Haveglæder, tips og tricks

En overvintret Dahlia

Dahlia Black Narcissus-1

Sidste år havde jeg en enkelt Dahlia ‘Black Narcissus’, der stod bagerst i det rosa bed i enlig majestæt og blomstrede både flot og længe. Men det der med at få taget Dahlia knolde op i tide, hører ikke til mine spidskompetencer, så jeg havde ikke forventet at se mere til den.

Dahlia Black Narcissus-2

Kæmpe stor var min overraskelse da også, da jeg under lidt hyggelugning i staudebedet opdagede en nok så nydelig Dahlia plante bagerst i bedet. Knolden må simpelthen have overvintret takket være det milde vintervejr og den lune placering. Det har jeg godt nok aldrig oplevet før.

Dahlia-410

Toppen blev resolut klippet af planten – ikke for at være ubehagelig men for at få den til at forgrene sig.

Dahlia-411

Og da nu topskuddet var klippet af, blev det forvandlet til en fin stikling, der forhåbentlig kan blive til en ekstra plante. Det lykkedes at få rod på Dahlia stiklinger sidste år, men glæden var desværre kort, for så snart de blev plantet ud, guffede sneglene dem i sig. De holder virkelig meget af Dahlia…

Previous

Kløver i staudebedet

Next

Status på de rosa krukkerier

4 Comments

 1. Jeannie Vogt

  Jeg har tidligere heller ikke været god til at grave Dahlia op, men havde også kun nogle få. Tre år i træk havde jeg en der overvintrede, dvs. den blev ikke gravet op i tre år, men kom alligevel i blomst tre somre, til sidst gik den bort i en kold vinter. Forrige vinter havde jeg tre Dahlia jeg heller ikke fik op, men stor var min glæde da de alle kom op da det blev forår. Jeg tror jeg var heldig fordi jeg af uvidenhed gravede knoldene langt ned i forhold til hvad der anbefales, derfor nåede frosten dem ikke. I år har jeg 30 knolde som blev gravet op sidste efterår, jeg turde ikke lade dem stå, der var for mange penge bundet i dem 🙂

  • Hej Jeannie
   Jeg synes, det er vældig spændende, at der faktisk er nogle Dahlia’er der overvintrer. Med lidt vildt tankespind kan navn forestille sig, at planteforædlere kan nå frem til vinterhårdføre sorter. Det ville da være fantastisk 🙂
   Mvh Lotte

 2. karinakobaek

  Hej !
  Mine dahlia står i krukker og de tidligere år har jeg flittigt taget dem op og gjort dem ren for jord… Sidste år røg de så bare i kælderen med krukker og hele pivtøjet. De har aldrig stået så godt som i år!! Ingen af dem gik til. I fremtiden tager jeg dem kun op af krykkerne, hvis de trænger til ompotning.
  Kender nogen, som har dem til at står i beddet. De dækker dem med halm og fibertex til vinter med god succes.

  Mvh Karina Kobæk, tusindfryden.net

 3. Jeannie Vogt

  Jeg har også læst på en facebook gruppe om en der har et stort Dahlia bed som hun hvert år dækker med halm og vintermåtter, åbenbart med stor succes, men det er nok kun muligt hvis man har alle Dahlia’er i eet bed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén