Haveglæder, tips og tricks

Et erantis mysterium

Eranthis hyemalis-47

I efteråret lagde jeg hundrede erantis knolde i det gule staudebed. Jeg holder nemlig rigtig meget af erantis, Eranthis hyemalis, der ligesom hører med til et rigtigt forår.  Lige nu står der helt nøjagtigt en (1) erantis og blomstrer i bedet. Det er ikke bare lidt skuffende. Det kan umuligt være noget med jordbundsforholdene, for i genboens skovbund lige på den anden side af vejen blomstrer de små, gule frøkener nærmest til overflod. Hmm. Mistanken retter sig mod de mus, der flittigt graver musehuller i bedet.

Galanthus nivalis-46

Så går det noget bedre med vintergæk, Galanthus nivalis, der breder sig pænt rundt om i haven. Men også i den disciplin er genboen temmelig overlegen med tusindvis af vintergækker i fri leg i skovbunden. Et fantastisk syn, som vi heldigvis alle sammen glæder os over dagligt.

 

Previous

Overraskende overlevere i krukkerne

Next

Våriris er små kunstværker

5 Comments

 1. Hm. I følge denne artikel blomstrer frøsåede erantis først fjerde-femte år. Måske har du lagt unge knolde? http://www.havenyt.dk/artikler/prydhaven/blomster/loeg_og_knolde/475.html

 2. Jeg tror desværre ikke, at det er problemet, for der er heller ikke så meget som et eneste lille blad… Men tak for dit input. Mvh Lotte

 3. Hej Lotte
  Hvor er det altså bare surt. Ja – det lyder som om nogle har guffet dine knolde i sig henover vinteren. Gad vide, om de så har fået så meget smag for det, at de snupper naboens næste år?!

 4. Hej Lone
  Så ender det vist med mus med livsstilssygdomme – der er i hvert fald meget at gå i gang med 🙂
  Hilsen Lotte

 5. Anonym

  Måske har dem du lagde været for tørre. Jeg tror måske bedre på at tigge nogle hos en ven eller nabo, for så er de friske. Flyt dem her i forsommeren luge efter afblomstring. Jeg har også god erfaring med at så. Når frøstandene er blevet tykke og lidt tørre, så springer de op, når man nulrer dem lidt. Strø med rund hånd. Det første par år er de kun små bitte kimplanter og efter nogle år kommer blomsten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén