Haveglæder, tips og tricks

Lampepudsergræs lyser op med dunbløde aks

Novemberstemning i haven

I november er haven grøn. Ja, det lyder måske lidt mærkeligt, for den er selvfølgelig også både gylden og brun. Men det overvejende indtryk er nu alligevel grønt, nu hvor blomsterfarverne er væk og plænegræsset stadig er fint og grønt. Blandt de planter, der er allerbedst til at give stemning i efterårshaven er efter min mening prydgræsserne. Som nu den lampepudsergræs, der står og lyser op til højre i billedet.

Lampepudsergræs, Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Lampepudsergræs, Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ er et af mine (mange) yndlingsprydgræsser. Det står som en flot, glimsende grøn tue hele sommeren, og så til allersidst dukker de silkebløde aks op.

De ser helt eventyrlige ud i modlys, og det er svært at lade være med at røre ved dem.

Finstrået elefantgræs, Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’

Et andet dejligt prydgræs, som jeg har haft tidligere, men som en vinter blev spist nedefra – vistnok af mus – er finstrået elefantgræs, Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’. Nu har jeg plantet en ny, for den er bare noget af det flotteste. Ikke mindst i efteråret, når den store tue får glødende farver, og de svajende aks lyser som sølv. Den grønne sag til højre for elefantgræsset er sommerblomsten, der ikke vil overgive sig: Narcistobak, Nicotiana sylvestris, der skyder med nye, friske blade igen efter at frøsætningen er overstået. Sikke en energi 🙂

Apropos græsser, skal I lige se et par sjove billeder fra forrige uges plantetur til Holland. Her fik jeg nemlig lov at kigge indenfor i prydgræsplanteskolen Empho, der producerer småplanter af prydgræs til de gartnerier og planteskoler, der producerer færdigvarer til havecentre med videre. Det var et helt fantastisk syn at se de store marker med alverdens forskellige prydgræsser på række og geled.

Her er da  i hvert tilfælde lampepudsergræs for alle pengene. Et fuldstændig magisk syn. Græsserne dyrkes til store tuer i marken og tages så op for at blive delt. En enkelt plante bliver til 30-40 småplanter, så der står mange hundredetusinde kommende prydgræsser i europæiske haver i sådan en mark.

Previous

Langtidsholdbar kongebegonie hygger stadig på skyggeterrassen

Next

Julestemning med ild og vand og vinterplanter

2 Comments

 1. Keld

  Hej Lotte

  Du har ret – lampepudsergræsserne er skønne – ikke mindst den bordeauxrøde –

  Jeg har haft flere af begge, men desværre går de ud om vinteren – selv om jeg har haft
  dem i krukker og flyttet dem i drivhus om vinteren.
  Har du held med dem udplantet?

  • Lotte Bjarke

   Hej Keld
   Den smukke rødbladede sort er desværre ikke hårdfør, men jeg har haft den grønne udplantet i haven gennem flere år, så her os mig er den i hvert fald hårdfør.
   Mange hilsner
   Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén