Haveglæder, tips og tricks

Redningsaktion for påskeklokker i røg og damp

Jeg ved det godt. Jeg burde have været i gang med at klippe de gamle blade af mine påskeklokker, Helleborus x orientalis, for længe siden, men jeg har ærlig talt ikke nænnet det, fordi vejret har været så stygt. Sådan så de ud for en måned siden på det tidspunkt, hvor de plejer at blive klippet ned. Som smukke omend let anløbne stjerner. Nu er de helt klappet sammen og næsten helt sorte af bladpletter, så selv om der er mere frost i vente, gør det ingen forskel, om bladene er der eller ej.Det vil sige, det gør det måske alligevel, men sådan at forstå, at det utvivlsomt er på høje tid at få fjernet bladene, der er tydeligt inficeret med den skumle plantesygdom julerosesortplet, Coniothyrium hellebori. Svampens sporer sidder på lur i de mørke pletter på bladene parat til at sprede sig til nye blade og til blomsterne, hvis det går helt galt. Derfor gælder det om at få klippet bladene af og få dem fjernet på en dag som i dag, hvor der ikke er fugtige forhold, der fremmer spredningen af svampen.De afklippede blade røg fluks i bålfadet og blev futtet af med det samme. Så er smittespredningen i hvert fald forpurret fremadrettet.Tilbage står de dejlige påskeklokker med nye, nøgne blomsterknopper og skutter sig i kulden. Heldigvis er de bygget til det, så forhåbentlig varer det ikke så længe, før de springer ud som et stensikkert forårstegn. Med lidt held sker det lige til påske, ligesom juleroserne, Helleborus niger, i år præsterede at stå i fuldt flor til jul.

Kender I forresten Lene Nissen og hendes spændende blog.peekaboodesign.dk, der er fyldt med sjove og kreative DIY og genbrugsideer. Den er altid et besøg værd, og i dag har hun oven i købet skrevet en anmeldelse af min nye bog, Slip haveglæden løs 🙂 Tak til Lene, der kan besøges her.
Husk, at der er introduktionstilbud på Slip haveglæden løs på www.forlagetlinnea.dk, så du kan spare fragten en lille uges tid endnu. Find tilbuddet her.

Previous

Forårsoase i fuldt flor i drivhuset

Next

Plusgrader skruer op for forårsfornemmelserne

7 Comments

 1. Joy

  Jeg får tit såen aha oplevelse når jeg læser dine opslag 👏
  Jeg er ik den mest erfarne havenisse…..anede ik man sku fjerne de gamle blade fra påskeklokkerne…..
  Troede ik de kom op igen, at de var døde…..men så forleden de gemmer sig under de gamle blade….blev så glad 😍😁
  Men Lotte ….hvornår klipper man de gamle blade af? …..nogen gylden regl?
  Og kan jeg gøre det imorgen f.eks ?
  Vh Joy

  • Lotte Bjarke

   Hej Joy
   Bare kom i gang. Egentlig burde bladene have været klippet af for en måneds tid siden, men vejret har jo været helt umuligt, så vi er nok mange, der er sent ude i år.
   Go’ fornøjelse – det er sådan en hyggelig opgave.
   Mange hilsner
   Lotte

 2. Här klipptes bladen i januari och det var tur – sen kom snön. Det finns ett kravgodkänt svamppreparat – Binab – som jag använt och faktiskt gjort angreppen mindre.

  Ha det gott! Carina

  • Lotte Bjarke

   Hej Carina
   Du har da været tidligt ude – me et var nu nok fornuftigt. Jeg plejer ikke at have problemer, men planterne ser desværre lidt anløbne ud i år efter den alt for sene nedklipning. Binab kender jeg ikke.
   Mange hilsner og god påskeklokkesæson.
   Lotte

 3. Det er mærkeligt, at mine påskeklokker overlever,blomstrer helt vildt og breder sig i hele skovhaven?? Jeg har aldrig klippet blade af,da de kvæler skvalderkålens nyvækst her om foråret. Påskeklokkernes blade bliver ikke klippet i naturen, så her har de vundet et helt bed med skvalderkål. Så ingen grund til dårlig samvittighed. Foriøvrigt har jeg heller ikke tid til at klippe så store arealer.
  Hilsen
  Anne Marie

  • Lotte Bjarke

   Hej Anne Marie
   Det må være dejligt at være så heldig, at der aldrig er problemer. Jeg har en plante i år, hvor selv blomsterne er så angrebne, at de må fjernes 🙁 så jeg ærgrer mig over, at jeg ikke kom ud i ordentlig tid, som jeg plejer.
   Havehilsner Lotte

   • Jeg har købt et par nye og de er gået til af svamp. Jeg tror de er oversprøjtet, for at holde svampe i skak. Mine forvildede er nok mere hårdføre.
    Hilsen
    Anne Marie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén