Helt hen i haven

Haveglæder, tips og tricks

Klargøring til en ny skærehavesæson

En ny skærehavesæson står for døren, og der er virkelig trængselstilstande på plantebordet i drivhuset.

Priklede planter på plantebord med indlagt varme

Der er fuld fart på de priklede småplanter, så jeg håber, det snart bliver lunt nok til, at den nye skærehavesæson kan fejres med udplantning af de små. Ellers bliver jeg nødt til at plante dem om, så de får lidt mere jord om rødderne og dermed bliver lidt nemmere at holde med vand. Jeg har lige målt på jordtemperaturen derude, og midt på dagen rammer den de 10 grader, der er en forudsætning for at det er forsvarligt at plante ud. Men så er der jo nætterne, hvor det stadig er til den ret kolde side…

Afhærdning i skyggen

I dag har jeg i det mindste påbegyndt afhærdning af de små, så de er godt rustet, til den store dag kommer. De har været ude i en times tid midt på dagen, hvor de har mærket sol og vind på den blide måde med en placering i læ og let skygge. Hvis vejret holder sig til den milde side, bliver opholdet forlænget lidt i morgen og så fremdeles.

Overvintrede dahliaknolde fra skærehaven

Derudover har vi brugt weekenden på at gøre klar til en ny skærehavesæson. Der er simpelthen blevet ryddet op på arealet, og bunkerne af kompost er blevet jævnet ud og fordelt. Der bliver ikke fræset i år, for det gælder vist om at holde mest muligt på den smule fugt, der er i jorden, og der gør fræsningen ikke noget godt for regnskabet. Samtidig er vi også så langt henne på året, at det bare vil resultere i, at endnu flere ukrudtsfrø (jeg hader fuglegræs…) kommer frem i lyset, hvor de kan spire. Og der er nok at gøre med at holde justits med dem, der allerede er i gang. Men nu har jeg da et par uger, hvor jeg kan give ukrudtet kamp til stregen der, hvor der skal plantes. Til gengæld er jeg ved at være klar til at tilså det bed, hvor frøene skal i jorden direkte på det kommende voksested. Tænker, det bliver i løbet af ugen, jeg sår de mest hårdføre som kornblomst og morgenfrue.
Oprydningen bød også på en god overraskelse. For eksperimentets skyld efterlod jeg nogle få dahliaknolde i jorden i efteråret, da resten blev gravet op og kom i frostfri sikkerhed. Men se nu her. Knoldene har ligget i skærehavejorden, hvor de har hygget sig, og er lige så stille i færd med at spire. Det har nu heller ikke været særligt koldt i år. Nu er de blevet flyttet til det, der bliver et helt dahlia bed i skærehaven, hvor de siden vil få selskab af de knolde, der står til forspiring i drivhuset.

Tulipaner i skærehaven

Faktisk har jeg allerede taget hul på en ny skærehavesæson, for de tulipanløg, der blev lagt i efteråret i spredt fægtning, er begyndt at blomstre, så årets første skærehavebuketter kan kreeres.

Skærehavebuket den første dag i maj

Således søndagens havebuket med tulipaner fra skærehaven tilsat vibeæg, Fritillaria meleagris, og blomstrende grene af bærmispel, Amelanchier laevis. Dejligt med en belønningsbuket ovenpå hårdt havearbejde. Så er jeg i gang, og det føles godt.

OBS hvis du mangler tips og tricks til at dyrke blomster til afskæring, kan jeg anbefale min nye bog ‘Skærehaven trin for trin’ 😉
Den kan købes der, hvor du køber bøger, i en række havecentre og webshops. Signerede eksemplarer kan bestilles direkte fra Forlaget Linnea lige her.

Skærehaveplanter der kommer med posten

Jeg har været på besøg bag kulisserne i webshoppen Odenia.dk, så her kommer en lille utilsløret men begejstret reklame. Odenia, der gennem mange år har solgt småplanter af sommerblomster og andet godt, har nemlig sammensat et egentligt sortiment af skærehaveplanter i år.

Varelager hos Odenia.dk

Vinterbuket af tørrede stauder, græsser og frøstande

Da vi i går for første gang i umindelige tider var inviteret til middag hos gode venner, var jeg lige en tur i mit blomsterdepot, der stadig har godt med tørrede stauder, græsser, frøstande og selvfølgelig sommerblomster fra skærehaven at byde på.

Evighedsbuket med tørrede stauder og andet godt

Lave temperaturer booster blomsterholdbarhed

Nu vil der helt sikkert være nogle, der ryster på hovederne. Men med et akut behov for at få julekrukkerne sendt på ferie og mildt vintervejr af den slags, der booster blomsterholdbarhed for kuldetolerante planter, har jeg frisket op med en ny lille opstilling på bakkebordet i krukkeforsamlingen ved fordøren.

Fra julestemning til forårsfornemmelser

Skærehaven trin for trin er på trapperne

Skærehaven trin for trin, der er den nye bog, jeg har skrevet på det seneste år, er for alvor på trapperne. I går blev de allersidste rettelser godkendt, og i morgen er der trykstart. Bogen udkommer den 1. februar, lige når skærehavedrømmene og – planlægningen begynder at stå i fuldt flor.

Skærehaven trin for trin

Vinterblomstrende stauder og buske skaber forårsstemning i utide

Mens det meste af haven sover vintersøvn, brillerer de vinterblomstrende stauder og buske og giver de spirende forårsfornemmelser næring, selv om det ikke engang er midt i januar endnu.

Julerose ‘Ice ‘n Roses’

Julebuket af tørrede blomster fra skærehaven og en overraskelse

Hvad skal man dog stille op med sådan en grå og iskold decembersøndag, hvor man savner sin skærehave, der bare ligger der og ligger brak? Jeg fandt heldigvis på to gode og nyttige ting at tage mig til, der lagde en lille dæmper på buketabstinenserne. Først blev det til en julebuket af tørrede blomster fra skærehaven anno 2021.

Tørrede blomster fra skærehaven anno 2021

Levende adventsdekoration med stjernedrys i blide farver

Puha – jeg nåede det lige. Altså at få fikset en levende adventsdekoration i tide til første søndag i advent.

Adventsdekoration anno 2021

Stuearalie giver den som drivhusaralie og havearalie

Stuearalie, Fatsia japonica, er som navnet mere end antyder almindeligvis at betragte som en stueplante. Men faktisk viser det sig, at den eksotiske plante, der findes vildtvoksende i det østlige Asien, kan en del mere end være stueplante.

Stuearalie, Fatsia japonica, i det eksotiske hjørne

Høststenbræk og miniskovfyr fusionerer efterårs- og julestemning

PLANTEREKLAME 🙂

Egentlig synes jeg, det er lige tidligt nok at tænke på at skabe julestemning i haven, der jo er domineret af lækre, gyldne efterårsfarver lige nu. Men jeg er fuldstændig klar over, at jeg tager fejl 🙂 Så da jeg forleden fik nogle lækre planter forærende af Nature to the people, gik jeg fluks igang med at skabe en glidende overgang fra efterårsstemning til julestemning på det gamle havebord på terrassen.

Stilleben med høststenbræk og mini skovfyr

Page 1 of 147

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén