Haveglæder, tips og tricks

Fingerbøl i ny rolle som sommerblomst

Fingerbøl, der måske er bedre kendt med det latinske navn Digitalis, er, når det skal være helt rigtigt, en to-årig plante, der sås det ene år, spirer og danner roset, for så at blomstre den følgende forsommer. Men se nu lige her. Ved hjælp af nye, hurtigtblomstrende sorter og et lille kunstgreb, kan fingerbøl også bruges som sensommerblomstrende sommerblomst.Her er det sorten Digitalis purpurea ‘Dalmatian White’, der blev sået medio marts ligesom de øvrige sommerblomster, der forspirede i vindueskarmen. De blev også pottet op samtidig og siden plantet ud i haven i begyndelsen af juni. Det er ikke svært at gætte, hvad sortsnavnet kommer af – og heller ikke hvad det danske artsnavn, fingerbøl, hentyder til. Der er i øvrigt en hel serie af ‘Dalmatian’ sorter i mange lækre farver. Digitalis ‘Dalmatian Peach’ ses her.

Det er skønt, når fingerbøl blomstrer i forsommeren, men det er ikke mindre skønt nu. Sommerblomsterne gav dem hurtigt baghjul og har blomstret dejligt hen over sommeren, men nu begynder de at se lidt slidte ud. (Altså undtagen narcistobak, Nicotiana sylvestris, der bare bliver ved og ved. En super naboplante til den hvide fingerbøl, synes jeg). Til gengæld står fingerbøl spirene der og lyser smukt op med smukke, friske blomsterspir. Jeg ved det ikke, men jeg tvivler på, at de giver en omgang mere næste år. Det kunne være dejligt, men for en sikkerheds skyld må der sås nogle flere, for det er helt klart en oplevelse, der tåler en gentagelse.

Previous

Majsplanter med storhedsvanvid

Next

Skønne skærmplanter trækker sommeren i langdrag

3 Comments

 1. Fru Friis

  Sjovt med de digitalis. Jeg har lige været på to plantemarkeder, hvor jeg undrede mig over at de solgte digitalis i blomst… Den kan jeg stadig ikke helt lure, om det er samme metode som du beskriver!? Hvor om alting er, så klæder digitalis helt bestemt en sensommer have, så selvfølgelig skal det prøves. 🙂

  • Inge

   Først på sommeren, kom jeg til at træde på planten, så blomsterstængelen knækkede.
   Det resulterer i, at blomstringen er blevet forsinket, og at den først har blomstret nu, midt / sidst august.
   Den er noget lille ca 60cm.
   Om den vil blomstre næste år, ved jeg ikke, men hvis den vil, så ved jeg hvordan man kan lave sensommer Digitalis .

   • Inge

    Det er jo ikke den der skal blomstre igen. Det er nogle af de 2årige man skal knække nakken på, for at få en der blomstre senere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén