Haveglæder, tips og tricks

Figen, figenkaktus og artiskok klarer sig trods kulden

Figen, Ficus carica, i køkkenhaven har efterhånden mange år på bagen og har aldrig for alvor vist tegn på ikke at bryde sig om klimaet. Det er en fin og frodig busk med en ret særpræget, åben vækstform og de store, karakteristiske figenblade, som jeg synes er ret lækre. Det eneset lille tegn på, at voksestedet i køkkenhaven uden lunende mur eller lignende i ryggen, kunne være bedre, er, at den ikke giver ret mange figner. Nogen bliver det dog til, og de bliver selvfølgelig nydt med andagt. Planten er et vaskeægte impulskøb i et hollandsk havecenter, så jeg har ingen anelse om, hvad sorten hedder.

Til gengæld har jeg store forventninger til en anden figen, der blev plantet i det lune “eksotiske” hjørne af haven for et par år siden – også for så vidt angår frugtsætning. Den er bare ikke rigtig kommet i gang med at bære endnu. Ficus carica ‘Røsnæs’ er en dansk udviklet og dansk produceret sort, der derfor er tilpasset klimaet på vores breddegrader. Håber, den er stor nok til at få figner næste år. Læs mere om sorten her.Figenkaktus, Opuntia ficus-indica, har ikke noget med figen at gøre ud over navnet, men jeg er lidt paf over, hvor godt det eksemplar, datter Anne forærede mig i foråret, er kommet fra start i samme lune hjørne af haven. Det kunne være så fedt, hvis den ville vokse sig stor og for alvor eksotisk 🙂 Det bliver spændende, om den vil overvintre her i haven. Det skulle være muligt, men det er lidt svært at tro på.De smukkeste planter i det eksotiske hjørne lige nu må være artiskokkerne med deres fantastiske blomster. Den ultimative spiselige blomst. Det er nødvendigt med et nærbillede, for planterne har lidt under den kolde sommer og er ikke blevet til meget i år. Heldigvis fejler blomsterne ikke noget.

Kuk i kommentarfeltet

Der er sket et eller andet mystisk i en opdatering af bloggen, så kommentarfeltet er forsvundet. Man kan kun komme til det ved at kommentere direkte fra nyhedsmailen, som kun bloggens følgere får. Der arbejdes intenst på at finde en årsag og en løsning 🙂

Previous

Ballet er forbi for tomaterne i drivhuset

Next

Grøn magi på skyggeterrassen med hortensia

4 Comments

 1. Hej Lotte
  Kommentarfeltet er retur. 🙂
  Det er synd, du ikke får mange figener på den frodige figen, for det er en skøn frugt. Vi har et træ, der giver rigtig godt. Undtagen i år. Det har virkelig været en sølle sommer. Forhåbentlig giver din nye sort godt.
  Mange hilsener, Lisbeth

 2. Lone Hall

  Hvor er du bare heldig at have figentræer. Har længe ønsket mig sådan et, og har smidt mønter i ønskebrønden 😉 så lige pludselig står der ski nok et til mig.
  Artiskok er simpelt hen min yndlings grøntsag, og jeg laver dem tit til forret når vi har gæster. De fleste bliver positivt overrasket, for der er faktisk ikke mange der spiser dem… ihvertfald ikke her hvor vi bor.
  Det er godtnok spændende med den kaktus. De får vist utroligt flotte blomster.

  Rigtig god aften
  Knus Lone

 3. Du skal bare se denne lille film 🙂

  https://youtu.be/Lt8qF15GC8Y

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén