Haveglæder, tips og tricks

Hjemmelavede sommerfuglebuske

Buddleja davidii Pink Delight-5Nu blomstrer sommerfuglebusken, der blev skåret helt ned til sokkeholderne i april, fordi den var blevet alt for voldsom og alt for ranglet. Buddleja davidii ‘Pink Delight’ hedder sorten, der har store toppe af behageligt pink blomster til glæde for sommerfugle med flere.Buddleja davidii -425I forbindelse med beskæringen blev jeg enig med mig selv om, at jeg sagtens kunne bruge nogle flere sommerfuglebuske. Derfor var det ikke alt det afklippede, der blev til haveaffald. Nogle skud blev klippet til stiklinger, der blev stukket i gennemfugtet pottemuld, dækket med fiberdug for at dæmpe fordampningen og placeret beskyttet i drivhuset.Buddleja davidii -426Stiklingerne slog rod alle som en og er blevet til fine, nye buske, der ligefrem er begyndt at blomstre.

Buddleja davidii -427De nye buske er nu blevet plantet som baggrund for køkkenhaven. Inde i mit hoved bliver det både flot og godt, når bier og sommerfugle fremover sværmer over køkkenhaven i august.

Previous

Storkenæb med store evner

Next

Silkeormens livret

18 Comments

 1. Næh, kan man det!?! Det vil jeg da prøve næste år. Tak for tip!

  • Hej Nana
   Det kan man, og det er utrolig nemt. Jeg opdagede det et år, hvor jeg brugte de afklippede grene som stativer til ærterne … og hele rækken slog rod.
   Mvh Lotte

  • laila Axelgaard

   Hej
   kan man tage frø fra sommerfuglebusken og så dem ??

   • Lotte Bjarke

    Det kan man godt – nogle gange så de endda sig selv. Men du får som regel pænere planter ud af at tage stiklinger, og metoden er også mere driftsikker.
    Mvh Lotte

 2. mia

  Det er så morsomt at dyrke sine sommerfuglebuske selv.
  Jeg har også benyttet mig at tricket, hvis jeg har set at folk har en sommerfuglebusk i en smuk farve. Det er kun at spørge, klippe af og sætte i jord.
  Men de sår sig også gerne, – jeg har adskillige små planter, som er kommer af frø, der stille og roligt er drysset ned i diverse krukker i haven. I går lavede jeg en optælling, og der er 14 småplanter, som jeg skal have lavet en lille plantebørnehave til.
  Ulempen ved de selvsåede, er at man ikke aner, hvilken farve busken får.

  • Hej Mia
   Jeg har også haft selvsåede eksemplarer, men jeg synes, de har haft en tendens til at blive temmelig ranglede. Det gode ved stiklingerne er jo, at man ved, hvad man får.
   Mvh Lotte

 3. Jeannie Vogt

  Jeg har en bror der har en webshop, han laver mængder af sommerfuglebuske, både kendte og mere ukendte, så jeg er godt forsynet med flere slags, bl.a. Pink Delight, der absolut er min yndling. Jeg ved der også er gang i Buddleja Globosa, den glæder jeg mig til at se, den har kuglerunde orange blomster. Meget alm. i England.

  • Hej Jeannie
   Det lyder spændende – jeg har også haft kig på B. globosa men er i tvivl om, om den er hårdfør her til lands.
   Mvh Lotte

   • Jeannie Vogt

    Jeg købte og forærede min bror en plante fra England sidste år og den står stor og flot denne sommer, så sidste vinter har den da klaret i fin stil. Han er som nævnt ved at lave stiklinger af den plante nu, så jeg kan senere fortælle dig om hårdførheden.

 4. Christina Horst

  Er det bare en helt alm gren man tager? Eller?

  Bh Christina

  • Lotte Bjarke

   Hej Christina
   Ja, du klipper bare en gren af og stikker den i jorden. Jeg “lavede” mine første hjemmelavede sommerfuglebuske ved et tilfælde, da jeg brugte nogle afklippede grene som klatrestativ til ærter. Det er utroligt nemt 🙂
   Held og lykke. Mvh Lotte

 5. Nanna

  Hejsa. Hvornår beskære du de nye plantede sommerfuglebuske første gang? Er set samme år, Ellet venter du et par år, og hvor langt klipper du den så ned?

  Vh. Nanna

  • Lotte Bjarke

   Hej Nanna
   Jeg begynder allerede beskæringen andet år for at få dem til at forgrene sig. Sig mig, hvordan har du fundet frem til det gamle blogindlæg. Jeg forundres dagligt over det store antal besøg netop dette indlæg stadig har og er meget nysgerrig efter, om det ligger et eller andet spændende sted, jeg ikke kender til. Håber, du kan hjælpe med opklaringen.
   Mange hilsner Lotte

   • Mads

    Når man søger på Google hvordan man laver stiklinger, dukker denne blog frem som nr 3 resultat hos mig.
    Tænker du ikke man fint nok kan stille stiklingerne i en krukke frit i gårdhaven uden noget over? Nu er nattefrosten jo nok ovre.

    • Lotte Bjarke

     Hej Mads
     Det kan jeg ikke se, der kan være nogen som helst problemer i. Held og lykke med projektet.
     Mvh Lotte

 6. Louise

  Hej Lotte,
  Jeg faldt over dit indlæg om sommerfuglebuske fra stiklinger da jeg gerne selv vil igang med et lignende projekt.
  Mit spørgsmål er dog om jeg kan forvente at buskene fra stiklinger vil blomstre allerede første år? Jeg kan se at du skriver at dine begyndte at blomstre, men er det en sjældenhed?
  Og kan busken overleve i krukke de første sæsoner og senere plantes ud?

  På forhånd tak for et super indlæg!

 7. Jan

  Hej kan man godt lave nye sommerfugle buske nu, da jeg har fået nogle grene fra en kollega og sat dem i vand .

  • Lotte Bjarke

   Hej Jan
   Jeg plejer at gøre det om foråret, men gætter på, at det også går fint nu. Men sæt dem i jord i stedet for i vand. Vandrødderne går til, når de senere sættes i jorden.
   Mvh Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén