Helt hen i haven

Haveglæder, tips og tricks

Forspiring af sommerblomster med forskellige behov

Frø af sommerfloks behøver mørke for at spire, tobaksblomster behøver lys. Det er et hyggeligt puslespil at komme i gang med forspiring af sommerblomster med forskellige behov.

Nu er det 14 dage siden første hold i projekt forspiring af sommerblomster kom i jorden. Det er forskellige sorter af tobaksblomst, Nicotiana, der med en enkelt undtagelse har vist sig yderst vitale, så mon ikke jeg får tobaksblomster nok i år, ganske som jeg plejer. Frøene er indsamlet i haven, så jeg kan ikke lade være med at føle mig lidt rig. Frø af tobaksblomster behøver lys for at spire, så de blev placeret på en varmemåtte i vindueskarmen, indtil de var spiret, for at holde spiretemperaturen oppe.

Nu er der slukket for varmen, for efter fremspiring skal planterne jo helst ha’ det køligt. Til gengæld har de brug for masser af lys, så nu har jeg investeret i en LED-lampe med vækstlys til vindueskarmen. Jeg har haft stor glæde af de lysstofrør med vækstlys, jeg købte for nogle år siden, men de er blevet monteret i min plantekuvøse i drivhuset, så de kommer først i aktion senere. LED-lys forekommer rimeligt smart til formålet, for det bruger ikke ret meget strøm og udskiller ikke ret meget varme. Og så synes jeg, det er temmelig elegant, at armaturet kan monteres direkte på ruden ved hjælp af sugekopper (der lige skal gøres grundigt rene med sprit før montering). Dermed kan det også hæves og sænkes alt efter planternes højde. Lampen er tændt om dagen, men slukket om natten, for de små planter skal jo også have mulighed for at hvile sig. Jeg købte LED-panelet lige her.

Tobaksblomst, Nicotiana alata ‘Baby Bella’

En af de tobaksblomster, der er spiret fint og dermed får en ny generation her i haven, er den røde Nicotiana alata ‘Baby Bella’. Det bliver spændende om  de hjemmehøstede frø giver lige så smukke blomster som den autoriserede sort, der oprindeligt blev sået.

Sommerfloks, Phlox drummondii

Med tobaksblomsterne godt i vej er det blevet tid til næste runde i projekt forspiring af sommerblomster. Her er nogle sorter af sommerfloks, Phlox drummondii, blandt andet på banen. De stiller helt andre krav til spirebetingelserne end tobaksblomster, idet de kræver mørke for at stikke de små lysegrønne spirer frem. Derfor er de tilsåede bakker nu placeret på gulvvarmen under bordet i badeværelset, hvor der er både lunt og mørkt, som de foretrækker.

Edderkoppeplante, Cleome spinosa

En tredje sommerblomst, det giver mening at komme tidligt i gang med, er den eksotiske edderkoppeplante, Cleome spinosa. Lige nu står den også til forspiring på badeværelsegulvet, men om en uges tid sætter jeg bakken i køleskabet en uge, før den kommer tilbage i varmen. Frøene spirer nemlig bedst ved vekslende temperaturer, så det skal de da ha’. Jeg tror, edderkoppeplanterne skal vokse i mit nye muromkransede haverum i år.
Til slut vil jeg ikke undlade at nævne, at du kan læse meget mere om, hvordan du får dit eget projekt forspiring af sommerblomster til at lykkes, i min nye bog ‘Sommerblomster – fra frø til fryd’. Læs mere om bogen her og bestil den der, hvor du køber bøger.

Indlægget indeholder reklame.

Muromkranset haverum til eksotiske eksperimenter

Det eksotiske hjørne af haven er ved at genrejse sig fra den kaotiske ørkentilstand, der har hersket siden tørken i 2018. Nu kommer der helt nye boller på suppen i form af et muromkranset haverum med gode betingelser for sarte planter 🙂

Read More

Vejen fra brakmark til skærehave og køkkenhave

Indrømmet, det er ikke meget, jeg har fået gjort i det fjerne hjørne af haven på det seneste. Der har været meget vådt og blæsende. Men nu er jeg så småt kommet i gang hen ad vejen fra brakmark til skærehave.

Read More

Lysspirende tobaksblomster bestod spiretest med glans

For en uges tid siden iværksatte jeg en spirestest af mine hjemmehøstede frø, for at sikre mig, at det kan betale sig at så dem. De forskellige tobaksblomster bestod spiretesten med glans.

Spiretest

Read More

Spirende blomsterløg som bænkevarmere

Det myldrer simpelthen frem med spirende blomsterløg overalt i haven i det milde vintervejr. Nu har de fået følgeskab af en flok kolleger i krukker, der har fået plads på plantebænken på terrassen for at markere forårets komme 🙂

Krokus, Crocus sievert ‘Firefly’

Read More

Sæson for forspiring begynder med en spiretest

Alle de mange frø, jeg høstede i løbet af sensommeren og efteråret, ligger og venter på, at den nye sæson for forspiring begynder. For at undgå skuffelser til den tid har jeg nu sat gang i en spiretest.

Spiretest

Read More

Duftende hyacinter i en formidabel farve

Da jeg midt i december besøgte det julepyntede Tivoli, landede indtrykket af hundredevis af duftende hyacinter i en helt fantastisk, purpurfarvet nuance behageligt og intenst i både øjne og næse. Nu får jeg den samme oplevelse omend i mindre skala, hver gang jeg går ud af døren 🙂

Hyacint, Hyacinthus orientalis ‘Purple Sensation’

Read More

Vinterbuket fra haven med farve og duft

Jeg savner sommerdagene, da jeg kunne frådse i blomsterbuketter fra skærehaven, og planerne for den kommende sæson farer forvirrede rundt i mit hoved. Men i dag skinner solen, så det er lige til at blive glad af, og en rundtur i haven med løftet saks resulterede faktisk i en vinterbuket med både farve og duft.

Read More

Foråret begynder med primula og perlehyacinter

Primula og perlehyacinter 🙂 Så er vi ligesom i gang. Og i det milde vejr har både primula og perlehyacinter og andre forårsbebudere det næsten bedre ude end inde.

Gartneriet Pedersen

Dagen i går bød på en helt herlig gartnerivandring i selskab med en flok ligesindede plantenørder, der alle blev helt høje af mødet med farverne og duftene i Gartneriet Pedersen, der havde inviteret. Lige nu er væksthusene fyldt med primulaer i alle afskygninger, der er klar til at bebude forår i det ganske, danske land. Det latinske ord Primula betyder faktisk den første, så det er helt oplagt at lægge ud med primula i årets første forårskrukker.

Haven bliver en helt anden, når den lige får et skud forårsvitaminer i form af krukker  med forårsblomster fordelt på strategiske steder, hvor man virkelig får glæde af farvebomberne. Planterne er ikke nær så sarte, som de ser ud til, og klarer sig glimrende ved de temperaturer, vi har i øjeblikket. Det smarte ved at plante dem sammen i en blomsterkasse som her er, at det er nemt at redde hele molevitten i ly for eventuel hård frost.  Med foreløbig har blomsterkassen taget opstilling på havebordet midt på terrassen, hvor den står helt op ad huset under et bredt udhæng og dermed er lidt beskyttet mod vejrgudernes indfald.

Primula ‘Zebra Blue’

Det er svært for ikke at sige umuligt at sætte fingeren på sin primulafavorit i gartneriets enorme udvalg, men en af dem, der er nærmest umulig at stå for, er den nålestribede og porcelænsfarvede Primula ‘Zebra Blue’. Jeg har også svært ved at stå for den helt sart lyseblå sort, så nu blev det dem, der kom i godt selvskab i årets første blomsterkasse.

Lyseblå primula og perlehyacinter klæder og glæder hinanden, så det var til gengæld ikke svært at beslutte sig for, at primulaerne skulle garneres med perlehyacinter, Muscari armeniacum. Gartneriet producerer også et stort udvalg af løgblomster i potter. Ligesom primula bliver de nok primært betragtet som forårsbebudere inden døre, men de er altså også helt geniale til krukkebrug.

Her er det spirende løg af narcisser, der putter sig mellem de lyseblå primulaer, som en garant for lang tids fornøjelse af blomsterkassen. Jeg skiller uden skrupler løgene i potterne fra hinanden, så de kommer til at stå fint og naturligt mellem hinanden i krukken. Det har de ikke det mindste imod. Til slut topper jeg anretningen med mos fra plænen igen for at få det til at se naturligt, hyggeligt og skovbundsagtigt ud. Så er der serveret.

Indlægget er sponseret, men det havde I nok gættet 🙂

Ny Primula ‘Elle’ i godt selskab i drivhuset

Det milde vintervejr betyder, at der er alle muligheder for at snuppe lidt forskud på foråret under drivhustaget. Forårsbebuderen Primula ‘Elle’ er ikke kun en stueplante. Som vejret arter sig lige nu, er den også alle tiders drivhusplante, ligesom de mange andre Primula, der fås lige nu.

Read More

Page 1 of 136

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén