Haveglæder, tips og tricks

Lækre gyldenlakker

Erysimum Poem Pastel-26

Gyldenlak, Erysimum cheirii, er en rigtig bedstemorblomst, der har fået sin anden ungdom takket være en masse nye sorter, der har udvidet farvespektret betragteligt, så gyldenlakker ikke længere kun er gyldne men også fås i helt andre farver. Jeg prøvede nogle af de nye sorter af i krukkerne sidste år, og det gik så godt, at det skal prøves igen. Især sorten Erysimum ’Poem Pastel’ er jeg ret vild med. Sart violette og lyst teglfarvede blomster er en overraskende lækker farvekombination, man ikke ser hver dag. Den står nu i sin krukke i drivhuset fuld af knopper og venter på at vejret bliver lidt mildere.

Erysimum Winter Orchid-7

Efter afblomstring blev krukkeplanterne plantet ud i haven, for gyldenlak kan nogle gange overvintre. Det gik ikke så godt for ’Poem Pastel’, men Erysimum ’Winter Orchid’ klarede vinteren med glans og står nu i fuldt flor i et lidt vildt hjørne af haven med nærmest kunstneriske blomster i røde, orange og violette nuancer.

Erysimum Winter Orchid-9

Bedstemor elskede sine gyldenlakker ikke alene for den tidlige blomstring men nok så meget fordi, blomsterne dufter så skønt – lidt a la viol. Det er der åbenbart flere, der synes, for bier og humlebier flokkes om de blomstrende planter.

Erysimum Winter Orchid-2

De sorter der ikke klarede vinteren, gjorde det på en måde alligevel, for de har sået sig med stor effektivitet, så der er masser af gratis frøplanter at tage af. Der skal helt sikker luges lidt ud i dem, men det bliver spændende at følge, om de ligner de sorter, der blev plantet sidste år, ser helt anderledes og spændende ud eller er slået tilbage til bedstemors gule og orange gyldenlakker.

Previous

Gratis planter til skovbedet

Next

Det blå bed er i gang

2 Comments

 1. Charlotte Zacho

  Kære Lotte, Hvor er det dig nogle absolut fantastiske gyldenlak varianter, du her viser ? Jeg gik straks i gang med at lede efter frø eller planter – men jeg finder ingen af delene ? Vil du afsløre, hvor du har købt frøene? De bedste hilsner Charlotte

  • Hej Charlotte
   Jeg har ikke sået men plantet planterne ud sidste år. Nogle af dem overvintrede, mens andre har sået sig selv. Det er ikke noget, der bliver produceret i store mængder her til lands, men forhåbentlig kommer det, hvis der er nok, der spørger efter dem i butikkerne 🙂
   Mvh Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén