Haveglæder, tips og tricks

Brændte farver til krukkerne på den første sommerdag

Jeg skal da lige love for, at sommeren er kommet med et brag med sol og varme, som om det var bestilt til den 1. juni. Her i haven er dagen blevet markeret med en omrokering på plantebænken på terrassen, så der nu er lagt vægt på brændte farver til krukkerne.

Jeg synes, det klæder sommeren med brændte farver til krukkerne. Så nu er jeg så småt i gang på og omkring plantebænken, der runder terrassen af på frodig vis. Det bliver nok vildere senere, for nogle af planterne er kun lige kommet i gang, og andre står for en snarlig udskiftning. Men nu er årets farvetema da slået an.

Svovlgul kosmos, Cosmos sulphureus

Det begyndte egentlig med mit store overskud af fine planter af svovlgul kosmos, Cosmos sulphureus, der skulle have været demo-planter i en desværre corona-aflyst workshop tidligere på året. Nu går jeg jo ikke ind for plantespild, så der er plantet svovlgul kosmos i skærehaven, i staudebedene og altså også i en krukke. Det dur den rigtig fint til, må jeg konstatere. Jeg har knebet den nogle gange, for at den ikke skulle blive alt for høj, og alligevel står den allerede nu og blomstrer nok så lystigt.

Hornviol, Viola cornuta

Hele foråret har den rustfarvede hornviol, Viola cornuta, været leveringsdygtig i brændte farver til krukkerne. Den er super flot endnu, men nærmer sig det stadie, hvor den lige pludselig falder fra hinanden, hvis der kommer en regnbyge forbi. Men indtil videre er den lidt af en stjerne i den nye krukkegruppe med sit helt skønne farvespil.

Petunia, Petchoa x Calibrachoa Beautical ‘Caramel Yellow’

Ny og på prøve og kun lige begyndt, er en ny slags petunia, der er et krydsningsprodukt fra planteforædlernes værksted. Petchoa x Calibrachoa Beutical ‘Caramel Yellow’ hedder planten, der forener gode egenskaber fra forældregenerationen. Store men holdbare blomster i de vildeste farvekombinationer og frodig vækst skulle høre til planternes egenskaber. Foreløbig ser det så lovende ud, at jeg allerede er begyndt at overveje, om jeg har været for fedtet med krukkestørrelsen. Og blomsterfarverne, de er da i hvert fald ret lækre, når man nu godt kan lide brændte farver til krukkerne i sommervarmen.

Trommestikker, Craspedia globosa

Jeg må også lige nævne den sjove plante med det indlysende navn trommestikker, Craspedia globosa. Her i knopstadiet ser de kuglerunde blomsterhoveder helt metalagtige ud. Senere springer de ud som de skønneste glade gule blomsterbolde, der i øvrigt egner sig perfekt til tørring og virkelig lyser op i evighedsbuketter af tørrede blomster.
Og tillad mig i den forbindelse lige at nævne, at der selvfølgelig også er afsnit om blomster til tørring i min bog ‘Sommerblomster – Fra frø til fryd’, som du kan læse meget mere om her. Bogen kan bestilles der, hvor du køber bøger, eller direkte hos Forlaget Linnea.

Previous

Blåregn og bjergskovranke varsler sommer

Next

Koreakornel er et bekendtskab værd

1 Comment

  1. Jette Nymand

    Skønne farver – jeg må gøre ideen efter, når nu tulipanerne er slut😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén