Haveglæder, tips og tricks

En ny omgang primulaer

De allertidligste primulaer og dem, der blev plantet først i krukkerne, er ved at miste pusten, men der er ingen grund til panik. De har gjort det godt og flot, og afløsningen har meldt sig. Det gælder for eksempel den fine sort af fladkravet kodriver, Primula elatior ‘Little Queen’, der nok så majestætisk blomstrer løs i haven sin krukkekarriere for et par år siden.

Primula vulgaris Oakleaf serien består af mutationer af den almindelige storblomstret kodriver, der skiller sig helt ud med blade, der ligner egeblade og tofarvede blomster, der minder om stjerner i store skærme. Speciel, men ret svær at stå for, synes jeg. Den har i øvrigt blomstret så fint i en måneds tid nu.

Min yndlingsprimula er nu nok alligevel hulkravet kodriver, Primula veris, som man kan være heldig at finde i de danske skove, hvis man ved, hvor man skal lede. Den er ikke så prætentiøs med sine små nikkende blomster, men så meget desto mere sød. Her i haven stortrives den og bliver faktisk væsentligt større i det, end de eksemplarer, jeg har fundet i naturen.Selv i naturen har de forskellige arter af primulaer det med at krydse sig med hinanden, så planteforædlere har generelt gode muligheder for at skabe smukke og anderledes sorter. Om det så er hulkravet kodriver, har der været forædlere på spil, så man kan få den ikke bare i den glade, gule forårsversion, som findes i botanikbogen men også i varme røde og orange nuancer i en serie, der markedsføres med navnet Primula veris Sunset Shades.

Previous

Ukrudtsfolie til salatbedet

Next

Koldt bad til bladlus

2 Comments

 1. Merete Pedersen

  Stedmoderblomsterne var alligevel for tidlige at sætte ud i krukker – de blev sat i går og
  til morgen var alle spist også tulipanerne. Er det mon harer der er på spil – det er en lukket
  terrasse på Sjællands odde – men lågen har åbninger – påske og pinseliljerne går man pænt udenom.

  • Lotte Bjarke

   Hej Merete
   Det var dog voldsomt irriterende! Du kan vel ikke have rådyr på din terrasse… Min erfaring er at mus også kan gå voldsomt til værks. Jeg har haft et par kløverplanter stående på mit plantebord i carporten og de er pelset helt til bunds. Grrr. Narcisser er smågiftige, så dem holder gnaverne sig fra.
   Mvh Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén