Haveglæder, tips og tricks

Genbrugsgartner med æggebakker og toiletrullerør

Det kan godt være, vejret er koldt og utilfredsstillende, men faktum er, at vi har passeret 1. marts, og foråret må være lige om hjørnet. Et sikkert tegn er, at læggekartoflerne er dukket op i butikkerne, så nu gælder det om at være vaks ved havelågen, før de ligger og spirer med lange, blege dødningespirer i de mørke og varme butikker.De blege butiksspirer er ikke til noget, for i virkeligheden tærer de bare på læggekartoflens kræfter. Næh, må jeg bede om korte, tykke kraftfulde spirer, der kan tåle at komme i jorden, når den tid kommer. Derfor har jeg fundet æggebakker frem og har sat læggekartofler til forspiring i vindueskarmen i soveværelset, hvor der er lyst og køligt. Jeg har vendt og drejet dem, så den ende, hvor der er flest små knopper, de såkaldte øjne, vender opad. Det er jo fra dem, de gode spirer udvikler sig. I år hedder sorten ‘Solist’. En tidlig sort, jeg ikke kender, men det var de poser, der så ud til at være helt friske uden begyndende spiring. Og tidlige kartofler er jo ikke så ringe at have i haven.Ud over at gå og gemme på æggebakker har jeg også på det seneste haft den aparte hobby at samle på tomme toiletrullerør. Men der er mening med galskaben. De høje toiletrullerør er nemlig super gode at så ærteblomst, Lathurus odoratus, i. Frøplanterne kan godt lide at kunne udvikle rødderne i dybden, og det kan de i paprørene. Der er jo ikke nogen bund i sådan et paprør, men når spiremulden er vandet godt op, og røret fyldes, mens det står på et flat underlag, går det fint nok.Et hul på et par centimeter blev lavet med priklepinden, og så var jeg klar til en af årstidens favoritbeskæftigelser, nemlig at så.Det er smart at stille sådan en flok potter lavet af toiletrullerør tæt sammen, for de er jo lavet af pap, og går derfor i lettere opløsning efterhånden. Af samme grund kan de godt komme til at se lidt snaskede ud, men det er faktisk kun en fordel, for det er tegn på, at hele molevitten kan plantes ud i jorden, når den tid kommer. Dermed undgår man at forstyrre rødderne, og toiletrullerørene nedbrydes hurtigt i jorden. Indtil videre bliver de puttet i en plasticpose og kommer ind i vindueskarmen, hvor deforhåbentlig snart begynder at spire.

Previous

Første runde forspiring i vindueskarmen er i gang

Next

Førstehjælp til snedækkede træer og buske

8 Comments

 1. Toalettrullstipset var lysande. Hinner kanske spara undan några innan jag kan ta itu med sådderna. Får vänta tills det blir lite mildare för annars kommer det krocka med för mycket små plantor och för liten yta om jag inte kan använda växthuset.

  Ha en fin helg! Carina

  • Lotte Bjarke

   Hej Carina
   Ja, der forestår nogle uger med voldsom trængsel i vindueskarmene. Håber det snart bliver rigtigt forår.
   Mange hilsner
   Lotte

 2. Joy

  Hejsa 🙂
  Er det kun den sort Lathyrus du så nu ? Eller kan det være hvilken som helst sort?
  Må heller begynde og samle både ægbakker, samt toilet ruller …. mange tak for tippet 🙂
  Mvh Joy

  • Lotte Bjarke

   Hej Joy
   Du kan så alle sorter af ærteblomster nu, så længe du har dem inde i vindueskarmen. Fordelen ved at komme tidligt i gang er, at man kan nå at knibe planterne flere gange, så de får dejligt mange skud at blomstre på.
   Mange hilsner Lotte

 3. Vibeke Lippold

  Det er et super godt trick som jeg har benyttet mig af i flere år. Det er godt på så mange måder: genbrug, nem såning, ikke noget med prikling senere og de kan plantes direkte ud i jorden.
  Desværre var jeg for sent ude i år, med at samle ruller, så hele familien blev sat igang 😄 Så nu har jeg en stor plastikpose fuld af både toilet- og køkkenruller. Jeg har tænkt at det også må kunne lade sig gøre med andet end lathyrus, så det skal prøves i år.

  Tak for endnu et rigtig godt indlæg.
  Kh Vibeke

  • Lotte Bjarke

   Hej Vibeke
   Tak for din hilsen – du har ret, det forekommer lidt aparte at gå og samle på toiletruller, men det er ret nyttigt. Og selvfølgelig må de kunne bruges til meget andet end ærteblomster 🙂
   Mange hilsner Lotte

 4. Lise Sørensen

  Tak for inspiration til genbrug.Du kan se frem til kartoflen Solist,-den er bare god med sunde,velsmagende,ensartede knolde.

  • Lotte Bjarke

   Hej Lise
   Tak for din hilsen og opdatering. Godt at vide, at det er en god kartoffelsort, jeg har fået købt. 🙂
   Mange hilsner
   Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén