Haveglæder, tips og tricks

Novemberplantning af havestedmoder

Med fare for at blive erklæret for helt skør har jeg lige plantet et par krukker til med havestedmoder, Viola x wittrockiana. Planterne er en souvenir fra min Hollandsekspedition i sidste uge. I Holland er det helt almindeligt at plante stedmoder nu, så havecentrene har masser af dem. Ideen er, at man kan have glæde af de blomster, de allerede har, indtil frosten tager dem, og at planterne så overvintrer og er klar til start i det aller tidligste forår. Om den også går her til lands må komme an på en prøve. Jeg valgte et par varmt røde sorter med tanke på den sig hastigt nærmende højtid.Eksperimentet med havestedmoder gav lige anledning til en make-over til krukkegruppen, der byder velkommen i indkørslen. Nu er den sådan lidt skovagtig og hyggelig med stedsegrønne i mange nuancer tilsat et strejf af rødt. Ikke for alvor julet men med tilløb. Og nem at opgradere, hvis det skal være.Bjergte, Gaultheria procumbens, er en af mine yndlings jule/vinterkrukkeplanter. Den står en evighed med de fine, lakrøde bær og lade sig ikke gå på af vintervejr. Den er helt selvskreven i krukkegrupperne på denne årstid. En sjov ting ved bærrene er, at de dufter og smager – præcist som en særlig slags tyggegummi fra min barndom, som jeg ikke kan huske navnet på.

Previous

Frosten kalder de sidste farver frem i haven

Next

Ny, lækker Primula Pricanto til vintervindueskarmen

8 Comments

 1. Ida Gram Junge

  Måske Jenka eller Funny tyggegummi?

  • Lotte Bjarke

   Præcis – det var da Jenka, jeg tænkte på. Tak skal du ha’ 🙂
   Mvh Lotte

 2. Jeg var forbi Musikhuset i Århus forleden og i det lille anlæg foran, var der plantet hvide og blå stedmoder. Det er en rigtig god ide, som du selv skriver. Man får meget mere glæde af dem.
  Jeg synes din ‘skovagtige’ opstilling er meget smuk og naturlig 🙂 Hyggelig velkomst.
  Mange hilsener, Lisbeth

  • Lotte Bjarke

   Dejligt at høre, at jeg ikke er alene 🙂 Måske kan det blive en “ting”, ligesom det tydeligvis er i Holland 🙂
   Mvh Lotte

 3. Hej Lotte !

  Tak for dine mange gode indlæg 🙂
  Er du på vej ind over Fyn, så er du meget velkommen til at komme forbi og få tanket op med Juleroser. Vi har nogle forskellige men de er alle sammen hvide. !!

  Hilsen Søren 7er.

  • Lotte Bjarke

   Hej Søren
   Tak for hilsnen – og et tilbud, der er svært at sige nej til. Jeg elsker juleroser 🙂
   Mvh Lotte

 4. Carina Jørgensen

  Det er nu slet ikke så tosset. Jeg var så heldig at nogle af mine hornvioler selvsåede i en kurv hvor jeg havde haft forårsløg. Der er nu lystigt blomstrende lyseblå hornviol. Det er skønt 🙂

  • Lotte Bjarke

   Herligt – jeg har også et par selvsåede hornvioler rundt omkring, hvor de optimistisk er dukket frem de mest besynderlige steder 🙂
   Mvh Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén