Haveglæder, tips og tricks

Klar, parat, køkkenhavestart

Jeg tror da lige godt aldrig tidligere, at det er blevet maj, før jeg for alvor er kommet i gang i køkkenhaven. Det er ikke tilfredsstillende. Men nu, nu er vejret heldigvis blevet køkkenhaveegnet, så nu går det løs. Ja, okay lidt i gang var jeg jo i forvejen, for både hvidløg, vinterløg og vinterærter kom i jorden allerede sidste år og ser ud til at have klaret mosten med glans. De har samtidig defineret årets køkkenhave layout, der lidt fantasiløst bliver med buer i stedet for rækker igen igen. Det fungerer bare så godt på arealet, og det passer mig fint, at der er “rækker” i mange forskellige længder.Først og fremmest skulle der flere kepaløg i jorden, så sæsonen bliver så lang som muligt. Løg kan man ikke få for mange af. De bliver placeret forrest i køkkenhaven, for de kommer jo i hvert fald ikke til at skygge for andre. Det er længe siden, stikløgene blev indkøbt i et anfald af forårskådhed. Nogen af dem, især rødløgene, er allerede begyndt at spire. Mindre godt – men et klart signal om, at det er på høje tid at få dem i jorden. Løgene bliver sat med 10 centimeters mellemrum og spidsen – eller den grønne spire – lige i jordoverfladen. Så er der fløjtet start. Nu skal jeg bare have afhærdet de forskellige forspirede småplanter, så de også kan komme ud.Sidste år fik jeg nogle planter af valsk bønne, Vicia faba. Det blev en udpræget succes, der resulterede i totale lækkerbiskner, så i år skal der flere til. Derfor har jeg nu for første gang prøvet at så valsk bønne, der også kaldes hestebønne. Navnet til trods er valsk bønne jo ikke en bønne, Phasaeolus, men en vikke, Vicia, og dermed skulle det ikke være nødvendigt at vente til begyndelsen af juni med at så de store frø. Jeg håber det går godt, for jeg glæder mig allerede til at kokkerere med de store bønner, der ikke er bønner, men som smager lidt som ærter.

Previous

Farveskift i det rosa bed

Next

Vintagekasse med lækre planter

4 Comments

 1. Det ser spændende ud med cirkler i køkkenhaven. Og ja, det er utroligt, at vi først kan komme i gang nu.

  De valske bønner kan du helt sikkert så nu. Jeg såede valske bønner samtidig med, at jeg lagde tidlige kartofler under plastik og de valske bønneplanter er store og flotte nu.

  • Lotte Bjarke

   Tak Susanne
   Min nabos valske er også kommet op, så nu må mine bare se at komme i gang. Her er kartoflerne også kommet op. Det hjælper trods alt på det…
   Mvh Lotte

 2. Nina

  Her er en rigtig god artikel om valske bønner. Jeg har i flere år savnet alle disse oplysninger.
  http://www.albinusfro.dk/shop/valsk-boenne-hesteboenne’masterpiece-1319p.html

  • Lotte Bjarke

   Tak for tippet Nina. Der kan man da virkelig få noget at vide 🙂
   Mvh Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén