Haveglæder, tips og tricks

Eksotiske dufte i drivhuset

Krydderurter i drivhus-1-1Sidste års tomatproduktion gik lige lovligt amok, så i år har jeg behersket mig og reduceret antallet af tomatplanter. Det har så givet plads til nye eksperimenter. For eksempel er der plantet forskellige varmeelskende krydderurter, der er godt i gang med at tilføje både duft- og synsindtryk i drivhuset.Cymbopogon flexuosus-5-1Jeg holder meget af citrongræs, Cymbopogon flexuosus, men har ikke for alvor prøvet at dyrke den selv tidligere. Det er helt klart en fejl. Den fine græstue vokser, så det er en lyst, og de tynde, friske stilke smager meget bedre end de kraftige, ofte træede eksemplarer, man kan købe sig til. Det er virkelig smart 🙂Perilla frutescens-1-1Ved siden af står en krydderurt, jeg er helt uerfaren med. Men flot er den, og smagen minder både om mynte og basilikum, og hvad ved jeg. Bladmynte, Perilla frutescens ‘Aka Shiso’ er også asiatisk og blandt andet relateret til det japanske sushi køkken. Urten skulle simpelthen modvirke risikoen for maveonder i forbindelse med indtagelse af rå fisk. Det lyder også smart.Aloysia triphylla-7-1Citronverbena, Aloysia triphylla, har en helt fantastisk duft og smag af citron. Jeg er blevet advaret om, at den nok vil vokse sig ret stor i det lune drivhus, og det ser ud til at holde stik. Foreløbig er den ved at komme i karambolage med en aubergine plante, men mon ikke det går. Auberginen er i hvert fald på vej i vejret, og så kan citronverbenaen fint være en busk nedenunder. Om ikke andet kan den sagtens knibes tilbage – og så kan man jo lave kryddereddike eller -olie af de afklippede skud.

Previous

Klematis som bænkevarmer

Next

Favoritdufte i sommerhaven

3 Comments

 1. Marianne Hansen

  Jeg har en perilla stående i et højbed udendørs med krydderurter. Den stortrives og er nu ca. en halv meter høj. En flot plante, som samtidig smager godt.

  • Lotte Bjarke

   Tak Marianne – måske var det en fejl at plante den inde i drivhuset. Den har godt nok fart på 🙂 Men lækker, det er den.
   Mvh Lotte

 2. Jeannie Vogt

  Citronverbenaen er en af mine yndlingskrydderurter, og jeg overvintrer den hvert år. Om forret når den begynder at skyde, tager jeg stiklinger som meget nemt slår rod, så har jeg masser af små gaver til venner og bekendte som ikke orker at overvintre planter 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén