Uge 21/17

Den dejlige busk, almindelig snebolle, Viburnum opulus ‘Roseum’ har snuppet titlen som ugens yndlingsplante. Kært barn har som bekendt mange navne, så selve arten kaldes kvalkved eller ulvsrøn. Sorten har de fineste kuglerunde blomsterbolde, der lige nu har en lækker, limegrøn farve og efterhånden bliver snehvide.

Uge 20/17

Krybende floks, Phlox stolonifera ‘Sweet Seduction Pink’ er en plantenyhed, jeg fik fingre i sidste år. Nu blomstrer den med de fineste, sart lyserøde blomster. Den har bredt sig som et pænt bunddækkende tæppe, siden den blev plantet, men nu må vi se, hvad den virkelig kan. Foreløbig er den i hvert fald ugens yndlingsplante.

Uge 19/17

Den gule hundetand, Erythronium ‘Pagoda’ er ubestridt ugens yndlingsplante her i haven. De lysegule blomster med tilbagebøjede kronblade er simpelthen så fine, som de står der og lyser op i et skyggefuldt hjørne. Navnet hundetand kommer sig af, at knolden har en særpræget form, der minder om en hundetand.

Uge 18/17

Nu er de smukke busk med det mystiske navn allegheny-bærmispel, Amelanchier laevis, sprunget ud. Den har fortjent titlen, som ugens yndlingsplante. Den er så fin her i udspring, med en sky af lette, hvide blomster og bronzefarvede blade, der knapt har foldet sig ud. De bliver mørkegrønne senere og får fantastiske høstfarver også.

Uge 17/17

Den yndefulde sommer hvidblomme, Leucojum aestivum, får titlen som ugens yndlingsplante. De første af de smukke, hvide blomster er lige sprunget ud og indvarsler en lang og dejlig periode, hvor de hængende, hvide blomster som små klokker dingler fra lange bøjelige stængler. Løgene blev lagt for år tilbage, og er kommet stabilt igen hvert forår siden.

Uge 16/17

Vibeæg, Fritillaria meleagris, er ugens selvskrevne yndlingsplante. De smukke, ternede blomster, der virkelig ligner fugleæg, myldrer frem overalt i staudebedene, hvor de er plantet ud fra tidligere års krukker. Det engelske navn, snakes head fritillaria, er knapt så romantisk, men også ret sigende, når man ser på blomsterknopperne.

Uge 15/17

Den smukke, snehvide narcis, Narcissus ‘Thalia’ er ugens yndlingsplante. En hel flok er sprunget ud langs skovstien, der forbinder terrassen og køkkenhaven. Det ser nærmest ud som om, de hvide blomster lyser i den lette, flimrende skygge, der er skovbundens kendemærke. Jeg tror næsten, ‘Thalia’ er min yndlingsnarcis blandt dem alle.

Uge 14/17

Balkan-anemone, Anemone blanda, der kan ligne en storebror til den vilde, hvide anemone, er ugens yndlingsplante her i haven. Der vokser både den blå og den hvide version, der begge er lige dejlige. De stortrives i den lette, tørre jord, hvor de breder sig lystigt, endda helt ud i græsplænen, hvilket er helt i orden med mig.

Uge 13/17

Opret kobjælde, Pulsatilla vulgaris ‘Alba’, er ugens yndlingsplante her i haven. Den første er sprunget ud i en krukke men flere følger i bedene. Den er så fin med sin dunbløde behåring og de smukke snehvide blomster. Det er en af de stauder, man har glæde af utroligt længe, for efter blomstring følger den smukkeste, fnuglette frøstand.

Uge 12/17

Storblomstret kodriver, Primula vulgaris, er for mig den “rigtige” Primula. Nu er den sprunget ud under piletræet, hvor den vokser halvvildt mellem græs og vorterod, lige som den gør på sine naturlige voksesteder. Det ser så fint og skovbundsagtigt ud. Storblomstret kodriver er selvskrevet til titlen som ugens yndlingsplante.

Uge 11/17

Ugens, ja for den sags skylds en af forårets, absolutte yndlingsplanter er påskeklokke, Helleborus x orientalis. Knopperne har længe stået på spring trods både sne og kulde, og nu er de smukke blomster begyndt at folde sig ud. De holder i månedsvis, og er også fine, når de bliver til papiragtige vintageblomster og kønne frøstande.

Uge 10/17

Våriris, Iris reticulata ‘Katharine Hodgkin’, er ugens yndlingsplante her i haven. Pludselig er den der bare, den lille iris med den sarteste lyseblå farve og de kunstneriske farvetegninger. Der er heldigvis mange af dem, for knoldene, der er genbrug fra tidligere års forårskrukker, deler sig fint, så der bliver flere og flere.

Uge 9/17

Hornviol, Viola cornuta, er selvskrevet som ugens yndlingsplante. Endelig er de dukket op i butikkerne i alverdens forskellige søde farver som et helt sikkert forårstegn. De ser sarte ud, men de er sejere end som så og noget af det første, man kan plante i krukkerne. De holder dejligt længe og vokser og udvikler sig hele tiden.

Uge 07/17

Det er ikke hver dag, man støder på en nålestribet blomst. Men det er lige præcis, hvad den smukke Primula acaulis ‘Zebra Blue’ er. Den er hermed udnævnt til ugens yndlingsplante. De smukke blå blomster med tynde, hvide striber minder mig om fint gammelt porcelæn og lyser så fint og forårsagtigt op i årstidens krukkegrupper.

Uge 05/17

Nu myldrer de frem i jordoverfladen, de små fine danserinder i grønne strutskørter og bebuder, at foråret er på vej, uanset hvad meteorologerne siger. Den glade, gule erantis, Eranthis hyemalis, er selvfølgelig ugens erklærede yndlingsplante, ikke mindst fordi, det har taget en del år at få den etableret her i haven. Nu er de her heldigvis 🙂

Uge 04/17

Vintergæk, Galanthus nivalis, er ugens selvskrevne yndlingsplante. Endelig, endelig er denne utvetydige forårsbebuder dukket frem af jordbunden med alle sine løfter om, at nu er foråret på vej. Foreløbig har jeg kun fundet en enkelt lille klynge under en busk, men jeg ved heldigvis, at der er mange flere på vej.

Uge 03/17

Artiskok, Cynara scolymus, har tilbageerobret titlen som ugens yndlingsplante. De indtørrede blomster er smukke som stjerner, når de bliver pyntet af lidt is og sne. Faktisk er planterne også begyndt at skyde med friske skud fra bunden, så jeg er spændt på, om jeg kan være så heldig, at de kommer igen til næste år.

Uge 02/17

hamamelis-17-7

Det har frosset 10 grader, det har sneet, og det har stormet. Alligevel står troldnød, Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’ og blomstrer nok så fint og forårsgult i haven. Det kvalificerer den dejlige busk til titlen som ugens yndlingsplante. Man kan slet ikke lade være med at blive glad, når man ser på de sjove trævlede blomster.

Uge 01/17

prunus-subhirtella-autumnalis-7

Yndlingsplanten i denne første uge af det nye år er uden sammenligning oktoberkirsebær, Prunus subhirtella ‘Autumnalis’. Dag for dag folder flere og flere af de smukke hvide blomster sig ud midt i vintervejret, så man skulle tro, det allerede var forår. Naturens veje er nogen gange både uransaglige og helt forunderlige.

Uge 52/16

corokia-cotoneaster-3

Sølvtræ, Corokia cotoneaster, der også er kendt som spøgelsestræ, får æren af at være ugens yndlingsplante i årets sidste uge. Den kunne nu være løbet med titlen mange gange, for jeg er helt vild med det lille træ, der nu går ind i sin tredje sæson som krukkeplante. Det fine løv løber an som gammelt sølv i vintermånederne og bliver ekstra smukt

Uge 51/16

ilex-aquifolium-56

Almindelig kristtorn, Ilex aquifolium, er selvfølgelig ugens yndlingsplante her i haven, hvor kristtorn vokser vildt. På andre årstider bliver der snerret lidt af den, men nu, da den står der med de lakrøde bær som den fineste naturlige julepynt, er den simpelthen ikke til at stå for. Heller ikke for solsorten, der guffer bær i sig med rekordfart.

Uge 50/16
gaultheria-procumbens-18

Det bliver den fine, lille bjerg-te, Gaultheria procumbens, der løber med titlen som ugens yndlingsplante. Den er simpelthen så julet med de blanke, mørkegrønne blade og de kuglerunde, lakrøde bær. Helt perfekt til julekrukkerne. Og så er det jo lidt sjovt, at bærrene dufter så markant af tyggegummi, når man knuser dem mellem fingrene.

Uge 49/16

helleborus-niger-36

Julerose, Helleborus niger, er så ubetinget ugens yndlingsplante. Der er blevet plante et par flotte, dansk producerede juleroser i krukker, og samtidig står juleroserne i haven med store knopper, der ser ud til at kunne nå at springe ud  til jul. Fantastisk, at der findes en staude, der kan finde på at blomstre midt om vinteren.

Uge 48/16

miscanthus-sinensis-kleine-silberspinne-34

Ugens yndlingsplante er en genganger. Det er nemlig finstrået elefantgræs, Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’, der endnu engang snupper titlen. De visne aks af det smukke prydgræs, skinner som det rene sølv i modlyset. Det er så fint som nogen julepynt, for det ser faktisk ud som om, det er tusindvis af små stjerner.

Uge 47/16

viburnum-tinus-49

Vintersnebolle, Viburnum tinus, er ugens – ja en af vinterens – absolutte yndlingsplanter her i haven. Det er en smuk, stedsegrøn busk, der står med fine skærme af blomsterknopper nu og venter tålmodigt på, at det bliver forår, så den kan folde knopperne ud. Den startede for år tilbage som krukkeplante men er en meterhøj busk i dag.

Uge 46/16

rosa-i-need-you-14

Ugens yndlingsplante får blandt andet titlen for tapperhed. Det er rosen, Rosa ‘I need you’, der tilsyneladende er helt upåvirket af sidste uges sne og frost. I hvert er den fortsat fuld af knopper, der ikke viser tegn på frostskader. De lyserøde rosenknopper på en baggrund af hvid sne er et meget specielt men også dejligt syn.

Uge45/16

skimmia-japonica-rubella-25

Ugens yndlingsplante er Skimmia japonica. En titel den formentlig vil kunne score mange gange gennem vinteren. Det er fascinerende, som den står der med sine fine,  røde knopper, og finder sig i alt fra vejrgudernes side. Den er så fin til årstidens krukker og super god at genbruge i haven, hvor den trofast kommer igen og igen og …

Uge44/16
miscanthus-sinensis-kleine-silberspinne-67

Finstrået elfantgræs, Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ er selvfølgelig ugens yndlingsplante. Den smukke prydgræs har mange gode årstider, men lige nu er den helt fantastisk, når løvet bliver til det pure guld i den lavtstående eftermiddagssol. Imponerende af en plante med et så barskt og knastørt voksested, som den har her.

Uge 43/16
brassica-oleracea-palmifolia-17

Palmekål, Brassica oleracea palmifolia, er hermed udnævnt til ugens yndlingsplante. Den står i køkkenhaven men kunne lige så godt være plantet mellem stauderne eller i en krukkke. Det er ikke svært at se, hvad navnet kommer af, som den står der og ligner en miniature palme med en fantastisk struktur i de blågrønne blade.

Uge 42/16

physalis-alkekengi-48

Nu lyser lygterne på jødekirsebær, Physalis alkekengi, for alvor smukt op i efterårshaven. Derfor skal jødekirsebær  være ugens yndlingsplante, selv om vi ta’r vores ture, når den aggressive staude breder sig for voldsomt med sine underjordiske udløbere. Det oppustede bæger med et orange bær inden i lyser op langt ud på vinteren.

Uge 41/16

cynara-scolymus-59

Der er ingen tvivl. Den blomstrende artiskok, Cynara scolymus, er ugens yndlingsplante. Den overdimensionerede tidsel har nemlig ikke kun status af lækker forret her i haven. Nogle af blomsterne har fået lov at udvikle sig ud over det spiselige stadie, og nu står den første kæmpeblomst i fuldt, smukt, lilla flor. Wow!

Uge 40/16
cyclamen-hederifolium-10

Den fine, lille alpeviol, Cyclamen hederifolium, er ugens yndlingsplante. Blomsten ligner tidlig alpeviol, Cyclamen coum, der blomstrer i foråret, men vedbendbladet alpeviol er efterårsblomstrende. På mig virker den som en frontløber blandt forårsbebuderne, når den titter optimistisk frem, netop når det er blevet efterår.

Uge 39/16
rubus-idaeus-fallgold-18

Hvis der er noget, der er lækkert at gå og nippe af i haven lige nu, så er det de smukke, søde og aromatiske gule efterårshindbær, Rubus idaeus ‘Fallgold’. Derfor er hindbærbusken hermed udpeget til ugens yndlingsplante. Efterårshindbær er smarte, fordi de snyder hindbærbillens timing, så der aldrig er larver i bærrene.

Uge 38/16

aster-dumosus-blue-lapis-2

Pudeasters, Aster x dumosus ‘Blue Lapis’ er ugens yndlingsstaude her i haven. Den blomsterer så fint allersidst på sommeren med masser af blå blomster på de meget forgrenede skud og udmærker sig ved ikke at blive tårnhøj som høstasters, Aster novi-belgii. Dermed har den mindre behov for opbinding, og det er da en klar fordel.

Uge 37/16

crocosmia-emily-mckenzie-15

Den megt specielle havemontbretia, Crocosmia ‘Emily MacKenzie’ er ugens yndlingsplante. Jeg bliver lige overrasket hvert år, når den begynder at blomstre her i sensommeren, for de glødende orange og røde blomster har sådan en eksotisk aura over sig, at det er svært at tro på, at planten er hårdfør. Men det er den, for beviset er her 🙂

Uge36/16

Malus sargentii-27

Sargentsæble, Malus sargentii, har kvalificeret sig som ugens yndlingsplante skarpt forfulgt af sæsonens lækre stauder. Den smukke busk, der blomstrede så dejligt i foråret, står fyldt med knapt modne, matrøde mikroæbler. Et skønt syn, det gælder om at nyde, for så snart frugterne modner, guffer fuglene dem i sig på rekordtid.

Uge 35/2016

Selinum wallichianum-17

Den smukke skærmplante, der hedder walisisk seline på dansk og Selinum wallichianum på latin, er ugens yndlingsplante her i haven. Generelt gør skærmplanter meget for at give blomsterbedene et let og naturligt udseende, men seline er oven i købet en staude, der trofast blomstrer år efter år her i sensommeren.

Uge 34/2016

Chelone obliqua-17

Endelig er duehoved, Chelone obliqua, sprunget ud. Den må straks udnævnes til ugens yndlingsplante. Det er så lækkert, når den springer ud med friske blomster på den her årstid, når de fleste stauder har set bedre dage. Duehoved er sund og stabil og har med årene udviklet sig til en stor flot tue, trods de magre forhold, haven byder på.

Uge 33/2016

Thalictrum delavayi Hewitts Double-1Den fine violfrøstjerne Thalictrum delavayi ‘Hewitts Double’ har scoret titlen ugens yndlingsplante. Den står med en sky af små bitte men fyldte, violfarvede blomster og fungerer som romantisk indflyvningsrampe for småfuglene ved foderbrættet.  Sorten er lidt senere på den end den almindelige violfrøstjerne men holder dejligt længe.

Uge 32/2016

Echinacea purpurea 16-7

Det er ikke særlig opfindsomt, men det er heller ikke til at komme uden om. Purpursolhat, Echinacea purpurea, er ugens yndlingsplante i denne uge. Den helt unikke farvekombination i “den rigtige” purpursolhat er i en klasse for sig. Der er ikke meget, der kommer op på siden af en purpursolhat omsværmet af farverige sommerfugle.

Uge 31/2016

Helenium autumnale Siesta-1

Stauden høstsolbrud, Helenium autumnale ‘Siesta’ løber med titlen som ugens yndlingsplante. Jeg synes simpelthen, at blomsterne er fantastiske med randkronernes lækre, rustrøde farve omkring de brune skivekroner, der så absolut ligner en chokoladekugle. Og det gør da heller ikke noget, at plantens navn er smukt.

Uge 30/2016

Veronicastrum virginicum Fascination-14

Ugens yndlingsplante er virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum ‘Fascination’. I løbet af få år har stauden vokset sig stor og fyldig som en busk med lange stive stængler fyldt med fantastiske lyslilla blomsterstande. De er altid i bevægelse, for humlebierne har en fest i blomsterne og kan ligefrem finde på at overnatte der i bare blomsterberuselse.

Uge 29/2016

Cleome spinosa Violet Queen-1

I år har jeg for første gang prøvet at forspire edderkoppeplante, Cleome spinosa ‘Violet Queen’. Det bliver ikke sidste gang, for det var virkelig nemt og resultatet super godt. Den smukke, lette og lidt mystiske sommerblomst med det knapt så fletterende danske navn er hermed udnævnt til ugens yndlingsplante.

Uge28/2016
Tropaeolum majus Milk Maid-39

Ugens yndlingsplante vokser i køkkenhaven. Den fine, cremegule blomsterkarse, Tropaeolum majus ‘Milkmaid’, er både til pynt og nytte. Blomsterne kan spises og er fine i buketter, og både bladene, der ligner små japanske parasoller, og blomsterne er smukke. De lange ranker når vidt omkring og bløder linjerne i køkkenhaven op.

Uge 27/2016

 

Rosa Pastella-37

Den smukke, sart ferskenfarvede rose, Rosa ‘Pastella’ fortjener titlen som ugens yndlingsplante. Der er ikke mange roser på den sandede jord her i haven, men ‘Pastella’ klarer sig fint og blomstrer hvert år fra midt på sommeren, og lige indtil frosten tager årets sidste blomst. Bladene har en fin, grøn farve og har aldrig vist sygdomstegn.

Uge 26/2016

KnautiaMacedonia-1

Magen til misvisende navn skal man lede længe efter. Slægtsnavet blåhat er det nærmeste, man kommer et officielt dansk navn på Knautia mecedonica. Nogen burde tage affære, for det er en skøn staude. Helt klart ugens yndlingsplante her i haven. Lidt vild, selvsående, elsket af insekter og så med den helt uforlignelige dybt røde farve.

Uge 25/2016

Pisum Winterkefe-27

Vinterært, Pisum sativum ‘Winterkefe’ er ugens velsmagende yndlingsplante. Ærterne, der blev sået nytårsaftensdag, har blomstret så smukt med store, violette ærteblomster, og nu kan der høstes de lækreste sukkerærter. Både bælge og ærter er sprøde og søde. En super delikatesse af egen avl.

Uge 24/2016

Buddleja alternifolia-36

Småbladet buddleja, Buddleja alternifolia, er ugens yndlingsplante. Den siges at være for sart til vores breddegrader men har nu vokset her i mange år. Det er en lidt rodet, tyndgrenet busk med smukt sølvgråt løv og de fineste, sart lyslilla blomster. En nær slægtning til sommerfuglebusk, Buddleja davidii.

Uge 23/2016

Orlaya grandiflora-35

Den skønne skærmplante blomsterkørvel, Orlaya grandiflora, er ugens yndlingsplante her i haven. Det er en en-årig sommerblomst, der heldigvis sår sig selv fint men ikke overdrevent fra år til år. Jeg er vild med de asymetriske blomster i kanten af skærme, der får de lette skærme til at se ud, som om de er lavet af fine kniplinger.

Uge 22/2016

Geum Totally Tangerine-1

Den sart orangefarvede nellikerod, Geum coccineum ‘Totally Tangerine’ fortjener titlen som ugens yndlingsplante. Den er fyldt med smukke blomster, der ligner miniatureroser, nu, og går det som det gjorde sidste år, varer det ved i månedsvis. Dejligt, for de lyser så fint op i staudebedet med deres lækre farve.

Uge 21/2016

Viburnum opulus Roseum-7

Kvalkved, ulvsrøn eller snebolle. Kært barn har mange navne. Men sikkert er det, at Viburnum opulus ‘Roseum’ er ugens yndlingsplante her i haven. De kuglerunde blomsterstande af sterile blomster bliver hvide som snebolde efterhånden, men lige nu har de sådan en lækker, limegrøn nuance.

Uge 20/2016

Narcissus poeticus-9

Pinselilje, Narcissus poëticus, er selvfølgelig ugens yndlingsplante. Den seneste og måske sødeste narcis med den dejlige duft har timet sin blomstring perfekt i år og står i fuldt flor lige til Pinse. Jeg er ret vild med den måde, kronbladene bøjer elegant tilbage på og den ganske smalle, glade røde rand på bikronen.