Haveglæder, tips og tricks

Kejserkrone mod mosegris i ny test

Mystiske plantedødsfald i årets løb har givet næring til mistanken om, at der huserer ubudne mosegrise her på matriklen. Det er ikke lykkedes at fange nogen trods adskillige forsøg, så man kan godt gå og føle sig lidt afmægtig. I årenes løb er der også forsvundet mange tulipanløg fra bedene, men om det er mus, mosegrise eller andre, der har været på spil, er ikke endeligt afsløret. Da det er blevet tid til min yndlingssport i efterårsmånederne, nemlig at lægge blomsterløg, har det givet stof til eftertanke. Så nu sætter jeg gang i et forsøg, der forhåbentlig kan skræmme synderne væk. I hvert fald siges det, at mosegrise ikke kan udstå lugten af kejserkrone, Fritillaria imperialis, så nu har jeg tæppebombet et af de bede, der har været plaget, med kejserkrone løg.Det var unægteligt lidt besværligt at komme til med spaden, for dahliaerne fylder en hel masse, der hvor kejserkronerne skal stå, og de store løg kræver store dybe huller. Cirka 20 cm skal de ned i jorden. Jeg lægger de sære løg, der har hul i ryggen lige som elverpiger, lidt på skrå, i håbet om at der så ikke samler sig vand i hullet, der kan få løget til at rådne, og glæder mig for en gangs skyld over den hurtigt drænende sandjord.Jeg gjorde mig mine indledende erfaringer med kejserkrone i år, men nu får den altså hele armen i bedet på kanten, der bliver vildt til foråret, hvis projektet lykkes. Jeg har nemlig blandet løg af den traditionelle, teglfarvede kejserkrone med den mere røde sort, der hedder Fritillaria ‘Aurora’. Løgene er lagt lidt inde i bedet, for i forkanten er der orangefarvede tulipaner fra sidste år, hvis altså de vælger at komme igen.For lige at fuldende det vilde farveopbud, der er på vej, blev der også blandet løg af den dramatiske sortblomstrede persisk fritillaria, Fritillaria persica, imellem. Nu glæder jeg mig til foråret, når de store, stærke spirer begynder at titte frem.

Previous

Ukuelig slyngende hjerteblomst i sydbøgen

Next

Oktoberhave med røde vintage nuancer

4 Comments

 1. Birthe Kramer

  Vi har også været plaget af mosegrise eller muldvarpe. Jeg koger nogle fed hvidløg, finder et hul ned til gangen og hælder det hele deri. Herefter dækker jeg hullet med jord og dyret/dyrene forsvandt. Naboen har prøvet det samme også med held.
  Hilsen Birthe Kramer.

 2. Lotte Fabritius Christensen

  Hej Lotte

  Jeg er også ret plaget af mosegrise, så jeg er ret nysgerrig på dit forsøg med Kejserkrone.

  Det kunne være skønt at høre mere om dine erfaringer, når det bliver mere tydeligt om kejserkronen har en effekt.

  De bedste hilsner – Lotte

  • Lotte Bjarke

   Hej Lotte
   Jeg skal nok vende tilbage, når jeg ved, om er er noge effekt. Foreløbig krydser jeg bare fingre 🙂
   Mange hilsner Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén