Haveglæder, tips og tricks

Påskeklokker med forårsfornemmelser kræver rettidig omhu

Påskeklokkerne, Helleborus x orientalis, har indtil nu brugt de gamle blade til at beskytte de nye blomster, men bladene er godt nok ved at være udtjente og har nærmest lagt sig i en ring omkring de nye blomsterskud i midten. Et klart signal til, at nu er det ingen skam at beskære påskeklokkerne og fjerne bladene. Faktisk tvært imod. Der er allerede spor af svampesygdommen julerosesortplet på de gamle blade, og det kan, når uheldet er ude, brede sig til blomsterne. Det gjorde det sidste år, hvor jeg var alt for sent på den og blev nødt til at fjerne en del angrebne blomster. Det var ikke morsomt.

Påskeklokke, Helleborus x orientalis

Til gengæld er det om ikke morsomt så ualmindelig dejligt at opdage, at de nye blomster er stærkt på vej og står og nikker fint i kulden med knopperne på spring. Det er virkelig påskeklokker med forårsfornemmelser, der er klar til at afløse juleroserne, Helleborus niger. De er ved at være færdige for i år, men de var også tidligt i gang i det milde vejr.

Jeg har fluks fattet saksen og gjort kort proces med de gamle blade, der ikke kommer på komposten men bliver behørigt destrueret, så jeg ikke risikerer noget. Fugtigt vejr fremmer spredning af svampesygdommens sporer, så det er godt at få klaret den opgave på en kold, tør dag.

Således opmuntret af den allerførste virkeligt forårsrelaterede opgave i haven kan jeg også gå og glæde mig over de fine påskeklokker med forårsfornemmelser, der er på vej med blomster i mange fine nuancer fra hvide over creme til næsten sorte.

Previous

Akvarievarmer sikrer varmt bad og vand at drikke til havens fugle

Next

Vinterblomster varsler vår og booster humøret

2 Comments

 1. Karen Engsig-Karup

  Hej Lotte,
  Hvad med en ny Ugens Yndlingsblomst? Uge 50 er jo længe siden. Jeg ku’ foreslå erantis, der er glade, gule og ukuelige forårsbebudere. Eller vinterjasmin, der osse lyser så dejligt op 🙂
  Ha en dejlig torsdag
  Kh Karen

  • Lotte Bjarke

   Hej Karen
   Ja, det er ved at være på tide. Men jeg må indrømme, at jeg har været så alvorligt arbejdsramt i januar, at det har været meget begrænset, hvad jeg ellers har nået. Jeg vender frygteligt tilbage 🙂
   KH Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén