Haveglæder, tips og tricks

Primula er perfekt som genbrugsplante i haven

Den dejlige Primula tid er i fuld gang i haven, hvor der er plantet mange forskellige arter og sorter. Det skyldes ikke mindst, at Primula er perfekt som genbrugsplante, når den har udspillet sin rolle i forårskrukkerne.

Primula Belarina ‘Cream’

Jeg har mistet overblikket over, hvor gamle de forskellige Primulaer i haven er. Men nogle af dem har i hvert tilfælde adskillige år på bagen. Som nu denne dobbeltblomstrede Primula Belarina ‘Cream’, der ikke er til at at stå for. Et kvalificeret bud lyder på syv-otte år, så det er en trofast staude, der spreder glæde omkring sig hvert forår, når den springer ud.

Primula Belarina ‘Pink Ice’

Det samme gælder den vintageagtigt sart lyserøde Primula Belarina ‘Pink Ice’ med et væld af blomster, der næsten ligner små roser. Den breder sig oven i købet stabilt, så med tiden kommer den til at danne det fineste bunddække i det rosa bed. Endnu en understregning af at Primula er perfekt som genbrugsplante.

Alle de Primulaer – og i øvrigt også mange af de andre forårsblomster og ikke mindst løgvækster som vibeæg, Fritillaria meleagris, der vokser i haven, har på et eller andet tidspunkt i de forgangne år været krukkeplanter. Den her krukker er fx fra 2014. Når planterne dukker op i butikkerne, kan jeg sket ikke lade være med at sprede lidt forårsstemning rundt om i haven ved hjælp af krukker med forårsblomster. Det gør både undertegnede og de første søvnige bier så glade. Nåja, og så er det da en god undskyldning for at investere, at Primula er perfekt som genbrugsplante, der bare gør haven endnu mere forårsdejlig fremover.

 

Previous

Gammel vin til nyt muromkranset haverum

Next

Påskeblomster med virkelig skarp timing

6 Comments

 1. Leif Brun Pajor

  Sikke nogle smukke primula. Jeg har i flere år gerne ville have primula i bedene. I år købte jeg nogle lækre nogen lige så snart de kom i butikkerne. Jeg nød dem indendøre, men de overlevede desværre ikke. Så jeg må købe nogle nye og plante direkte ud i bedet 😉

  • Lotte Bjarke

   Hej Leif
   Synd at de døde, men du kan da heldigvis stadig nå at købe nye. De er noget nemmere at passe ude end inde, siger min erfaring, for de er temmelig tørstige.
   Ha’ en dejlig påske.
   KH Lotte

 2. Elsa

  Hej Lotte Bjarke
  God inspiration. Tak.
  Hvilken jord skal primulaer have for at trives?
  Vh Elsa

  • Lotte Bjarke

   Hej Elsa
   Min erfaring er, at Primula generelt er nemme planter, der ikke er kræsne i forhold til jordbundsforhold. Her i haven er jorden let og meget sandet, og det går i hvert tilfælde fint. De danske vilde arter af Primula, som mange af de dyrkede nedstammer fra, er skovbundsplanter, så sådanne forhold er deres livret.
   Påskehilsner fra Lotte

 3. Lis Madsen

  Hej Lotte.
  Hvor ser det skønt ud, når de sådan breder sig. Det er nogle fine eksemplarer du har.
  Kh Lis

  • Lotte Bjarke

   Hej Lis
   Tak for hilsen – de kan åbenbart godt lide vækstbetingelserne her på matriklen, for de breder sig støt og roligt – til min store glæde.
   Påskehilsner fra Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén