Haveglæder, tips og tricks

Høst og oprydning i køkkenhaven

Allium porrum-37Oprydningen i køkkenhaven er stille og roligt gået i gang, for nye projekter, der kræver lidt plads, trænger sig på. De sidste porrer er blevet høstet og dem, der nok så dekorativt var gået i blomst, er nådesløst blevet luget. Scorzonera hispanica-21Køkkenhaven har for først gang lagt lidt jord til et eksperiment med at dyrke skorzonerrod. Et par af planterne var gået i blomst, og at dømme efter rodens udseende er blomstring heller ikke noget at stræbe efter i skorzonerrod. Til gengæld var udbyttet under de ikke blomstrende ganske fint.Scorzonera hispanica-22Det bliver spændende at eksperimentere med høsten i køkkenregionerne.Phaseolus Blauhilde-17Høsten af de blå – eller måske snarere lilla – bønner fortsætter ufortrødent. ‘Blauhilde’ hedder sorten, der faktisk stadig blomstrer med fine, lilla blomster. Det  ser ud til, at planterne, der for længst er nået til tops i deres klatrestativ og er begyndt at filtre sig vildt ind i hinanden, har tænkt sig at fortsætte, til frosten stopper den.

Previous

Ketchup af egen avl

Next

Forsøg med vinterstikløg

6 Comments

  1. Hanne Andreasen

    Porreblomster !
    Jeg blev næsten helt trist, da jeg læste at du nådesløst havde fjernet alle porreblomsterne..
    Porreblomsterne smager fantastisk – og er tilmed meget dekorative på alt fra leverpostejmadden til tomatsalaten 😉
    Jeg fik en porreblomst i en kasse fra Aarstiderne.com – og den har stået frisk i over 2 uger i en vase i køkkenet, skøn ny oplevelse….

    • Hej Hanne
      Jeg er da meget ked af at have gjort dig trist. Håber, det kan hjælpe lidt, når du ser dagens indlæg… Jeg var simpelthen nødt til at skabe plads for at kunne få gang i et nyt eksperiment. Porreblomsterne væltede hid og did på de efterhånden meget lange stængler, så beslutningen var ikke så svær at tage. Men jeg indrømmer, at jeg aldrig har tænkt på, at porreblomster er spiselige. Det må afprøves næste år.
      Mvh Lotte

  2. Finn Colmorn

    Ja, mine blå bønner fortsætter også deres himmelflugt, både i højden og udbyttet, til trods for min kones protester: “Fryseren er fyldt!!!!”. Vores venner kommer heller ikke længere for at få en portion bønner. Første års køkkenhave på marken, lammenes grokraft må være overført til jorden, når jeg udvider arealet til næste års dyrkning, er det for at få mere armplads, ikke flere grøntsager, det kunne for resten være, at jeg skulle prøve……………….;o)
    Jeg nåede ikke at få en porreblomst, men mine ramsløg dannede et fint hvidt tæppe blandt træer og buske, og myrerne får problemer med at finde pladser til de nye frø, med mindre de flytter ned på marken eller over i plantagen, så er ramsløgene færdige, når hindbærrene skal plukkes.
    Hilsen Finn

    • Finn Colmorn

      Så kunne bønnestativet ikke holde længere, begge lodrette gaffelgrenede stammer brækkede under blæsten, havde heldigvis trukket et reb fra hønsenes hegn over til solcellestativet, ind under det fårehegn, der ligger over den vandrette birkestamme, og danner bønnernes “klatrestativ”, de øverste bønner er nu kommet ned i plukkehøjde ;o)
      Næste år bliver stativet lavet af ½ tomme vandrør, så må jeg håbe, at det kan bære “Enorma”.
      Hilsen Finn

  3. Jeannie Vogt

    Jeg har i mange år dyrket den lilla stangbønne på grund af afkastet, den smager dog også godt, men så prøvede jeg en pralbønne der hedder “Enorma” og den giver mindst lige så godt, udover at bælgene bliver meget lange og den er rippefri, dvs. den får ikke de der lange seje strimler i siderne der skal rives af inden man skal bruge dem. Den kan anbefales hvis lysten til at prøve nyt er der.

    • Jeg bliver da nødt til at prøve ‘Enorma’ næste år. Jeg har heldigvis et solidt jernstativ, der ikke sådan lige crasher 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén