Så er det lige nu, man bliver ekstra glad for, at man huskede at plante buske med flotte efterårsfarver i haven. Allegheny-bærmispel og troldnød stjæler billedet med deres efterårsoutfit.

Efterårsstemning på den gode måde

Efter regn og rusk er der kommet lidt ro på i haven. Men det er ligesom om, det efterårsagtige vejr har tryllet høstfarverne frem for alvor på de buske og træer, der vil være først på årstidens catwalk.

Allegheny-bærmispel, Amelanchier laevis

Det gælder blandt andet den dejlige busk med det tungevridende navn Allegheny-bærmispel, Amelanchier laevis. Jeg har den flere steder i haven, fordi jeg synes den er så smuk, både når den står i blomst lige før løvspring, når bladene folder sig ud med labre kobberfarver, og når den grønne busk fyldes med bær og sultne solsorte i sensommeren.

Ja, og altså lige nu, når høstfarverne i varmt gule og orange nuancer får den til at gløde.

Troldnød, Hamamelis x intermedia

En anden busk, der indtager efterårsscenen samtidig med bærmispel er troldnød, Hamamelis x intermedia. Den får simpelthen havens flotteste høstfarver i et lækkert mix af gule, orange, røde og grønne farver.

Nu er det jo nok mest almindeligt at plante troldnød, fordi den er noget så værdifuldt som vinterblomstrende, selv om høstfarverne i mine øjne er en lige så fuldgyldig grund. Men det er da dejligt, at man allerede nu kan forvisse sig om, at endnu en vinterblomstring er på vej. De krøllede blomsterknopper sidder allerde på grenene side om side med årets frugter. De ligner lidt nødder, men er i virkeligheden kapsler. De er ikke modne endnu, men når de er, springer de op med et smæld og slynger frøene ud. En overraskelseseffekt, der har givet busken sit danske navn.