Haveglæder, tips og tricks

Afløsning til prydløg

De smukke, hvide prydløg, Allium ‘Mount Everest’, har længe været en fryd for øjet – og er det for den sags skyld endnu, selv om de så småt er ved at blive grønne. Det er noget af det, der er så godt ved mange prydløg, nemlig at de kan kunsten at ældes med ynde. Som forvandlingskugler bliver de fine hvide blosterbolde til grønne, kugleformede frøstande, der også er en gevinst for bedene, længe efter at blomsterne er faldet. Men sæsonen for prydløg er heldigvis lang, og afløsningen i den blomstrende afdeling har meldt sig. Det er den sjove sort Allium ‘Spider’, der blomstrer i flere niveauer, så blomsterstanden leder tankerne hen på Tivolis fyrværkeri.De enkelte blomster i blomsterstanden er de fineste, purpurfarvede stjerner.I det spiselige staudebed er endnu en Allium sprunget ud. Det er pibeløg, Allium fistulosum, der gør knapt så meget væsen af sig som de overdådige prydløg. Men fine er blomsterne nu – og bladene gør gavn på menuen.Nectaroscordum siculum – intet mindre – hedder dagens sidste løgplante, der dog ikke er en Allium, selv om den vist tidligere har været kaldt det. Noget officielt dansk navn har den ikke, men den bliver ofte kaldt honninglilje, og det er da et navn, den godt kan være tjent med. Her i haven er det en usædvanligt pålidelig løgplante, der troligt kommer igen år efter år og spreder glæde med sine spøjse blomsterstande i lækre afdæmpede farvenuancer.

Previous

En vigtig birolle til løvefod

Next

CPH Garden kom super godt fra start

7 Comments

 1. her hos mig bliver Nectaroscordum siculum kaldt De grønne spejdere, fordi de længe står med deres grønne hylstre og spejder ud over bedene – elsker når hylsteret brister og der fødes den ene smukke klokke efter den anden…

  • Lotte Bjarke

   Hej Lilian
   Tak for en sød historie – jeg kan præcist følge hvad du mener. Det er en dejlig plante.
   Mvh Lotte

 2. kjeld slot

  Hej Lotte
  Hvad er forskellen på Allium `Mount Everest´ og A. `Mont Blanc´?
  har ofte undret mig! 🙂

  • Lotte Bjarke

   Hej Kjeld
   Hyggeligt at høre fra dig.
   Så vidt jeg ved, er forskellen på de tydeligt vis nært beslægtede sorter af Allium stipitatum, at ‘Mount Everest’ har lidt større blomster end ‘Mont Blanc’. Men det er jo svært at vurdere, når man kun har den ene…
   Måske har det mere at gøre med, at der er en forædler, der er gået en anden i bedene, så at sige. Jeg ved det ikke.
   Jeg er lige kommet retur fra de overdådige FlowerTrials i Holland, hvor jeg i et svagt øjeblik godt kan blive ramt af den tanke, at der måske forædles flere sorter af fx Petunia og Pelargonium, end verden egentlig har brug for. Men det er jo et kapløb i forædlingsindustrien, der næppe nogensinde stopper.
   Håber, alt er vel.
   KH Lotte

 3. Joy

  Hej igen Lotte 😄

  Jeg vidste ik så meget da jeg satte alle mine allium’er….så mange af dem så foran i bedene…så den lange stængel er helt bar….vil jo rigtig gerne ha dem flyttet lidt ind i bedet så de ik er så nøgne…..
  Kan de graves op, flyttes ? Og hvis ja….hvilken årstid er bedst?
  Er de egentlig flerårige? Og kan de formere sig?
  Hilsen spørgejoy 😄

  • Lotte Bjarke

   Hej Joy
   Du er altid velkommen 🙂
   Prydløg er i princippet flerårige, men jeg har nu oplevet sorter, der ikke er kommet igen, ligesom det sker med en lang række tulipansorter.
   Når stænglen er helt vissen og knækker af, sikkert i begyndelsen af august, kan du grave løgene op og grave dem ned igen et bedre sted.
   Mvh Lotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén