Haveglæder, tips og tricks

Fra vilde ranker til nye planter

Helichrysum petiolare-8

Da krukkerne på terrassen blev plantet til for en lille måneds tid siden, blev der plantet en grå evighedsblomst, Helichrysum petiolare, i en forholdsvis lille krukke. Siden har planten haft voldsom fart på. Så voldsom, at den faktisk var blevet svær at holde med vand. Omplantning til en større krukke var nødvendig, og da det samtidig var skiftedag i en krukke på fortrappen, holdt den grå evighedsblomst flyttedag.

Stiklingefomering-8

I forbindelse med omplantningen blev de længste ranker klippet af. De kan nemlig bruges som stiklinger og blive til nye planter. Der er masser af sideskud, der begynder at vokse, når ranken klippes lige over et blad, så planten bliver dejligt tæt og fyldig. Derefter klippes stiklingen lige under et blad, bladene fjernes undtagen de øverste par blade for at minimere fordampningen, og stiklingen stikkes i godt gennemfugtet spiremuld og dækkes med en plasticpose.

Stiklingefomering-9

Jeg er sikker på, at metoden virker, for jeg gjorde det samme, da krukkerne blev tilplantet sidst i juni. De stiklinger har allerede fået en fin rod, så nu er det blevet omplantet til den lille krukke, så der ikke kommer til at mangle grå evighedsblomst i krukkegruppen på terrassen. Der går dog et par dage, før krukken kommer op til de andre. De små planter skal lige finde rodfæste i krukken, så de er på rekreationsophold i drivhuset.

Previous

Porre forsøg ved et tilfælde

Next

Kløver i staudebedet

3 Comments

  1. Det er bare skønt at formere planter og med nogen planter er det bare så nemt så man får masser af lyst til at fortsætte med andre.

    Jeg har selv formeret flere buksbum mm som stiklinger når det er blevet klippet til.

  2. Enig 🙂 Jeg er helt pjattet med at prøve mig frem for at finde ud af, hvilke nye planter jeg kan lave ganske gratis i planteværkstedet. Jeg har fx selv lavet vores ribsbuske og har en hel flok sommerfuglebuske til udplantning i år.
    Mvh Lotte

  3. Jeannie Vogt

    Jeg laver også Solbær og Stikkelsbær, krydderurtestiklinger og alt hvad jeg får lyst til, prøver jeg. Det eneste jeg aldrig rigtig er lykkedes med er Clematis, så har du en god metode hører jeg gerne 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén