Haveglæder, tips og tricks

Hjemmedyrkede østershatte og friskt grønt fra haven

Det er ved at være et stykke tid siden, jeg skrev om mit forsøg med at dyrke østershatte i vindueskarmen ved hjælp af en Svampebox fra TagTomat. Nu er det ikke fordi, det tager enormt lang tid, at jeg ikke er kommet tilbage til historien. Det er mere fordi min første portion svampe snød mig og tørrede ud, før de nåede at blive spist. Ikke noget at prale med, men det går altså hurtigt, når svampene begynder at vokse. Sådan her så næste portion ud for tre dage siden.Og sådan ser den ud i dag. De svampe er helt klar til at blive høstet, så nu står den på omelet med østershatte i dag. Udfordringen i svampeproduktionen er helt klart at holde på fugtigheden. Jeg overbruser jævnligt mine østershatte med en forstøver, og lige efter at der er skåret hul i mælkekartonen, har jeg fundet ud af at vande voksemediet ved hjælp af et sugerør ved nærmest at puste vand ind i halmen.Det tegner lækkert med den omelet, for det er også tid til årets måske allermest værdsatte høst i haven: De første sprøde, kraftfulde, græsgrønne stængler af purløg, Allium schoenoprasum, kan plukkes. Det er virkelig smagen af forår 🙂

Et andet sikkert forårstegn er, at skvalderkål, Aegopodium podagraria, har fået ny energi og pibler frem både her og der. De helt spæde skud smager dejligt og krydret, så der ryger en håndfuld med på menuen. Det er ikke nogen driftssikker udryddelsesstrategi at forsøge at spise sig fra senere ukrudtsproblemer, men det kan da altid hjælpe lidt, og så er de friske skud garanteret fyldt med vitaminer.

 

Previous

Svævende stueplanter i kokedama 2.0

Next

Kejserkrone og krinolinenarcis myldrer frem

5 Comments

 1. Det var da en herlig ide med de svampe. Jeg elsker svampe som stuvning, i omeletter, men også friske i salater.
  åhhh hvor er I heldige at jeres purløg er fremme. Så langt er vi ikke her i Nordjylland, men nøj hvor jeg glæder mig til nybagt rugbrød med smør og purløg. Vi plejer faktisk at have masser af det allerede sidst i marts. Men alt er åbenbart lidt senere i år. Det ser nu ud til vi får en smuk dag med over 10 grader. Jeg håber….

  Knus
  Lone

  • Lotte Bjarke

   Hej Lone
   Det går heldigvis hurtigt, når først purløgene kommer frem. Så kan man næsten høre dem vokse. Det varer nok ikke så længe, før du også kan nyde dem.
   KH Lotte

 2. Uhm for et lækkert måltid.
  Jeg er spændt på, hvor mange gange du kan høste af én karton. Har du nogen anelse om sådan ca hvor mange gram, du høstede. Det ser ikke ud af så meget til en hel æggekage, men det kan være billedet, der snyder.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Lotte Bjarke

   Hej Lisbeth
   Det var lækkert, men der måtte bestemt godt have været flere svampe 🙂 Det er ikke en kæmpe portion, der kan høstes ad gangen, men det skulle være muligt at høste tre gange på en karton. Det har jeg til gode at opleve, men nu må vi se. Det bliver helt sikkert aldrig landets billigste svampe, men det er nu en herlig oplevelse, at se dem gro i vindueskarmen, så jeg synes, det er det hele værd 🙂
   Knus Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén