Haveglæder, tips og tricks

Haven

Haven er min legeplads, mit åndehul og min kilde til energi. Den er 5.000 kvadratmeter stor, og den ligger lige midt i naturen i de skønne Sondrup Bakker. Det meste af grunden er naturgrund med fyrretræer, brombærkrat og masser af selvsået kristtorn, men staudehave, køkkenhave og andre hyggelige haverum er gennem de seneste seks år kommet til at putte sig i lommer rundt omkring på grunden forbundet af klippede græsstier.

Staudehavenx-9

Haven er ikke perfekt, og bliver det heller aldrig. Her er både skvalderkål og brændenælder som naboer til staudebedene, hvor de ikke er velkomne.

Staudebed-43

Staudebedene er mine favoritter, selv om der er dem, der mener, at mine stauder må være stressede, sådan som de bliver flyttet rundt. En have bliver man heldigvis aldrig færdig med. Der er altid noget at drømme om og glæde sig til.

Staudehaven-65

Længe har det været ovale staudebede, der lå som øer i plænen nærmest huset, afstemt i farver tone i tone. Nu er tre af bedene fusioneret til et stort centralt bed. Det er det fede ved staudebede, at de uden nævneværdige problemer kan ommøbleres og ændre udtryk, når behovet for fornyelse melder sig.

Løghaven-3

Grunden skråner markant, så der er have i flere niveauer. Frugthaven, der er det nyeste haverum, har vi været nødt til at hegne ind, for ellers ødelægger rådyrene frugttræerne.

december 094 020

Mod syd er der udsigt til Horsens fjord og foran den en blød bakke, hvor naboens skotske højlandskvæg holder græsset nede og står for mange timers underholdning.

Hyggekroge-46

Mange steder rundt om på grunden, er der indrettet siddepladser, hvor man alt efter humør og behov kan slå sig ned. Skyggeterrassen her er nærmest klippet frem blandt de selvsåede egetræer.

Hyggekroge-70

Terrassen foran huset vender mod syd. Den er hjemmelavet af egeplanker fra det lokale minisavværk i Sondrup.

Egern-14

Kombinationen af vild natur og plantenørdens blomsterbede og køkkenhaveeksperimenter betyder, at der er et både rigt og varieret dyreliv i haven fra småfugle og sommefugle til trofaste egern, irriterende muldvarpe og strejfende rådyr. Dyrelivet giver haven en ekstra dimension, selv om det kan være lidt af en udfordring at bevare begejstringen, når rådyret – igen – har guffet rødbedetoppene og persillen i sig.

Køkkenhaven13-48

Vi er nemlig flere om at synes, at der er rigtig skønt i køkkenhaven, der ligger for sig selv omgivet af høje træer, så man kan føle sig helt afsondret fra omverdenen, når man går og pusler om grønsagerne og trækker i ukrudtet.

KarensHave1309-30

Princippet er, at vi dyrker det, vi bedst kan lide og som ubetinget er bedst, når man selv har høstet det. Salat, spinat, rucola, porrer og løg er sikre grønsager hvert år. De får selskab af diverse eksperimenter – som blå ærter og popcorn majs – og af blomster til sommerbuketter. Krydderurter, grønne asparges og super delikatessen hindbær, der heldigvis kommer igen hvert år, er det svært at leve uden.

Driverthuset-38

I drivhuset i køkkenhaven bliver der produceret tomater, peberfrugter, chili og masser af basilikum til pesto. Det gamle drivhus i staudehaven er placeret under et – nu – kæmpestort egetræ, der skygger så meget, at produktiviteten i huset er begrænset. Til gengæld er der hyggeligt, og der går mange timer med at pusle om planter eller bare slappe af i driverthuset.

Krukkehaven-35

Der var en gang en klog mand, der fortalte mig, at en god have er en have, som haveejeren er glad for. Sådan en have har jeg.

 

12 Comments

 1. Der er da en HElT vidunderlig have du har – og sikke nogle staudesammensætninger du har lavet 🙂 det gør jeg selv meget i, så tak for skøøøøn inspiration!
  Glæder mig til at se mere 🙂
  Venlige havehilsner trine

 2. Jeannie Vogt

  Jeg har læst din lille fortælling flere gange i den tid jeg har kendt til din blog, dine tanker og ord passer så perfekt til min måde at have min have på, at jeg bliver så glad hver gang jeg læser dine linjer. 🙂

 3. Ønsker dit nyhedsbrev . Skøn have du har
  Mvh.Grethe

  • Lotte Bjarke

   Hej Grethe
   Hvis du går ind på forsiden af bloggen på https://www.helthenihaven.dk kan du skrive din e-mail adresse i feltet under Følg med på e-mail i panelet til højre på siden. Så får du automatisk nyhedsbrevet. Jeg kan ikke melde dig til. Tak for din hilsen.
   Mvh Lotte

 4. Vibeke Lippold

  Fantastisk have! Hvor må det være skønt med så mange kvm at boltre sig på.
  Din tilgang til haven er ligesom min. Det skal være sjovt og til glæde at både være og arbejde i haven. En legeplads for havemennesker 😉
  Min stauder bliver også flyttet rundt. Det er da noget af det der er sjovt og så får de ho også set haven fra flere vinkler – hihi
  Mange hilsner
  Vibeke

  • Lotte Bjarke

   Hej Vibeke
   Dejligt med åndsfæller 🙂 Jeg nyder hver en kvadratmeter af haven, også de vilde og uregerlige, og elsker at have plads nok til at eksperimentere med både det ene og det andet med skiftende held. Familien mener, at mine stauder må have stress, sådan som de bliver flyttet rundt 🙂
   Mvh Lotte

 5. Virkelig dejlig og frodig have. Elsker din afslappede tilgang til det hele. Er selv vild med min have selvom den var anlagt noget anderledes end jeg syntes om, men jeg flytter også bare rundt på det hele, og giver haven mere præg af mig 😉

  Rigtig dejlig weekend
  Lone

 6. Bodil Klitholm

  Din blog er den bedste af dem alle.
  Holder meget af at læse om planterne.
  Ønsker meget at besøge CPH Garden.

 7. Britta Charmig

  Hejsa
  Jeg er på jagt efter den limegrønne Azalea/rhododendron: Rhododendron Hortinno Vintage ‘Lime Green’
  Hvor kan man købe den? Kan du hjælpe med det?
  Vh Britta

  • Lotte Bjarke

   Hej Britta
   Jeg tror, det er for sent for i år. Planterne plejer at være klar i årets første måneder, så vidt jeg husker.
   Mvh Lotte

 8. Mikael Schildt Rasmussen

  Jeg er fuldstændig vild med din have! Det vilde i den. Og det dyrkede. I en smuk harmoni! Jeg vil super gerne se den engang, hvis det kan lade sig gøre. Jeg er bondemand og bor lidt uden for Århus. Arbejder med køer. Har selv have og har været havemand altid. Jeg har opbygget et skyggebed med inspiration fra dit skyggebed. Synes det er gudesmukt…
  Venlig hilsen, Mikael Schildt Rasmussen

  • Lotte Bjarke

   Hej Mikael
   Tak for de søde ord. Vi holder åben have fra tid til anden, så følg med her på kanalen. Næste dato er dog endnu ikke i kalenderen.
   Mange hilsner Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén