Helt hen i haven

Haveglæder, tips og tricks

Haven

HaveplamHaven er min legeplads, mit åndehul og min kilde til energi. Den er 5.000 kvadratmeter stor, og den ligger lige midt i naturen i de skønne Sondrup Bakker. Det meste af grunden er naturgrund med fyrretræer, brombærkrat og masser af selvsået kristtorn, men staudehave, køkkenhave og andre hyggelige haverum er gennem de seneste seks år kommet til at putte sig i lommer rundt omkring på grunden forbundet af klippede græsstier.

Staudehavenx-9

Haven er ikke perfekt, og bliver det heller aldrig. Her er både skvalderkål og brændenælder som naboer til staudebedene, hvor de ikke er velkomne.

Staudebed-43

Staudebedene er mine favoritter, selv om der er dem, der mener, at mine stauder må være stressede, sådan som de bliver flyttet rundt. En have bliver man heldigvis aldrig færdig med. Der er altid noget at drømme om og glæde sig til.

Staudehaven-65

I øjeblikket er de ovale staudebede, der ligger som øer i plænen nærmest huset, afstemt i farver tone i tone. Men hvem ved, hvornår der opstår en ny ide, der bare må prøves af. Det er det fede ved staudebede, at de uden nævneværdige problemer kan ommøbleres og ændre udtryk, når behovet for fornyelse melder sig.

Løghaven-3

Grunden skråner markant, så der er have i flere niveauer. Frugthaven, der er det nyeste haverum, har vi været nødt til at hegne ind, for ellers ødelægger rådyrene frugttræerne.

december 094 020

Mod syd er der udsigt til Horsens fjord og foran den en blød bakke, hvor naboens skotske højlandskvæg holder græsset nede og står for mange timers underholdning.

Hyggekroge-46

Mange steder rundt om på grunden, er der indrettet siddepladser, hvor man alt efter humør og behov kan slå sig ned. Skyggeterrassen her er nærmest klippet frem blandt de selvsåede egetræer.

Hyggekroge-70

Terrassen foran huset vender mod syd. Den er hjemmelavet af egeplanker fra det lokale minisavværk i Sondrup.

Egern-14

Kombinationen af vild natur og plantenørdens blomsterbede og køkkenhaveeksperimenter betyder, at der er et både rigt og varieret dyreliv i haven fra småfugle og sommefugle til trofaste egern, irriterende muldvarpe og strejfende rådyr. Dyrelivet giver haven en ekstra dimension, selv om det kan være lidt af en udfordring at bevare begejstringen, når rådyret – igen – har guffet rødbedetoppene og persillen i sig.

Køkkenhaven13-48

Vi er nemlig flere om at synes, at der er rigtig skønt i køkkenhaven, der ligger for sig selv omgivet af høje træer, så man kan føle sig helt afsondret fra omverdenen, når man går og pusler om grønsagerne og trækker i ukrudtet.

KarensHave1309-30

Princippet er, at vi dyrker det, vi bedst kan lide og som ubetinget er bedst, når man selv har høstet det. Salat, spinat, rucola, porrer og løg er sikre grønsager hvert år. De får selskab af diverse eksperimenter – som blå ærter og popcorn majs – og af blomster til sommerbuketter. Krydderurter, grønne asparges og super delikatessen hindbær, der heldigvis kommer igen hvert år, er det svært at leve uden.

Driverthuset-38

I drivhuset i køkkenhaven bliver der produceret tomater, peberfrugter, chili og masser af basilikum til pesto. Det gamle drivhus i staudehaven er placeret under et – nu – kæmpestort egetræ, der skygger så meget, at produktiviteten i huset er begrænset. Til gengæld er der hyggeligt, og der går mange timer med at pusle om planter eller bare slappe af i driverthuset.

Krukkehaven-35

Der var en gang en klog mand, der fortalte mig, at en god have er en have, som haveejeren er glad for. Sådan en have har jeg.

 

5 Kommentarer

 1. Der er da en HElT vidunderlig have du har – og sikke nogle staudesammensætninger du har lavet 🙂 det gør jeg selv meget i, så tak for skøøøøn inspiration!
  Glæder mig til at se mere 🙂
  Venlige havehilsner trine

  • Andrea – This is a great recap. Sounds like so much miserable fun, which is usually the best kind.And one more thing…your legs are seriously white. That must mean mine are even worse. Yikes!

 2. Jeannie Vogt

  Jeg har læst din lille fortælling flere gange i den tid jeg har kendt til din blog, dine tanker og ord passer så perfekt til min måde at have min have på, at jeg bliver så glad hver gang jeg læser dine linjer. 🙂

 3. Ønsker dit nyhedsbrev . Skøn have du har
  Mvh.Grethe

  • Lotte Bjarke

   Hej Grethe
   Hvis du går ind på forsiden af bloggen på http://www.helthenihaven.dk kan du skrive din e-mail adresse i feltet under Følg med på e-mail i panelet til højre på siden. Så får du automatisk nyhedsbrevet. Jeg kan ikke melde dig til. Tak for din hilsen.
   Mvh Lotte

Skriv et svar

Helt hen i haven