Haveglæder, tips og tricks

Forårsklar med fem slags prydløg og tre tulipansorter

Det har været en perfekt dag til en af mine yndlingsbeskæftigelser i efterårsmånederne: Jeg har taget hul på den næste havesæson ved at lægge en masse forskellige blomsterløg, mens det står helt klart og tydeligt inde i mit hoved, hvor smukt det bliver til foråret. Som nogle vil vide, er jeg ret vild med prydløg, så det har måske taget en lille smule overhånd i år. Sjovt så kæmpestor forskel der er på løgene af de forskellige arter. Fra venstre er det min favorit, Allium stipitatum ‘Mount Everest’, derefter en – nåja – anden favorit Allium nigrum. De får begge de smukkeste, hvide blomsterskærme. Dernæst Allium ‘Purple Sensation’ og så den sære honninglilje, Allium nectaroscordum, der i virkeligheden ikke er en Allium men har fået sin egen slægt: Nectaroscordum siculum. De små løg er først Allium neapolitanum ‘Cowanii’ og dernæst Allium neapolitanum.Jeg har gennem årene lagt mange løg af Allium ‘Mount Everest’, men de er desværre ikke så flinke til at komme igen. Derfor lægger jeg nye hvert år, for jeg vil nødig undvære det her forårssus.Desværre er det jo heller ikke ret mange tulipaner, der for alvor kommer igen og igen. Nogle af dem gider bare ikke, andre bliver formentlig sat til livs af diverse gnavere. Jeg har faktisk en mistanke om, jeg har lagt mange tulipanløg, jeg aldrig har set blomsten af, så sidste år lagde jeg stort set kun løg af narcisser, der ikke appellerer til sultne gnavere.Men når man nu elsker tulipaner og oven i købet har et nyt og jomfrueligt bed, hvor der yderligere oven i købet er plantet korsvortemælk, der har ry for at holde mosegrise på afstand, så må det ha’ en chance mere. Jeg har blandet tre tulipansorter og plantet dem efter tilfældighedsprincippet mellem hinanden. Det kommer forhåbentlig til at se fint og naturligt ud.Sorten Tulipa ‘Spring Green’, der er en af mine yndlings tulipansorter (som faktisk kommer igen flere gange), slår farvetemaet an i det nye bed sekunderet af den lysegule Tulipa ‘Formosa’. Det er også en Viridiflora-tulipa med de karakteristiske grønne tegninger på blomsterbladene. Den sidste i trekløveret er den cremehvide Tulipa ‘Purissima’.

Previous

To slags vortemælk lyser op i krukkegruppen

Next

Græskarlanterner og dansende flammer hygger i mørket

4 Comments

 1. Tove Pelle

  HejLotte
  Dejligt indlæg om løgvækster, har også selv lagt en masse i år og det samme har min nabo, vi talte netop om i går hvor spændende det bliver til foråret, når vi bare skal nyde synet af alle de blomstrende løg.
  Jeg besøgte Åbergs Trådgård ved Ystad i september og købte en del løg der, bl.a. Honningløg, har aldrig haft den før, glæder mig meget til at se den i blomst.

  • Lotte Bjarke

   Hej Tove
   Tusind tak 🙂 Åbergs Trädgård har jeg ikke hørt om før – nu er den noteret. Jeg har haft honningliljen før, og den er faktisk flink til at komme igen, så du har noget at glæde dig til.
   Mange hilsner
   Lotte

 2. Anna Grethe AAen

  Hej Lotte.
  Hvor køber du alle dine smukke prydløg???

  • Lotte Bjarke

   Hej Anne Grethe
   Jeg køber løg mange forskellige steder. I havecentre, supermarkeder osv, hvor jeg lige falder over dem og lader mig friste 🙂
   Mange hilsner
   Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén