Haveglæder, tips og tricks

Rhododendron i skoven

For nogle år siden var jeg en tur i England i Rhododendronsæsonen og oplevede, hvordan et hvert engelsk herresæde med respekt for sig selv har en woodland garden – en skovhave – hvor Rhododendron indgår som et helt naturligt element. Ikke på sædvanlig vis i tjekkede surbundsbede med passende naboplanter men simpelthen plantet mellem skovhavens træer og buske, så det ligner naturlig beplantning. Det blev jeg ret inspireret af, ikke fordi, der er meget herresæde over matriklen her, men fordi haven ud mod vejen ligger som naturgrund som et lille, vildt stykke skov. Det lukker jo ikke meget af om vinteren, så derfor opstod ideen om at plante Rhododendron, der jo er stedsegrønne, mellem de mere eller mindre selvbestaltede vækster i skovbunden.Valget faldt fortrinsvist på den hvidblomstrede Rhododendron ‘Cunningham’s White’, der ikke crasher alt for meget med skovhavens naturlige udtryk. Og det begynder at virke. Det er vel en tre-fire år siden buskene blev plantet, og de er vokset pænt til. Nu blomstrer de nok så fint og lyser dejligt op mellem træerne.En enkelt undtagelse fra princippet om hvide blomster er denne efterhånden temmelig store busk med ukendt sortsnavn. Den flyttede vi for nogle år siden fra mine forældres have, hvor den var alt for voldsom. Som det fremgår, tog den flytningen pænt og er faktisk blevet rigtig glad for sit nye job som skovplante.

Previous

Tulipaner i vild forvirring

Next

Sæsonens særlige planter

3 Comments

 1. Finn Colmorn

  For mange år siden lavede jeg noget naturarbejde, renoverede en sø, ved et kloster på Sydsjælland, og de havde mange, store, rododendroner omkring søen, vi kom mens de stod i blomst, så mine elever havde svært ved at koncentrere sig om arbejdet, tilsvarende da jeg cyklede rundt i Sydengland, der stod de, overalt, som levende hegn, noget pænere end de tjørnehegn, jeg selv har.

  • Finn Colmorn

   Jeg må nok hellere komme med en botanisk korrektion til min sydengelske cykeltur, det var fuchsia, der voksede langs vejene, men de var også pænere end mine tjørn, også rødtjørnen.

  • Lotte Bjarke

   Hej Finn
   Jeg synes, det er så dejligt, når man opdager, at planter kan bruges til mange andre ting, end det “man plejer”. Fuchsia hegn lyder nu også som et dejligt syn 🙂
   Mvh Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén