Haveglæder, tips og tricks

Blomsterløg mod mosegrise

fritillaria-imperialis-raddeana-1Det er for alvor blevet efterår og dermed også tid til at tænke på foråret. Hurra, der må lægges blomsterløg! Jeg elsker at lægge blomsterløg med hele hovedet fyldt af lækre drømmebilleder af, hvor fantastisk det bliver. De seneste par år har virkeligheden bare ikke levet helt op til forventningerne. Det er som om, der er nogen, der opfatter især tulipanløgene som et velkomment festmåltid. Jeg har primært haft musene mistænkt, men her i sensommeren har der været flere tegn på, at der måske også er mosegrise på spil i haven.fritillaria-imperialis-raddeana-2Så var det, jeg kom i tanke om, at det forlyder, at mosegrise ikke bryder sig om kejserkrone, Fritillaria imperialis. Om det er rigtigt, ved jeg ikke, men løgposernes lille ikon sparker da lidt liv i optimismen. Jeg har ikke før prøvet at dyrke kejserkrone, for jeg synes ærlig talt, de store, orange blomster er lige lovligt voldsomme. Men da jeg faldt over denne model med grønligt hvide blomster, besluttede jeg mig for at prøve alligevel. Den ser ret fin ud og kan godt passes ind i haven. Der står Fritillaria imperialis Raddeana på posen, men det er vist ikke helt korrekt. Ifølge min ven Google, er Fritillaria raddeana en art for sig selv. Nu håber jeg bare, mosegrisen ikke er klar over det og fluks flytter langt væk.fritillaria-imperialis-raddeana-3Jeg havde nok ikke investeret i løgene, hvis jeg havde kunnet se, at de allerede har fået rødder. Men det kunne jeg ikke, for de var pakket i papirposer. Håber det går alligevel. Nu er de i hvert fald lagt med forsigtighed i 30 cm dybe huller med løs jord i bunden. Fritillaria løg har det med at tørre ud – det er nok også baggrunden for papirposerne i stedet for de sædvandlige perforerede plasticposer – så her på sandjorden må det være vigtigt at få dem godt langt ned i jorden.

Previous

Nyt liv i drivhusjorden

Next

Fifty shades of red

11 Comments

 1. Elsa

  Hej Lotte Bjarke, rådyr kan heller ikke lide fritillaria’ er (de kan ikke døje lugten), men jeg synes nu godt nok det kan blive en bekostelig affære at lægge disse løg hvis man har mange mosegrise (som jeg har), for de er hundedyre. 55 kr. stk,. har jeg betalt – kan du fortælle hvor man kan få dem til en mere overkommeligt pris?
  Tak for din skønne blog. Jeg har ikke en men er glad for at læse andres!

 2. Ellen Elmelund Sørensen

  Kære Lotte, vil du fortælle hvor man kan købe disse skønne hvide kejserkroner?
  Har dem i gule og orange, men det vi ikke har, er altid mest interessant…
  Vil også gerne takke for dine daglige informationer, som jeg nyder godt af. Dejligt du giver dig tid til at glæde andre.
  Bedste hilsner Ellen

 3. Lis Madsen

  Hej Lotte.
  Meget fine kejserkroner. Håber du får held med dem.
  Det er en rigtig fin blog du har og jeg nyder at læse dine indslag og se de fine billeder.
  Hilsen Lis

 4. Anne

  Ja hvor finder du de ‘ grønne’ kejserkroner? Jeg har selv købt en hel del gule – de er knapt så skrappe som de orange. Hilsner

 5. Lotte Bjarke

  Hej alle
  Tak for jeres søde hilsner. Jeg faldt over den fine Fritillaria i Plantorama i Vejle i onsdags. Der var oven i købet halv pris på alle blomsterløg, så det gjorde investeringen i de ret dyre løg lidt mere overkommelig.
  Mvh Lotte

 6. Tove

  Hej
  Gad vid om man kan lægge kejserkroneløg omkring nye æbletræer, så mosegrisene opgiver at gnave i de lækre rødder.

 7. Sine

  Hej:-) Jeg satte selv 5 fritillaria raddeana i et af mine bede i efteråret. Ingen af dem er kommet op – endnu😏 Er dine kommet op af jorden på nuværende tidspunkt?
  De bedste hilsner, Sine

  • Lotte Bjarke

   Hej Sine
   Det ser heller ikke ud til, at mine er kommet op endnu. Men de hører jo heller ikke til de tidligste løgblomster, så mon ikke, de nok skal komme…
   Mvh Lotte

   • Anne bechsgaard

    Hej Lotte
    Hvordan gik det med dit forsøg? Kom du af med mosegrisene?
    Jeg er gartner i Roskilde kommune, hvor vi også har problemer med mange mosegrise….så vi er meget nysgerrige.
    Mange hilsner anne

    • Lotte Bjarke

     Hej Anne
     Det er lidt svært at svare på, for jeg ved dybest set ikke, om vi har mosegrise i haven. Jeg ved bare, at der af og til på mystisk vis er en plante, der bliver gumlet ihjel nedefra. Det er dog et stykke tid siden, jeg har set problemet, så måske er der en effekt. Der er i hvert fald ikke sket nogen opformering af bæsterne, for det ville jeg næppe kunne have undgået at bemærke.
     Mange hilsner Lotte

 8. Morten Hjelt

  Hej Lotte. Kunne man ikke forestille sig, at nøgne jomfruer (Colchicum autumnale) i kraft af deres direkte giftighed kunne holde mosegrise væk, hvis man satte dem omkring sine nyplantede træer. De er ganske dyre i indkøb, men de bliver hurtigt til mange, hvis de trives, hvor man har sat dem.
  Mange hilsner
  Morten Hjelt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén