Det bliver vildt flot.

Sidste år dannede de to-årige planter en stor, smuk bladroset, men det er første gang de blomstrer. Desværre går de nok til efter blomstringen, men de skulle være ret gode til at så sig selv, så de er forhåbentlig kommet for at blive her i haven. Jeg har fundet en enkelt frøplante fra et tidligere eksemplar, der stod alt for tørt til at blive til noget særligt. Den vil der nu blive værnet om, for jeg kunne jo godt tænke mig, at der også var blomster at glæde sig til til næste år.

 

Previous

Mystik i det gule bed

Next

Kæmpe krise i det snegle fri salat bed

6 Comments

  1. Finn Colmorn

    Den røde kvan er da meget flot, men hvordan smager den? Min grønlandske kvan har blomstret igen, igen, ikke den samme plante, men der vrimler med “unger”, da jeg arbejdede nordpå, gik jeg altid rundt i fjeldet med en kvist i munden, den smagte godt, modsat den parfumerede danske udgave. Min kvan er godt 2 meter høj og Ø 10-15 cm i stængelen.

  2. Den er virkelig smuk, fantastisk udvikling den har. Jeg har fået et par stykker af Jytte (Tante Grøns have) og de står i år som små rosetter, jeg gløder mig til næste år hvor de forhåbentlig udvikler sig og bliver lige så skønne som dine.

  3. Finn Colmorn

    Camilla Plum, Fuglebjerggaard, sælger og beskriver brugen af planten, det forøger glæden ved urten, at der er flere formål end “blot” til pynt ;o)

    • 🙂 Jeg har faktisk ikke smagt på den, men er jo helt enig. Fedt, når planterne både er smukke og kan bruges til noget. Min far spurgte faktisk, om man kan lave snaps på den…
      Har en gang haft den almindelig kvan, der blev enormt stor og flot men af mystiske årsager, dukkede der aldrig frøplanter op.
      Mvh Lotte

  4. Finn Colmorn

    Min grønlandske kvan er meget livskraftig, den dukker op OVERALT så den minder om ukrudt, til trods for de manglende vintre, jeg havde frøene med hjem fra NØ-Grønland. Selv de iberiske plageånder, kan ikke dræbe den. Lige nu, er årets frø ved at modne, når de spredes ud på marken, spiser fårene meget gerne de friskgrønne planter, jeg har både en sø og kilder på marken, så kvanen trives fantastisk. Jeg har også haft almindelig kvan, men det blev kun til nogle sølle planter, som ferskvandsbiolog kommer jeg heldigvis ud til “kilderne”, undskyld, så hvis grønlænderen ikke slår til, er der andre til at overtage, så meget snaps drikker jeg heller ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén